Broj 272
Početna > Lepi i zdravi > Oprezno sa sunčanjem

Dermatologija

Oprezno sa sunčanjem

Svake godine od melanoma oboli oko 130.000 ljudi u svetu. Hirurškim uklanjanjem u ranoj fazi uspešno se izleči više od 90 odsto pacijenata

Tumori kože su veoma česti i pogađaju znatan broj ljudi. Lečenje ovih promena danas je veoma uspešno ako se blagovremeno započne. Ukoliko se, međutim, tumori kože ne uoče na vreme i dođe do njihove progresije, mogu da dovedu do ozbiljnih posledica poput mutilacije (ili velikog oštećenja kože i potkožnih struktura), a u nekim slučajevima i do smrti.

Izlečivi u velikom broju
- Nemelanomski tumori, u koje ubrajamo bazocelularni i spinocelularni karcinom, najčešći su tipovi karcinoma kože kod ljudi. Svake godine u svetu se dijagnostikuje preko deset miliona bazocelularnih i skoro tri miliona novih slučajeva spinocelularnog karcinoma. Na sreću, ovi karcinomi kože su izlečivi kod 99 odsto pacijenata. Od nemelanomskih karcinoma obolevaju prvenstveno osobe svetle kože, češće muškarci nego žene, a ove promene su najčešće na glavi i vratu - kaže dr Nada Tatić, spec. dermatovenerologije iz Doma zdravlja „Dr Ristić”.

Povećan broj obolelih

Učestalost tumora kože, a među njima i malignog melanoma, raste poslednjih 30 godina svuda u svetu. Svake godine od melanoma oboli oko 130.000 ljudi, a broj obolelih od melanoma u svetu je u stalnom porastu (tri do sedam odsto godišnje). Melanom je maligni tumor, koji nastaje od pigmentnih ćelija kože, melanocita. Može da se javi u svakom uzrastu, ekstremno retko u detinjstvu. Najčešće se javlja kod osoba starosti od 40 do 60 godina. U Srbiji nešto češće obolevaju muškarci nego žene.

Hirurško otklanjanje
- Melanom može da se pojavi bilo gde na koži. Kod žena, međutim, najčešće su zahvaćeni donji ekstremiteti, a kod muškaraca trup, posebno leđa. Melanom je najagresivniji tumor kože, jer vrlo brzo metastazira i zahvata druge organe. Hirurško uklanjanje melanoma u ranom stadijumu dovodi do izlečenja kod 90 do 95 procenata pacijenata - kaže naša sagovornica.

Preterano izlaganje suncu
Prema njenom mišljenju, razlozi za nastajanje karcinoma kože nisu u potpunosti razjašnjeni, ali glavnim uzrokom za porast učestalosti melanoma i nemelanomskih malignih tumora kože u poslednjim decenijama smatra se povećano izlaganje sunčevim zracima (UV radijacija). Drugi poznati faktori rizika za razvoj ovih karcinoma su genetska predispozicija, svetla koža (fototip I i II), izlaganje veštačkim izvorima UV radijacije, jonizujuće zračenje, arsenik, hroničan pad imuniteta.

Samopregled kože

Prevencija karcinoma kože je od izuzetnog značaja, jer je prognoza bolesti bolja kod rano dijagnostikovanih promena. Prevencija melanoma podrazumeva, pre svega, adekvatnu zaštitu od sunca, kao i od veštačkih izvora UV zračenja, ali važnu ulogu ima i rano otkrivanje melanoma, lečenje i praćenje ovakvih pacijenata. Stoga, uvedimo samopregled kože u našu (svakodnevnu) rutinu, što ne oduzima mnogo vremena, jer nam je koža dostupna pregledu. Promenimo naš odnos prema sunčanju, primenom preporuka za zaštitu od štetnog dejstva UV radijacije poreklom od sunca, kao i veštačkih izvora. Čuvajmo i naše najmlađe, koji nemaju naša saznanja.

Zaboravite solarijume
Danas je preplanula koža prihvaćena kao znak „zdravijeg izgleda", simbol je atraktivnosti i dobrog zdravlja, a upotreba solarijuma znatno je povećana poslednjih decenija. Ne smemo zaboraviti da prekomerno kratkotrajno ili dugotrajno izlaganje dejstvu UV radijacije iz veštačkih izvora, kao što su solarijumi, može dovesti do prevremenog starenja kože, slabljenja ili potpunog blokiranja imunog sistema, oštećenja očiju, uključujući kataraktu i melanom na oku, kao i karcinoma kože.

 Rizik za dobijanje melanoma je visok u slučajevima
- bela put
- lako dobijanje pega posle sunčanja
- svetle oči i kosa
- veliki broj mladeža
- mladeži neobičnog izgleda
- karcinom kože u porodici
- opekotine od Sunca u detinjstvu
- puno vremena na Suncu bez zaštite

Klinička slika
Na maligni melanom treba posumnjati kada postojeća pigmentirana koža počne da menja boju (pojavljivanjem nijansi plave, bele, sive, crvene, ljubičaste ili crne), veličinu, oblik (nepravilne ivice), površinu, konzistenciju, ako počne da se izdiže, svrbi, boli, krvari...

 

Žaklina Milenković