Broj 273
Početna > Intervju > Doktorka za blistav osmeh

Kako postati stomatolog

Doktorka za blistav osmeh

Lepa doktorka Ana Vučetić kaže da je ljubav prema stomatologiji nasledila od oca i da je najsrećnija kada iz njene ordinacije izađu ljudi sa širokim i blistavim osmehom

Zašto ste se odlučili baš za stomatologiju?
Ljubav prema estetici i zubima sam nasledila. Odrasla sam bojeći zubiće u tatinoj vežbanci za specijalizacije. Kada je došlo vreme da se izabere profesija, bila sam odlučna i nekako mi je bilo sasvim prirodno da upišem stomatologiju. Uz dobru organizaciju i konstantan rad završila sam fakultet, a lakoća s kojom radim ono što volim svakodnevno mi potvrđuje da sam napravila dobar izbor.

Koje su dobre, a koje loše strane vaše profesije?

Pomagati ljudima, stvarati divne osmehe koji iznova usrećuju i vraćaju samopouzdanje i lepotu, čini da se osećate zaista posebno. Posao stomatologa je naporan i fizički i psihički, i mislim da je to njegova loša strana.

Da li pacijenti više vole „ruku” zubara ili zubarke?
U pitanju je balkanski mentalitet, koji sa sobom vuče određene predrasude. U stomatologiji važnu ulogu ne čini snaga, već tehnika. Stručnost zavisi od ličnih ambicija i volje u poslu kojim se bavimo, što pacijenti i osete.

Kako je izgledalo vaše prvo vađenje zuba?
Trema je bila neminovna. Ipak, kako je naviralo znanje, tako je i ona polako nestajala, a sigurnost rasla, što je rezultiralo uspešnim prvim iskustvom.

Šta treba da poseduje stomatolog kod koga svi rado odlaze na pregled?

Treba da bude ljubazna i prijatna osoba koja će prvo pričom da odagna strah i strepnju pacijenta, a onda i svojim radom, visprenim i nežnim rukama. Odličan stručnjak koji sa neumornim entuzijazmom pristupa svakom pacijentu.

Vaš savet mladima koji će jednog dana krenuti vašim stopama?
Ukoliko su spremni da se posvete pacijentima i njihovom zdravlju uz mnogo učenja, odricanja, ljubavi prema poslu, s manuelnom sposobnošću i stalnom stručnom usavršavanju, mogu da se nadaju uspehu.

Tekst i foto: Dragana Rodić