Broj 273
Početna > Lepi i zdravi > Deca i trening

Pravo vreme za sport

Deca i trening

Profesori fizičke kulture kažu da je sport bilo koje vrste veoma koristan za pravilan rast i razvoj mališana, a u kom dobu je preporučljivo da dete počne da vežba, zavisi od njegovog fizičkog razvoja i zrelosti

Mališanima do tri godine potrebna je veća sigurnost i lakoća u pokretima, kao i bar mala sposobnost koordinacije. Bazen je idealan i za decu mlađu od tri godine: njihov nervni sistem već je dostigao takav stepen razvoja da ono shvata koje pokrete treba da koristi da bi se održalo na vodi. Dok se kreću kroz vodu, bolje upoznaju svoje telo i tako brže stiču samopouzdanje. Plivanje se preporučuje deci koja su blagog temperamenta, pomalo sramežljiva, ne vole da se eksponiraju i previše zamaraju.

Ritmika, gimnastika, džudo

Trogodišnjaci i njihovi malo stariji drugari koji poseduju osećaj za ritam, koordinaciju, fleksibilnost odlično će se snaći u okretnim igrama, ritmici, umetničkoj gimnastici, borilačkim veštinama i plivanju, jer je kod njih već razvijena kontrola pokreta, skeletni i mišićni sistem.

Atletika, klizanje, mačevanje
Od pete do sedme godine mališani su već stekli izdržljivost za veće fizičke napore i razvili pažnju. Pošto imaju razvijene reflekse i mogu brzo da reaguju, prijaće im sportovi poput atletike, klizanja, ragbija, biciklizma, fudbala, mačevanja, tenisa.

Timski sportovi, streličarstvo, tenis
Udovi šestogodišnjaka su već otporniji na eventualne traume izazvane padovima, a mišići su jači i izdržljiviji, pa su za njih preporučljivi skijanje, atletika ili klizanje. Od sedme do desete godine u opciji su umetničko klizanje, laka atletika, fudbal, hokej na ledu, skijanje, tenis, specijalne aktivnosti kao skok udalj, uvis, streličarstvo... Sposobnosti mališana u tom periodu su brzina u pokretima, reakcija na zvučne i vizuelne stimulacije, određenost, razvijena stalnost.

D. R.