Broj 271
Početna > Lepi i zdravi > Gde se najviše gojite?

Nova naučna otkrića

Gde se najviše gojite?

Deo tela na koji vam se prvo gomilaju masne naslage može da otkrije i neke zanimljive činjenice o vašem zdravlju

Zadnjica
Jedna britanska studija pokazala je da veća pozadina štiti žene od dijabetesa i srčanih bolesti. Kako? S obzirom na to da se masne naslage nakupljaju upravno na njoj, ne nakupljaju se oko organa gde je to štetno.

Stomak
Istraživači sa Harvarda ustanovili su da ljudi koji najviše masnih naslaga dobijaju oko struka imaju veću šansu da dožive sindrom nemirnih nogu, neugodan osećaj u nogama i potrebu za stalnim pomeranjem nogu. Ako se ne leči, bolest može značajno da poremeti i spavanje, izazivajući veliki umor, dnevnu pospanost i iscrpljenost bolesnika što narušava kvalitet života i njegovo celokupno zdravlje. Masne naslage na stomaku štete i zbog pritiska sala na unutrašnje organe zbog većeg rizika od cirkulatornih bolesti.

Naslage na bokovima
Američka studija nedavno je pronašla vezu između pojave mentalne magle - rastresenosti i zaboravnosti u vreme menopauze i žena koje imaju više naslaga na bokovima.

Jaka bedra
Verovali ili ne, jedno istraživanje iz Danske pokazalo je da osobe s tanjim bedrima imaju veći rizik od srčanih bolesti i ranije smrti. Druga studija sprovedena u Australiji otkrila je da jače noge u odnosu na ostatak tela znače bolji metabolizam i manji rizik od dijabetesa.

Velike grudi
Kanadski naučnici pronašli su vezu između veličine ženskih grudi i rizika za dijabetes tipa 2. Naime, oni tvrde -što veće grudi, veća šansa za dijabetes.

M.P.