Broj 272
Početna > Lepi i zdravi > Kafa i karakter

Napitak vas otkriva

Kafa i karakter

Ispijanje kafe nije samo tradicija i običaj - izbor omiljenog toplog napitka otkriva i neke stvari o vašoj ličnosti

Dok neki uživaju u šoljici kratke kafe s ponekom kapljicom mleka, drugi ne mogu da zamisle početak dana bez velike kafe sa šlagom ili komadićima čokolade. Nekada su se pile kratka, dupla, duga i makijato kafa, a danas ima toliko različitih vrsta i aroma. Saznajte šta vrsta kafe koju preferirate govori o vašem karakteru.

Kratki espreso
Vi ste osoba koja posmatra život kao stalnu avanturu punu adrenalina i jednostavno nemate vremena ili ne želite da sedite i uživate u kafi normalne količine jer mislite da na taj način propuštate neke važnije stvari u životu.

Kapućino
Volite da uživate u punoći ukusa i samom ritualu ispijanja kafe. Važno vam je da tokom dana odvojite vreme samo za uživanje u kafi i ne volite da vas u tom omiljenom ritualu prekidaju.

Makijato
Volite da isprobavate razne stvari, često ste prezahtevni, a nekada i neuhvatljivi. Za vas je život avantura u kojoj uživate punim plućima.

Dupli espreso s mlekom ili šlagom
Možda nekima delujete isuviše nežno i krhko, ali ispod te vaše spoljašnosti krije se gvozdeni karakter i jedna jaka i odlučna osoba koja tačno zna šta želi u životu. I od života.

Moka sa cimetom i šlagom
Prema pisanju Dejli mejla, vi ste izuzetno izbirljiva osoba, ponekad ste rob navika i volite da sve konce držite u svojim rukama, što često ume da nervira ljude.

 

Vrste kafe

ARABIKA
Arabika je veoma kvalitetna kafa. Rađa na drvetu koje može da poraste i do šest metara. S jednog drveta se dobija od kilogram do tri kilograma kafe, a glavna berba u Brazilu je od maja do avgusta. Kod nas, kao i u svetu, najpoznatije vrste arabike su „minas" i „santos”, što su imena izvedena iz oblasti Brazila u kojima se one uzgajaju.

ROBUSTA
Uzgaja se u tropskim predelima Afrike, Indije, Indonezije i Vijetnama, a razlikuje se od arabike po krupnoći i izgledu zrna, koja su svetlobraon, okruglasta i nepravilnog oblika. Robusta ne može čista da se koristi za spravljanje napitka kafe, pa se meša sa arabikom koja napitku daje punoću.

Zanimljivosti o crnom napitku
- Ponesen kofeinskim entuzijazmom, Johan Sebastijan Bah napisao je 1734. godine kantatu posvećenu kafi (Kafenkantate ili Kafena kantata).
- Među ljubiteljima kafe nalazio se i francuski književnik i filozof Volter, koji je navodno pio 50 šolja kafe dnevno. Kada mu je rečeno da je kafa otrov, odgovorio je da, na sreću, taj otrov u njegovom slučaju deluje sporo.
- Prema nezvaničnim proračunima, francuski književnik Onore de Balzak, tokom pisanja „Ljudske komedije", popio je oko 50.000 šoljica kafe.

M. P.