Broj 270
Početna > Lepi i zdravi > Greška u imunitetu

Prolećne alergije

Greška u imunitetu

U poslednjih desetak godina učestalost alergija se dvostruko povećala i od njih danas pati svaka peta osoba. S prvim zracima prolećnog sunca za njih počinje prava noćna mora – kijanje, kašalj i glavobolja

Alergija je recesivna bolest, to znači da može da se prenosi generacijama a da ne dođe do njenog ispoljavanja. Broj alergičnih ljudi se, međutim, poslednjih godina sve više povećava i postaju alergični i oni koji nemaju u nasleđu opterećenost tog hromozoma. Razlog tome je sve veći broj hemikalija u našem okruženju, zagađeniji su vazduh, voda i hrana, koriste se pesticidi, konzervansi za održavanje namirnica i sve je to uzrok povećanog broja obolelih od alergija. Stres je takođe jedan od provocirajućih faktora.

Crvenilo i otoci
- Uzrok alergija je nepravilan imuni odgovor, za nekoga je alergen polen, što je najčešći uzrok u ovim prolećnim danima, i kod njih se javljaju edemi, crvenila, otoci, svrab određenih delova tela, osip i traje od pola sata pa do nekoliko dana. Može da se javi i polenska kijavica, koja zahvata respiratorne puteve. Alergija je bolest koju bi trebalo shvatiti krajnje ozbiljno. U savremenoj medicini koriste se kortikosteroidi i antihistaminici a delotvorne su i alternativne metode lečenja kao što je akupunktura, koja ubedljivo najviše pomaže u rešavanju alergijskih manifestacija i ispravlja nepravilan imuni odgovor, što potvrđuje 5000 godina tradicije i dugogodišnja praksa dr Vesne Marinković Mičić. Kako bi se smanjile alergijske reakcije, preporučuje se uzimanje vitamina C i E, multivitamina, beta-karotin i selen - objašnjava dr Vesna Marinković Mičić, specijalista za anesteziju, reanimaciju i akupunkturu.

Najčešća oboljenja
Prema njenim rečima, najčešće poznate alergije su u obliku osipa i crvenih tačkica po telu koje mogu da budu sitne ili slivene i koje nastaju pri kontaktu sa alergijskom supstancom i mogu da traju od nekoliko sati do nekoliko dana. Među ovom vrstom alergija izdvaja se kontaktni dermatitis koji nastaje pri kontaktu sa supstancom koja izaziva alergiju. Česte su i alergije na lekove koje mogu da se ispolje na različite načine, počev od kožnog osipa do gušenja. Alergijski rinitis je najčešći oblik koji se javlja u proleće vezano za cveće, alergije na polen u obliku crvenilo oko očiju, suzenje iz nosa, kijanjem kao i otežanim disanjem. Alergijski sinusitis takođe prati kijanje, crvenilo, osećaj otoka i bolova u predelu sinusa dok se alergijski konjunktivitis javlja u obliku crvenila, bolova i otoka u očima.

Kod mlađeg uzrasta
- Alergijski bronhitis predstavlja jednu od težih komplikacija alergijskih manifestacija, pogotovo ako se uzme u obzir da se ona najčešće javlja kod najmlađeg uzrasta. Dovodi do napada gušenja sa otežanim disanjem, u obliku spazmatičnog disanja.
U najopasnije oblike alergijskih manifestacija spada laringitis alergika jer se ispoljava crvenilom, otokom, spazmom u početnom delu larinksa, tako da vazduh ne može da prodre u pluća i pacijent se guši ako mu se ne ukaže hitna medicinska pomoć - tvrdi naša sagovornica.

Najčešći alergeni
- polen
- buđ
- prašina
- životinjska dlaka
- duvanski dim
- različite vrste hrane i hemikalije

Kada potražiti pomoć?
- Ukoliko se javi bol u području sinusa i drugi simptomi infekcije sinusa - groznica ili sekret iz nosa.
- Kod groznice ili bola u uhu.
- U slučaju da kašalj ili prehlada traje duže od dve nedelje.
- Kod jakog svraba u očima i nosu.

Žaklina Milenković