Broj 270
Početna > Lepi i zdravi > Sveže ili kuvano povrće?

Večita dilema

Sveže ili kuvano povrće?

Iako nutricionisti tvrde da je sirovo povrće zdravije od termički obrađenog, naučnici objašnjavaju da neke važne sastojke ljudski organizam može bolje da apsorbuje iz kuvanog povrća nego iz sirovog

Oduvek se vodi polemika da li je zdravije sveže ili kuvano povrće, a nutricionisti zagovaraju stav da je sirovo povrće mnogo zdravije od termički obrađenog, jer namirnice pripremom gube dragocene sastojke, pre svega vitamin C. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da pojedine važne sastojke ljudski organizam može bolje da apsorbuje iz kuvanog povrća nego iz sirovog. Osim toga, kuvanjem povrće postaje mekše i lakše se vari, dok toplota razgrađuje zidove biljnih ćelija pa se iz njih oslobađaju antioksidanti i vitamini. Iako visoke temperature tokom kuvanja mogu da smanje količinu vitamina i antioksidanata koje povrće sadrži, to ipak nije u onoj meri u kojoj se do sada verovalo.
Naime, ako se povrće kuva kratko, ne duže od desetak minuta, ili se priprema na pari, taj gubitak se znatno smanjuje. Međutim, dok se naučnici i nutricionisti u potpunosti ne slože, najbolje bi bilo da ishranu obogatite i sirovim i kuvanim povrćem, jer je i u jednoj i u drugoj varijanti ono stvarno zdravo i trebalo bi da ga jedete svakoga dana.

Spanać i šargarepa - energetske i nutritivne vrednosti

Svež spanać: masti - 0,39 g, vlakna - 2,20 g, vitamin C - 28,10 mg, vitamin B6 - 0,20 mg.
Kuvani spanać: masti - 0,26 g, vlakna - 2,40 g, vitamin C - 9,80 mg, vitamin B6 - 0,24 mg.

Sveža šargarepa: masti - 0,24 g, vlakna - 2,80 g, vitamin C - 5,90 mg, vitamin B6 - 0,14 mg, A i B karoten - 11.762 mcg.
Kuvana šargarepa: masti - 0,18 g, vlakna - 3 g, vitamin C - 3,60 mg, vitamin B6 - 0,23 mg, A i B karoten - 12.108 mcg.

Detoks sok
Sastojci
10-20 g svežeg đumbira
šargarepa
jabuka
pomorandža

Priprema
Sve pomešajte i iscedite u sokovniku.

 

M. P.