Broj 271
Početna > Prica > Porodica na prvom mestu

Darko Filipović

Porodica na prvom mestu

Pevač Darko Filipović kaže da mu je ćerka Nastja potpuno promenila pogled na svet i otkriva kako podnosi razdvojenost od porodice kada je na nastupima

Darko objašnjava kako se snalazi u prvim mesecima očinstva, tvrdi da je sa suprugom Jasminom podelio sve obaveze oko osmomesečne ćerke i priznaje da će, ukoliko bude bilo potrebe, biti strog otac. Šarmantni pevač otkriva i da bi voleo da njegova mezimica od njega nasledi talenat za muziku, a od mame lepotu, kao i da se raduje proširenju porodice jer veruje da su deca pravo bogatstvo.

Da li se kod muškaraca očinski instinkt budi tek kad postanu roditelji? 
Iako sam bio presrećan kada je Jasmina uradila test za trudnoću i kada sam video one sudbonosne dve crtice, dok nisam dobio dete nisam imao pojma šta me čeka, a onda ni šta me je snašlo. Moje iskustvo je da se očinski instinkt stvarno rađa tek onda kada muškarac uzme u ruke svoje dete. Iako se nisam plašio obaveza, često sam se pitao kako ću se ja snaći sa bebom, kako će to izgledati, ali mislim da sve to dođe na svoje.

Jesi li priželjkivao dečaka ili devojčicu?
Da budem iskren, od početka sam navijao za devojčicu, dok je moja supruga Jasmina želela dečaka. Kada smo otišli na jedan od pregleda upitao sam doktora „Kako je plod?” na šta mi je on odgovorio „Ma devojka je super” i tako smo saznali da ćemo dobiti ćerku. Mojoj sreći nije bilo kraja.

Ćerka ima neobično ime. Ko ga je izabrao?
Moja supruga je izabrala ime. Mi smo želeli da joj damo neko nesvakidašnje ime, jer danas je svaka druga Mia, Sara ili Lena, a to nismo hteli. Tražili smo po internetu imena koja su neobična, a pri tom su i pravoslavna i tako smo se i odlučili za ime Nastja.

Kako se snalaziš u prvim mesecima očinstva?
Kažu da sam se dobro snašao i da sam dobar tata. Iako mnogi pričaju da se muškarci često plaše da uzmu bebu u ruke, kod nas je bila obrnuta situacija. Jasmina je ta koja je bila u početku uplašena dok sam ja od samog starta bio vrlo vešt sa njom. Nastja sada ima osam meseci i moram da kažem da je od samog početka dobra beba, ne budi se mnogo noću i sa te strane smo mirni. Moram da se pohvalim i da je već izgovorila svoju prvu reč – baba. Posle je rekla tata, a sada čekamo da kaže i mama.

Koliko te je ćerka promenila?
Mnogo. Promenila mi je pogled na svet. Kažu mi da sam postao ozbiljniji, odgovorniji i zreliji.

S obzirom na česta putovanja i brojne nastupe koliko supruzi priskačeš u pomoć oko deteta, jesi li brzo naučio da kupaš i presvlačiš ćerku?
Kupamo je zajedno, ali moram da priznam da nisam baš vičan u njenom presvlačenju. Ostale obaveze oko Nastje smo podelili i za sada sjajno funkcionišemo.

Da li ti je ponekada žao što ne možeš više vremena da provodiš sa njima na koji način pokušavaš da nadoknadiš svoje odsustvo?
Mnogo mi je teško da se razdvojim od njih i ne volim kada smo dugo odvojeni. Srećom, tu su ovi moderni telefoni pa šaljemo jedni drugima slike, a imamo i Skajp pa se gledamo kada sam duže odsutan.

Imate li već neke zajedničke rituale, u čemu uživate?
Najviše volim kada se ujutru budimo, kada se mazimo, kada me pipa za nos i usta, to je prava porodična idila, u tome najviše uživam. Imamo i ritual kada se hranimo, pošto je to najteži deo posla, jer ona neće da jede, pa ja nastupam sa fenom za kosu u jednoj ruci i mašinicom za brijanje koja zvekeće u drugoj i tako joj skrećemo pažnju ne bi li gospođica otvorila usta. Dovijamo se na razne načine. Takođe, volimo i kupanja, toliko da koliko je vode u kadici, toliko je i van nje. (smeh)

Je l' veruješ u onu izreku - malo dete mala briga, veliko dete - velika briga, misliš  li da ćeš biti strog otac?
To zavisi od Nastje, ako bude bila dobra, ja ću biti još bolji prema njoj, ali ako ne bude slušala, to mora da se sankcioniše. Često razgovaram sa suprugom o njenom vaspitanju, trudimo se da ni u čemu ne preterujemo i da joj ne udovoljavamo mnogo kako je ne bismo razmazili.

Čemu ćete je učiti?
Da bude dobar čovek i da misli svojom glavom. Kada vidim kako se današnja deca ponašaju i šta se sve dešava po školama, obuzme me strah i trudiću se da uradim sve što budem mogao da ćerku zaštitim od svega lošeg i da je izvedem na pravi put.

Šta bi voleo da ona ćerka nasledi od tebe, a šta od supruge?
Voleo bih da od mene nasledi talenat za muziku, a od mame umiljatost i lepotu.

Koliko je dete unelo promene u tvoj bračni život?
Nastja nas je zbližila i vezala još više. Ulepšala nam je život. Primetio sam da neke stvari koje su mi ranije bile bitne, više nisu, porodica mi je sada na prvom mestu, najviše volim da provodim vreme sa njima i sve se svodi na to.

Želiš li još dece?
Voleo bih da imamo bar još jedno dete, a pol nije važan, samo da je živo i zdravo.

Uputi savet roditeljima.
Savetujem im da nikada ne zapostavljaju svoju decu jer je porodica najveće blago.

Milica Prelević
Foto: Grand revija