Broj 271
Početna > Lepi i zdravi > Male balerine

Na vrhovima prstiju

Male balerine

Igrajući balet, devojčice stiču gracioznost i prefinjenost pokreta i veoma brzo koriguju držanje

San mnogih devojčica je da jednog dana kad porastu postanu balerine. Da bi se vežbalo na vrhovima prstiju, potrebno je prvo u potpunosti ovladati tehnikom baleta.
- Devojčice mogu da krenu da uče balet sa četiri-pet godina. Kao odličnu uvertiru za kasniju ozbiljniju igru preporučujem školice baleta. U njima vrlo brzo oblače prve kostime, obuvaju baletanke, angažovane su u predstavama, slušaju lepu muziku i druže se igrajući balet. Osnovna baletska škola upisuje se po završetku petog razreda osnovne škole. One devojčice koje idu u školice baleta imaju časove dva do tri puta nedeljno, ali po upisu u osnovnu baletsku školu, sve postaje daleko ozbiljnije i podrazumeva se svakodnevno vežbanje - objašnjava balerina Drina Pešić.

Prefinjenost pokreta
Igrajući balet, devojčice stiču gracioznost i prefinjenost pokreta, i za kratko vreme koriguju svoje držanje.
- Sve više je roditelja koji svoje ćerkice upisuju na balet zbog krive kičme. To je dobra varijanta da poboljšaju držanje, ali još bolja preventiva od mogućih deformiteta kičmenog stuba i stopala. Danas je sve popularniji savremeni balet, jer nije svako talentovan za klasičan. Zato svoje snove devojčice mogu da ostvare kroz savremeni izraz, koji zahteva slobodnije i bogatije pokrete tela - kaže naša sagovornica.

Oblikuje telo, razvija muzikalnost
Pored toga što vremenom oblikuje telo, balet kod dece razvija muzikalnost. Jedna je od najstarijih plesnih tehnika i temelj je svih ostalih stilova plesa. Balet sadrži elemente ritmičke gimnastike, pogotovo u nižim razredima, u kojima se dosta vežbi radi najpre na podu.
- Ne moraju sve devojčice da postanu balerine, ali balet im može biti dobra osnova za neko buduće zanimanje, kao recimo, za glumu, rad na televiziji ili na muzičkoj sceni. Na časovima baleta one uče kako da se ponašaju pred kamerama ili na pozornici - kaže Drina.

Piruete i skokovi
Elementi koji se uvežbavaju na časovima su veliki i mali čučnjevi, istezanje i dizanje nogu, rad stopala, razni nagibi i rotacije tela, kao i različite vrste okreta (pirouette) i skokova.
- Čas počinje sa vežbama kod štapa (plie, battman tandu, jete, fondi...) prelazi se na vežbe na sredini, završava se sa skokovima i vrteškama. Sve je to zapravo priprema ili zagrevanje, za neku numeru za koncerte, takmičenja ili kasnije u pozorištu za određenu ulogu, predstavu.

Važan je iskusan učitelj
Roditelji treba da budu posebno oprezni pri odabiru učitelja baleta za svoju decu. Loš učitelj nije samo loš učitelj plesa, već može pogrešnim vežbanjem ili nametanjem prezahtevnih vežbi prerano da dovede do fizičkih problema. Devojčice ne bi trebalo da vežbaju kretanje na prstima (sur les pointes) dok im stopala dovoljno ne ojačaju, a to se postiže tek nakon nekoliko godina vežbanja kojim se razvijaju mišići noge i stopala. Zaobilaženje nužnih faza u vežbanju može izazvati ozbiljne i trajne posledice. Dobar je učitelj svestan činjenice da se do dobrih rezultata dolazi polako.

 

Dragana Rodić