Broj 272
Početna > Intervju > Slatko za dobro raspoloženje

Kako postati poslastičar

Slatko za dobro raspoloženje

Milica Cvetković kaže da se bavi najslađim zanimanjem na svetu i priznaje da su muškarci ipak bolji majstori u spravljanju slatkih đakonija

Šampite, krempite, reform torta... sve je delo Milice Cvetković, poslastičarke koja se ovim slatkim zanimanjem bavi već 16 godina. U pitanju je, kaže, posao koji vam omogućava da uvek učite nešto novo i nadograđujete svoje znanje.

Da li su degustacije raznih kolača i torti lepša strana ovog posla?

Sve je to vrlo zanimljivo prvih godina, ali posle decenije rada u poslastičarstvu, na degustacije jednostavno zaboravite. U pitanju je zanat koji se uči kao i svaki drugi, posle nekog vremena zatvorenih očiju možete da napravite neki desert ali ne zavisi samo od vas kakvi će biti kolači, već i od materijala od kojih se prave. Dovoljno je da neke namirnice ne budu određenog kvaliteta i šampita neće izgledati kako bi trebalo.

Da li je među uspešnim poslastičarima više žena ili muškaraca?

Iako su pripadnice nežnijeg pola veliki ljubitelji slatkiša, mora se priznati da su muškarci bolji majstori u spravljanju slatkih đakonija. Da bi neko mogao da se bavi ovim zanimanjem, pored znanja, potreban je i talenat jer je u pitanju umetnički posao. Jednom smo imali narudžbinu da napravimo tortu u obliku ženskog akta. Osećala sam se kao pravi vajar, trebalo je isklesati ženske obline, pogoditi boju ženske kože, sve to nije bilo nimalo lako, bilo je svega, i suza i smeha.

Kako je poslastičarstvo izgledalo nekada a kako danas?

Ranije su majstori više koristili karamel šećer, dekoracija se odslikavala rukom a danas je sve to drugačije, glazure se prave kompjuterski, koriste se gotovi kremovi, torte izgledaju savršeno ali su mnogi nezadovoljni ukusima.

Koji desert predlažete za ove tople, prolećne dane?

Kako je vreme jagoda, izdvojila bih diplomat tortu s jagodama. Stižu i maline i zato su lagane, voćne torte s manje šećera sigurno dobar izbor. Tvrdim da je to kolač za dobro raspoloženje i da budi hormon sreće.

Žaklina Milenković
Foto Nebojša Mandić