Broj 270
Početna > Planeta > Genije jednog vremena

Stiv Džobs

Genije jednog vremena

Nesvakidašnja životna priča vizionara koji je spajajući kreativnost i tehnologiju promenio savremeni svet i zadobio kultni status

Stiv Džobs je rođen 24. februara 1955. u San Francisku od majke Amerikanke Džoane Šibl Simpson i oca Sirijca Abdulfataha Džona Džandalija, tada studenata. Nedelju dana po rođenju bio je dat na usvajanje. „Bili smo mladi, nismo znali šta da radimo i ona je odlučila da ga da na usvajanje. Bio sam protiv, ali ona nije želela da je porodica odbaci", kazao je nedavno Džandali, Stivov biloški otac. Stiva je usvojio bračni par Klara i Pol Džobs, koji mu je i dao ime Stiv Pol Džobs. Njegovi biološki roditelji su se ipak venčali i dobili kćerku Monu Simpson, spisateljicu, koju je Džobs upoznao tek kad je odrastao. Brak njegovih bioloških roditelja se kasnije raspao. Džobs nikada nije prihvatao naziv „usvojitelji" za bračni par Džobs i smatra ih svojim jedinim roditeljima. Biološke roditelje nije nikada upoznao. Školovao se u Kupertinu a pohađao je i časove u kompaniji „Hjulit Pakard" u Palo Altu. Tu se i zaposlio i radio je zajedno sa Stivenom Voznijakom, kasnijim suosnivačem kompanije „Epl", kao sezonski radnik. Godine 1972, Džobs je maturirao u srednjoj školi i prijavio se na Rid Koledž u Portlandu. Nikada nije završio fakultet, a nakon prvog semestra nastavio je da sluša predavanja kaligrafije. „Da nisam išao na ta predavanja, 'Mek' nikad ne bi imao višestruke slovne tipove i proporcionalno postavljene fontove", izjavio je Džobs kasnije.

Počeci „Epla"
„Epl" je osnovan kao ortačka firma 1. aprila 1976. godine. Prvi personalni računar koji su prodavali bio je „epl I", po ceni od 666,66 dolara, broj koji je Voznijak smislio jer je voleo ponavljanje cifara. Njegov naslednik, „epl II" bio je predstavljen naredne godine i postigao je ogroman uspeh. „Epl" je 1984. krenuo da menja svet, s reklamom nazvanom „1984". Na godišnjem sastanku deoničara 24. januara 1984. Džobs je predstavio „epl mekintoš", prvi komercijalni uspešan računar.

Plata jedan dolar

Džobs je radio u „Eplu" za godišnju zaradu od jednog dolara, što ga je svrstalo u Ginisovu knjigu rekorda kao „najslabije plaćenog rukovodioca". Njegova zarada je ostala jedan dolar, ali je tradicionalno primao veliki broj poklona od upravnog odbora, uključujući četrdeset miliona dolara vredan avion koji je dobio 1999. i deonice vredne trideset miliona dolara, koje je dobio u periodu od 2000. do 2002. Na taj način Džobs je umanjio porez na dobit, jer se po američkom poreskom zakonu plata oporezuje sa 35 odsto, a neke druge dobiti, kao akcije, na primer, sa 15 odsto poreza. Procenjuje se da je iza njega ostalo 8,3 milijarde dolara, a prema proračunima magazina Forbs, bio je deseti na listi najbogatijih ljudi na svetu.

Otac četvoro dece
O njegovom privatnom životu nikada se nije mnogo znalo, želeo je privatnost da sačuva samo za sebe tako što je prekidao intervjue i odbijao da daje izjave za medije koji su ga, prema njegovom mišljenju, predstavljali na pogrešan način. Oženio se Loren Pauel 18. marta 1991. u Nacionalnom parku Josemit, a ceremoniju venčanja izveo je budistički monah. U braku sa suprugom Loren dobio je troje dece, sina Rida i ćerke Erin i Iv. Stiv je imao još jednu ćerku, Lisu Brenon-Džobs koju je dobio kada je imao samo 23 godine u vezi sa srednjoškolskom devojkom Kris-En Brenon. Navodno, Stiv čak nije hteo ni da prizna ovu ćerku, tvrdeći da je sterilan i da ne može da ima decu. Tek kasnije, kada je u braku dobio troje dece, odlučio je da prizna očinstvo. Platio joj je školovanje na Harvardu. Lisa danas radi kao novinar u magazinu Harvard Krimson.

Prerani kraj genija
Stiv Džobs je umro u svom domu u Palo Altu posle duge borbe s rakom pankreasa u 56. godini. „Preminuo je mirno", saopštili su članovi porodice. Borio se s rakom od 2004. i bio podvrgnut transplantaciji jetre 2009. U javnim nastupima Džobs je donedavno bio vedar i pun entuzijazma, ali 24. avgusta 2011. najavio je povlačenje. Poslove predsednika kompanije i izvršnog direktora prepustio je svom nasledniku Timu Kuku. „Uvek sam govorio da ću se povući ako dođe dan kada više ne budem mogao da obavljam dužnost i da ću vam prvi reći kada više ne budem mogao da izvršavam posao koji se od mene, kao direktora 'Epla' očekuje. Nažalost, taj dan je stigao", saopštio je kratko Džobs.

Stvari koje niste znali o Džobsu...
- Stiv Džobs je bio veliki obožavalac Bitlsa.
- Uživao je slušajući Baha i ostalu klasičnu muziku.
- Iako nije jeo meso sisara i živine, jeo je ribu sa vremena na vreme.
- Njegova sestra je knjigu Bilo gde, osim ovde posvetila „bratu Stivu".
- Jedno vreme, Džobs je putovao po Indiji zajedno sa svojim kolegom s fakulteta Danijelom Kotkeom, koji je kasnije bio prvi zaposleni u „Eplu", u potrazi za duhovnim prosvetljenjem. U Ameriku se vratio sa obrijanom glavom i tradicionalnom indijskom odeždom.
- Kada je oboleo od raka pankreasa, dugo je odbijao da se leči tradicionalnom medicinom, verujući da će mu više pomoći dijete i istočnjačka medicina.
- Od koledža je odustao nakon samo nekoliko meseci, a zatim je preživljavao hraneći se besplatnim obrocima iz lokalnog budističkog hrama.
- Eksperimentisao je s drogama kao što je LSD, a to iskustvo je opisao kao „jednu od najvećih stvari koje je učinio u životu".
- Iako je njegovo bogatstvo ogromno, pošto je bio budista, tvrdio je da materijalno nema nikakvu vrednost. U njegovoj spavaćoj sobi navodno su se nalazili samo Ajnštajnova slika, stolica, krevet i lampa.

Novi detalji iz života
Nova knjiga Zen Stiva Džobsa, čiji je autor Forbsov reporter Kejleb Melbi, istražuje Džobsovo budističko iskustvo koje je presudno uticalo na revoluciju u tehnologiji i dizajnu koju je „Epl" izazvao. Biografija obuhvata period od 70-ih do 2011, sa posebnim akcentom na godine nakon 1985. kada je Džobs napustio „Epl" da bi osnovao kompjutersku firmu „NeKST”. Tih godina, Džobs je uspostavio duhovne veze s japanskim budističkim sveštenikom Kobunom Činom Otogavom.

Suzana Obradović