Broj 27
Početna > Zanimljivosti > U RITMU STRASTI

Latinoamerički plesovi

U RITMU STRASTI

Latinoamerički plesovi poznati su po svom lepršavom stilu i strastvenom zanosu

Latino stil plesanja sve više stiče popularnost u celom svetu, a jedan od najpopularnijih je salsa. Između ostalog, tu su i plesovi poput ča-ča-ča, sambe, rumbe, mamba, lambade... Učenje ovih plesova je prilično jednostavno, uz pravu kombinaciju praktičnog vežbanja. Salsa i većina latinoameričkih plesova se sastoje od istog osnovnog koraka. Sve što treba da naučite je taj jednaki osnovni korak i tada ga možete izvesti na različite načine, plešući različite plesove. Prilikom plesanja bitno je uneti osećanja i strast.
  Ča-ča-ča                                                                          
  Ovo je srećan, bezbrižan, lepršav i zabavan ples. Obično je sastavni deo kurseva latino plesova. Muzički ritam je 4/4, to znači 4 udarca po taktu muzike, sa četvrtim udarcem razdeljenim na dva dela kako bi dao ovom plesu karakteristični „2, 3, 4 i 1" ritam. U ovom plesu naglasak je na nogama i stopalima.
  Samba
  Samba je poreklom iz Brazila, a na popularnom karnevalu u Riju plešu se razne verzije ovog plesa. Da bi postigli pravi stil, plesači moraju pulsirajućim pokretima da naglase zavodničku crtu tog plesa. Plesači iz Rio de Žaneira poznati su i po svojim fantastičnim kostimima koje najčešće nose za vreme karnevala. Njihova verzija sambe pleše se samostalno, a ne u paru. Zapravo, radi se o načinu plesa koji se dosta razlikuje od standardnih verzija. Ritam u sambi je 2/4 sa 2 udarca po taktu. U plesu je karakteristična samba bounce akcija - savijanje i ispružanje kolena i članaka kako bi se postigao efekt dizanja i spuštanja.
  Rumba
  Rumba potiče sa Kube i tipičan je ples toplih krajeva. Glavna karakteristika tog plesa je erotičnost, strastvenost i osećajnost. Mnoge osnovne plesne figure pokazuju umetnost ženskog zavođenja. Muzički ritam je 4/4, a naglasak je na četvrtom udarcu. Za vreme plesa telo se konstantno pomera, pa se velika pažnja posvećuje dinamici i usklađenosti ritma i pokreta.
  Paso doble
  Paso doble vuče poreklo iz Španije. Razvio se iz pokreta koje izvode matadori za vreme borbe sa bikovima. U paso doblu je muškarac (matador) više u centru pažnje nego u drugim plesovima, dok je plesačica preuzela ulogu crvenog plašta koji koristi toreador. Celim plesom oponaša se kretanje toreadora oko bika. Paso doble je jedan od najdramatičnijih plesova u kojem do izražaja dolazi ponos, odlučnost i elegancija. Za ovaj ples karakteristično je kratko, brzo pomeranje i kontrolisani pokreti koji se postižu zatezanjem cele mišićne strukture.
  Jive                                                              
  Jive spada u latinoameričke plesove i standardno se uči u sklopu tog plesnog programa. To je vrlo brz, energičan ples, koji se razvio iz plesa zvanog Jitterbug. Muzika i koraci su slični rokenrolu i ovo je najbrži od svih latinoameričkih plesova, a izvodi se u 4/4 ritmu.
  Salsa
  Salsa je zabavan, energičan i jednostavan latinoamerički ples. Pleše se u toplim krajevima, pa je uobičajena i oskudnija odeća. Salsa ostavlja plesačima mnogo slobode da interpretiraju muziku pokretima i elementima iz mnogih različitih latino plesova. Osnovni je trostruki korak u četvorotaktnoj muzici.
  Mambo
  Najveći doprinos mamba je činjenica da je doveo do razvoja plesa ča-ča-ča. Mambo muzika ima dosta sličnosti sa salsa muzikom.
  Lambada                                                                                                               
  Lambada je afroamerički ples ljubavi, koji je zabavan, energičan i vrlo jednostavan za učenje.