Broj 271
Početna > Lepi i zdravi > Ključ uspešne veze

Emocionalna inteligencija

Ključ uspešne veze

Emocionalna inteligencija pomaže nam u boljim partnerskim odnosima, kako da prepoznamo pravu osobu za emotivnu vezu i prevaziđemo brojna iskušenja

Ključ uspešne veze je pre svega sistem vrednosti i životna filozofija sa što više dodirnih tačaka.  Stručnjaci tvrde da se životna filozofija ne menja lako i  da je na njenoj osnovi izgrađena čitava ličnost, što znači da je veoma važan činilac u vezi.
-Optimista i pesimista će teško naći zajednički jezik u dužem vremenskom periodu. Pre nego što se partneri odluče na brak, bilo bi dobro da provedu sedam dana zajedno sami da bi se zaista upoznali, jer tokom zabavljanja upoznaju se samo lepe strane. Osim ljubavi, za partnerstvo je bitno postati svestan svog sistema vrijednosti i filozofije i potrebe za razvijanjem, ali važno je i pružiti pomoć partneru u njegovom razvoju i omogućiti mu da se izrazi- objašnjava prof. dr Predrag Nikić.

Pobedite iskušenja
Prema njegovim reči, kao biološka bića, kada postanemo svesni svojih reakcija, požude i emocija, i prihvatimo ih, lakše ćemo se nositi sa iskušenjima veze. Ako vidite zgodnog muškarca na plaži u kafiću treba da osvestite svoje stanje požude ili interesovanja za tu osobu i da ih prihvatite u sklopu prihvatanja sebe kao ljudskog bića. Kada biste dozvolili da se u vama rodi pomisao da je to prava osoba za vas, ne biste bili u pravu jer tu osobu ne poznajete. I šta ako biste takve privlačne osobe sretali svakoga dana, kako biste s tim izašli na kraj? Potrebno je prihvatiti biološku dimenziju sopstvene ličnosti.

Požuda je normalna

 -Požuda je normalna, ali kada odlučujete da li ćete reagovati ili ne – to već ima veze sa moralnošću. Ukoliko se, na primer, nađete na žurci i vatreno plešete sa kolegom, normalno je da se desi da osetite strast, ali važno je da razmišljate o tome da li bi otpočinjanje bilo kakvog odnosa sa tom osobom doprinijelo vašem razvoju i da li bi to povrijedilo nekoga ko vam je drag. Takođe, obično u tom trenutku znate veoma malo o aspektima te osobe koji su bitni za vezu. Ako je vaša veza u odumiranju i vi zaista upoznate osobu sa kojom imate više toga zajedničkog, nije isključeno da je potrebno napraviti rekapitulaciju života, pa i veze u kojoj se nalazite. Tada je korisno zapitati se u kakvoj se situaciji nalazite sada- kaže prof. dr Predrag Nikić.

Otopite led

Ljubav je stanje, a ne nagrada koju dajemo nekome ko je ispunio naša očekivanja. Ljubavlju u stvari nagrađujemo sebe. Voljeno biće je u funkciji našeg osjećanja ljubavi i ne treba stalno da odmjeravamo količinu emocija koje mu upućujemo, upoređujući ih sa njegovim osjećanjima. Vi ćete izražavati ljubav samim tim što volite i tako ćete “otopiti led”, ukoliko niste bili zadovoljni količinom ljubavi koju ste dobijali. Ne možete kinjiti nekoga da vam pruži ljubav, to je potpuno pogrešno i izaziva suprotnu reakciju od onoga što želite. Ne moramo da se osjećamo loše, ali možemo da pokažemo i damo partneru ono što i mi želimo da dobijamo od njega.

Traga onaj koji zna šta želi
Najvažnija su dva stava: “radi stvari u granicama prijatnosti” i “priđi i ne čekaj da ti priđu”. Lakše je sediti i čekati jer prilaženje zahteva hrabrost i suočenje. Traga onaj koji zna šta želi. Ako osjećate potrebu za kreativnošću, tražite način da se izrazite, ako osećate potrebu za partnerom, tražite ga, ali ne idealnog nego odgovarajućeg. Ne postoji idealni već samo odgovarajući partner. Idealno nam sigurno ne bi odgovaralo, jer bi tražilo i od nas da budemo idealni, a to već znači mnogo tenzije.

Lepota u tuđim očima
Kada ulazite u novu vezu, pogrešno je za bivšeg reći: “On to meni nije pružio...”, već “Možda nisam bila otvorena za neke sadržaje...”.Ponekad lepotu vidimo samo kroz tuđe oči. Ne dozvolite da vam izmiču lepi delovi stvarnosti!
Bliskost i snaga seksualnog otvaranja razlozi su zbog kojih opstaju i loše veze.