Broj 270
Početna > Lepi i zdravi > S bebom u šetnju

Vodič za roditelje

S bebom u šetnju

Po povratku iz parka, detaljno pregledajte dete kako biste isključili mogućnost da se na kožu mališana nije zakačio neki krpelj

Kada požele bebu da izvedu napolje, mnogi mladi roditelji su u dilemi da li je potrebno da sačekaju da prođe 40 dana od rođenja njihovog čeda. Bez obzira na savremen život, još uvek u našem okruženju vladaju predrasude da bebu ne treba iznositi iz kuće dok ne prođu „babinje”.
Pedijatri kažu da se zdrava beba može izvoditi napolje već posle nekoliko dana. U početku su to kratke šetnje od po nekoliko minuta, a onda se postepeno vreme koje beba provodi napolju produžava. Svež vazduh je veoma blagotvoran za razvoj bebe, pogotovo ako porodica živi negde nadomak parka. Ukoliko je proleće, leto ili jesen, nema potrebe čekati nedeljama već odmah krenuti u avanturu s bebicom.

Bebin prvi izlazak

Pre nego što krenete u prvu šetnju, promenite bebi pelenu. Obucite je shodno vremenskim prilikama, pogotovo što su dani u proleće prilično promenljivi. Pokušajte da procenite razliku između unutrašnje i spoljašnje temperature. Treba imati u vidu da beba nije ništa osetljivija na hladnoću od roditelja, ali ona, za razliku od mame i tate, neće biti u stalnom pokretu, pa neće moći da se ugreje. Zbog toga joj treba obući joj još jedan sloj pre nego što se smesti udobno u kolica.

Tempirajte vreme
Da biste izbegli bebin plač zbog gladi, ne krećite u polučasovnu šetnju pet minuta pre nego što treba da je nahranite. I za vas i za bebu biće najbolje da tempirate vreme kako biste se vratili kući pred naredni obrok, osim ako ste sa sobom poneli potreban pribor da je nahranite. Ako se bebica uspavala, po povratku je ostavite u kolicima, samo je „parkirajte” negde u stanu gde nije suviše prometno. Ukoliko ima potrebe, pokrijte je ćebencetom i pustite da se sama probudi.

Čuvajte bebu od krpelja
Vlažno i toplo vreme pogoduju razmnožavanju krpelja. Doktorka Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja Stari grad, kaže da treba biti oprezan i po povratku iz prirode obavezno pregledati kožu mališana.
- Krpelji predstavljaju opasnost i za decu i za odrasle, još od marta meseca pa sve do oktobra kada najviše vremena provodimo van kuće u prirodi. Opasnost ne vreba samo iz trave dok se mališani igraju, krpelji mogu da upadnu sa drveća u kolica i prikače se na kožu bebe. Zato svaki put kada se vrate iz parka roditelji treba da pregledaju dete od glave do pete. Ako primete negde neku tačkicu koja podseća na mladež, a znaju da ga ranije nije bilo na tom mestu, najbolje da ga odvedu u dom zdravlja ili na kožnu kliniku, gde će krpelj stručno biti otklonjen. Roditelji ne treba ništa sami da preduzimaju, jer ako pogreše prilikom uklanjanja, može da dođe do rasipanja bakterija koje se nalaze u samom krpelju koji je možda već zaražen, pa postoji šansa da se i dete tako zarazi - savetuje dr Mićović.

Dragana Rodić