Broj 272
Početna > Intervju > Ljubav me inspiriše

Dopisnik sa Marsa

Ljubav me inspiriše

Popularni pevač Željko Vasić otkriva da je za dobar brak neophodno međusobno zavođenje i tvrdi da bi muškarci morali više da se potrude da bi razumeli žene

Martina Vrbos te je pitala: „Misliš li da se iz prijateljstva može roditi prava, istinska ljubav?”
Verovatno da može, mada se meni takva ljubav nikada nije desila. Generalno ne verujem da muškarac i žena mogu da budu samo prijatelji. Iako imam drugarice ženskog pola, granica mora da postoji koja nikako ne sme da se pređe.

Iz tvog iskustva i iskustva tebi bliskih osoba, šta je najveći problem u današnjim vezama?
Problem je što uvek delimo stvari na one koje su specifične za muškarce i one koje su karakteristične za žene, a ubeđen sam da i muškarci i žene imaju iste potrebe i očekuju iste stvari.

Koja je najveća ženska predrasuda o muškarcima, iz tvoje perspektive?
Predsrasude su stvar balkanskog mentaliteta i vaspitanja pa je tako danas potpuno u redu kada muškarac prevari ženu, ali nije u redu kada žena prevari muškarca. Meni su to dve potpuno iste stvari. Takođe, jedna od najčešćih ženskih predrasuda je da su svi muškarci isti.

Šta nikada nećeš razumeti kod žena, ma koliko se trudio?
Da bi razumeli žene muškarci ipak moraju malo više da se potrude. Kada sam dobio ćerku shvatio sam koliko su žene superiornije u odnosu na muškarce. Moj sin stalno trčkara za njom, a ona zna šta hoće i u svakom smislu je superiornija od njega.

Da li se muškarci plaše takvih žena?
Ja nemam te strahove, ali mislim da se većina muškaraca plaši jakih žena.

Prema tvom iskustvu, na šta žene najviše padaju?
Žene vole iskrenost, jer tada znaju na čemu su. I meni je to u odnosu sa mojom ženom najbitnija stvar, meni je moja žena najbolji prijatelj.

Mogu li muškarci da se menjaju zbog žene koje vole?
Kada ste sa nekim dugo u vezi, da bi ta ljubav uspela moraju da postoje kompromisi i sa jedne i sa druge strane. Mane partnera treba da se prevaziđu, a vrline da se unaprede. Što se mene lično tiče, inače sam se i u životu menjao, ne volim ljude koji beže od promena. Pre deset godina bio sam mlad i nezreo, a vremenom sam se promenio u čemu mi je supruga najviše pomogla.

Jesu li ti žene često slamale srce?
Nekako su meni uvek prilazile žene, ja nikada nisam jurio za njima već one za mnom. Verovatno sam nekoj i slomio srce.

Kako doživljavaš romantiku?
Danas se često meša romantika i patetika, koju ja prezirem. Nerviraju me patetični muškarci. Romantika mora da bude s ukusom i na mestu, ne sme da pređe tu granicu i pretvori se u patetiku.

Šta žene ne znaju o muškarcima, a trebalo bi?
Ono što ne znaju, neće ni saznati.

Koji bi bio tvoj odgovor na pitanje - šta žele muškarci?
Isto ono što i žene. Nema tu neke velike razlike, bar ja želim da verujem u to.

Nešto sasvim lično
Koliko te ljubav inspiriše kada stvaraš muziku?
Ljubav mi je glavna inspiracija za sve u životu i najveći pokretač. Ona me pokreće.  Na mom albumu se nalaze pesme koje su inspirisane i ljubavnim pričama mojih prijatelja.

Kako muškarac zna da je spreman za brak?
Mislim da trenutna situacija određuje kada će se čovek vezati, stupiti u brak, imati decu. Imam mnogo prijatelja koji su okupirani poslom, imaju veze, ali ne usuđuju se da se obavežu, karijera i posao im to ne dozvoljava. Granica se toliko pomerila, ljudi stupaju u brak sve kasnije i kasnije i retko se odlučuju na taj korak. Ja sam se oženio sa dvadeset i šest godina, imam sina od sedam i ćerku od dve i po godine i mislim da sam to uradio na vreme.

Koji su to kriterijumi na osnovu kojih muškarci biraju svoje životne partnerke?
Imam drugačiji pogled na brak i zajednički život muškarca i žene od ostalih čini mi se. Ali, ono što je važno za odnos muškarca i žene je svakako kompromis koji mora da postoji sa obe strane. Takođe, volim kada je žena samostalna u svakom pogledu, da ne moram svuda da je vozikam i da zavisi od mene.

Koliko je za dobar brak potrebno stalno međusobno zavođenje?
Naravno da je i to bitno. Ne smemo da da dozvolimo da se strast ugasi, a svako ima svoj način za rasplinjavanje strasti. Mislim da je važno ostaviti i nešto za sutra. (smeh)

Šta si sve spreman da učiniš zbog žene koju voliš?
Za moju ženu i moju porodicu spreman sam da uradim apsolutno sve.

Pitanje za Avu Karabatić: „ Zašto žene često kažu da im muškarac nije
potreban, sem u biološkom smislu, jesi li i ti jedna od tih žena?”

Milica Prelević