Broj 27
Početna > Lepi i zdravi > SUPERTATA

Moderni očevi

SUPERTATA

Novi pogled na roditeljstvo podrazumeva veće učešće očeva u odgajanju dece. Oni više nemaju samo tradicionalnu ulogu hranitelja i zaštitnika porodice, već su, kao i majke, uključeni u sve sfere vaspitanja i podizanja mališana

Savremena generacija očeva potpuno ravnopravno učestvuje u dečjem životu. Oni prate trudnoću, prisustvuju porođaju, paze na novorođenče, igraju se sa decom. U duhovnom smislu, očevi moraju da budu oslonac svojoj deci. Ona od njih očekuju da budu gorostasi koji će ih čuvati i na koje će moći da se oslone kad žele da budu čvrsta i jaka. Zato, dragi očevi, budite prisutni u dečjim životima i u njihovim mislima.
 
  Priznajte deci da ne znate sve
  Očevi ipak ne bi smeli da budu preveliki u dečjim očima. Zato nemojte uvek da budete onaj koji sve zna. Poželjno je da tri-četiri puta nedeljno svom detetu priznate da ni vi uvek ne znate sve odgovore. Ukoliko ste u nečemu pogrešili, obavezno recite svojoj deci da vam je žao.
 
  Boravite više kod kuće
  Mnogo očeva radi prekovremeno ili čak dva posla odjednom, ali ništa nije tako važno kao druženje sa svojom decom. Kad god možete igrajte se sa njima, uživate u zajedničkoj igri ili učenju.
 
  Ostanite fleksibilni
  Nemojte da budete kruti u svojim stavovima, postavljanju pravila ili insistiranju da uvek sve bude po vašem. Postoji razlika između autoriteta i moći. Imajte ovo prvo, ali nemojte da iskorišćavate ono drugo. Krutim stavovima ćete samo oterati svoje dete od sebe.
 
  Pokloni ne znače ljubav
  Vaše dete ne mora da dobije baš sve što poželi, jer niti vi to možete da mu priuštite niti je to dobro po njega. Ne zaboravljajte da se novcem ne može kupiti sreća.
 
  Obradujte ih
  F. Skot Ficdžerald je rekao da pametan čovek ima sposobnost da u isto vreme ima dva različita mišljenja. Isto važi i kada je novac u pitanju - s njim treba biti oprezan, ali ipak ne škrt. Od očeva se očekuje da budu pametni, pa se zato nemojte ustručavati da potrošite malo novca za dečje sličice ako će one da usreće vašeg sina ili da svojoj ćerki uplatite časove plesa o kojima sanja. Postoji budućnost, ali postoji i sadašnjost u kojoj malo treba da uživate sa svojim mališanima.
 
  Pustite ih da imaju svoj put
  Roditelji se često uznemire kada deca počnu da liče na njih. Često preko svojih potomaka roditelji žele da ostvare svoje neispunjene želje. Savladajte u sebi taj poriv, pomozite im da sama otkriju svoj put, nemojte da ih skrećete na onaj koji ste vi jednom davno promašili.
 
  Volite njihovu mamu
  Zagrlite detetovu majku i pokažite mu koliko je volite. Čak i oni koji nisu u braku, imaju obavezu da budu dobri prema majkama svoje dece. Razgovarajte s njom s poštovanjem, zasmejavajte je i dajte sve od sebe da sa njom izgradite korektan odnos. Deca će vam na tome biti mnogo zahvalna.