Broj 272
Početna > Lepi i zdravi > Hrana koja tera san

Pravila dobre ishrane

Hrana koja tera san

Dok neke namirnice doprinose čvrstom snu, druge ga mogu potpuno poremetiti. Saznajte koja hrana negativno utiče na naše snove

Sladoled
Samo jedna činija sladoleda može da uzrokuje besanu noć. Sladoledi su puni masnoća i vaš organizam neće imati priliku da ih razgradi pre spavanja - šećer će napuniti telo energijom i ono će primiti poruku da je vreme za akciju, a ne za odlazak u krevet. Poznato je i da hrana bogata šećerom uzrokuje noćne more, pa će vaši snovi sigurno biti manje slatki od ukusa u ustima.

Testenine
Testenine su pune ugljenih hidrata koji se, ukoliko odmah posle obroka legnete u krevet, pretvaraju u masti. Takođe, svi oni ukusni dodaci kao što su sir, ulje i teški umaci još više će doprineti masnim naslagama. Većina testenina ima visok glikemijski indeks, što znači da će uticati na nivo šećera u krvi - a to znači da ćete teže zaspati ili ćete se probuditi usred noći.

Žitarice

Žitarice najčešće imaju veliki procenat šećera i ugljenih hidrata koji, kao što smo rekli, podižu nivo šećera u krvi, što nimalo ne prija organizmu pred spavanje. S druge strane, integralne žitarice sadrže manje šećera, pa su svakako bolji izbor.

Tamna čokolada
Čokolada je izvor kofeina koji razbuđuje organizam. Svaka čokolada ga ima, ali tamna više od ostalih. Ona je, takođe, prepuna stimulansa poznatog pod imenom teobromin, koji ubrzava otkucaje srca, a to je poslednje što vam treba pred spavanje.

Alkohol
Mnogi misle da je nekoliko čašica omiljenog alkoholnog pića odlično za miran san, ali to nije istina. Iako alkohol stvarno može da pomogne da brže utonete u san, on ne garantuje i kvalitetan san.

Crveno meso
Crveno meso obiluje proteinima i masnoćama koje će vaše telo držati aktivnim nekoliko sati, a za kvalitetan san vam je potreban smiren organizam. Međutim, ne treba ni potpuno izbegavati crveno meso, jer je važan izvor gvožđa koje pomaže snu. Samo pokušajte da ga ne jedete neposredno pre spavanja.

M. P.