Broj 271
Početna > Intervju > Marija Savić Simić

Moj stil

Marija Savić Simić

Vlasnica najstarije modne agencije, koja je lansirala naša najveća manekenska imena, kaže da srpska lepota polako, ali sigurno osvaja svet i otkriva po kojim kriterijumima bira najlepše devojke

Kada angažujete devojke za svoju agenciju Forma Viva, na šta posebno obraćate pažnju?
Pored standardnih manekenskih propozicija i mera, veoma je važno da devojka poseduje snažnu ličnost koja je izdvaja od drugih. Harizma kojom devojka zrači može joj dati prednost u odnosu na konkurenciju.

Šta je presudno kada tragate za najlepšim licem?
Važno je da devojka ima između 14 i 22 godine, dobre mere, negovanu kosu i kožu. Lepota je poželjna, ali nekada nije dovoljan kvalitet da bi devojka ostvarila svetski uspeh i slavu. Vreme svetskih top-modela klasične lepote je prošlo. Kriterijumi lepote u modnom svetu 21. veka se stalno menjaju. Devojke koje prođu kasting modne agencije Forma Viva i postanu naša nova lica imaju mogućnost da budu plasirane na različita tržišta jer naš novi koncept rada podrazumeva saradnju s velikim brojem vrhunskih svetskih agencija.

Podržavate li ekstremno mršave devojke koje šetaju modnim pistama ili ste pre za devojke sa oblinama?
Ne podržavam ekstremnu mršavost i smatram da devojka mora biti prvenstveno zdrava kako bi se uspešno bavila manekenskim poslom. Nekada su korekcije težine neophodne, ali se to može postići zdravim načinom života i ishrane. Mi imamo nutricionistu i fitnes stručnjaka koji savetima pomažu mladim devojkama da na zdrav način i bez izgladnjivanja održe propisanu proporciju između visine i težine.

Imate li omiljene domaće manekenke?
Sve devojke koje postanu naši modeli imaju našu nepodeljenu pažnju. Široj javnosti su poznata lica koja su dostigla svetsku slavu, a otkrivena su u modnoj agenciji Forma Viva, poput Nataše Vojnović, Aleksandre Vuković, Marine Bukvić, Emine Čunmuljaj i mnogih drugih.

Dakle, srpska lepota polako, ali sigurno osvaja svet?
Da, lepota naših ljudi poznata je širom sveta. Uspeh naših devojaka u inostranstvu, kao i stalni dolasci skauting direktora brojnih svetskih agencija dokaz su da je naša zemlja stekla i potvrdila status jednog od najvažnijih tržišta za nova lica.

Šta za vas predstavlja moda?
Citiraću ikonu modnog stila 20. veka Koko Šanel: „Moda je arhitektura - reč je o proporcijama”.

Koji je vaš modni moto?
„Manje je više”, pridržavam se tog pravila koje uvek da pozitivne rezultate.

Volite li brendirane stvari, koji je vaš omiljeni domaći, a koji strani dizajner?
Brendirane stvari često podrazumevaju kvalitet koji traje godinama. Od domaćih kreatora izdvojila bih Darka Kostića, Suzanu Perić i Vericu Rakočević. Od stranih brendova, izdvojila bih Escadu i Chanel.

Šta posebno izbegavate da nosite, a šta oblačite kada želite da zablistate?
Izbegavam da nosim garderobu jarkih boja, kao i odeću koja se ne uklapa u moj stil odevanja. Ne nosim farmerke, ravnu obuću i sportsku garderobu. Za izlaske biram garderobu u crnoj boji, koju kombinujem s interesantnim detaljima.

Koji je vaš najdraži odevni predmet?

Volim tašne i cipele. Smatram da pogrešan odabir tašne i cipela može pokvariti i najidealniji komad garderobe. Zbog toga uvek i u skladu sa prilikom pažljivo kombinujem cipele i tašne sa ostatkom garderobe.

Imate li omiljeni grad za šoping avanture?

Pariz, Grad svetlosti i jedan od najvećih svetskih centara mode, svrstavam u najbolja mesta za vrhunski šoping zbog brojnih mogućnosti koje pruža.

Okruženi ste lepotom na svakom koraku, a šta za vas znači lepo izgledati, šta ženu čini lepom?

Izgledati lepo znači biti negovan, nositi garderobu u skladu sa svojim godinama, telesnom građom i životnim stilom. Unutrašnja ispunjenost i sreća predstavljaju faktor koji ženu određuje kao lepu. Sreća i lepota dolaze „iznutra” i reflektuju se na spoljašnjost. Srećna, zadovoljna i ispunjena žena je i lepa žena.

U mom ormaru

U mom ormaru prevlađuju klasični komadi garderobe koji se lako kombinuju, poput haljina, kostima, sakoa, suknji i elegantnih bluza

Moj stil

Imati stila ne znači biti primećen, već biti zapamćen. Stil je način života i način prezentacije izgrađene ličnosti. Klasika, umerenost i svedenost su reči koje mogu opisati moj modni stil

Milica Prelević
Foto: Andreja Damnjanović