Broj 27
Početna > Prica > NAŠ MALI TIM

Jelena Ivanović i Bane Tomašević

NAŠ MALI TIM

Jelena i Bane uz smeh kažu da se njihov tromesečni sin Dušan tek privikava na ono što ga čeka, a to je stalan pokret i dinamičan život koji neminovno ide uz poslove kojima se bave. Bane igra u osam predstava u matičnom Narodnom pozorištu, među kojima su „Velika drama", „Hamlet u Mrduši donjoj", „Ribarske svađe"... Jelena trenutno, iako koristi trudničko bolovanje, ne miruje, već radi sa Udruženjem manekena Srbije na otvaranju Internacionalne skautske kancelarije u Beogradu.

S obzirom na to da Jelena često razgovara na raznim jezicima, a to je radila i tokom trudnoće, vaša beba će sigurno biti poliglota?
Bane: Naš Dušan je još u stomaku mogao da sluša mamu kako priča na engleskom, italijanskom, francuskom, tako da, ako je dete ličnost još u stomaku, on će biti poliglota. Puštali smo mu i da sluša Mocarta.
Kako ti je bilo u trudnoći?
Jelena: Radila sam tokom cele trudnoće i osećala sam da imam neku neverovatnu energiju. Uopšte nisam imala one tipične trudničke simptome pospanosti ili mučnine. Ustajala sam rano ujutro, čak ranije nego ikada pre. Stalno sam imala potrebu da nešto radim i to mi je baš prijalo. Posebno mi je, izgleda, prijao taj miks mojih i muških hormona moje bebe.
U kojoj bolnici si se porodila?
Porodila sam se na carski rez u klinici Narodni front. Kompletnu pripremu za porođaj sam obavila u Školi roditeljstva koja je organizovana u toj ustanovi, tako da sam na porođaj otišla potpuno spremna i nasmejana. Osoblje koje tamo radi je izuzetno stručno i privrženo trudnicama, tako da mi je ono otklonilo svaki strah koji sam kao i svaka prvorotka imala. Na pripreme sam išla svakog dana i preporučila bih ih svim budućim majkama.
Kako biste opisali vašeg Dušana?
Bane: On je veoma aktivna beba. Ima 3 meseca i 5 dana, ali ga svuda vodimo sa sobom. Trudimo se da svaki trenutak provodimo zajedno, ali i da smo na svaka tri sata budemo kod kuće jer on tada ogladni.
Jelena: Dušan spada u nasmejane bebe. Mi smo mu bili izuzetno posvećeni još dok je bio u stomaku, a sada u svakom trenutku uvažavamo njegovo prisustvo. Svuda ga vodimo sa sobom, sve obavljamo zajedno i u svakom trenutku funkcionišemo kao mali tim. Samo u izuzetnim situacijama, kao što je bila dodela Panten nagrade za najbolje stilizovan par, Dušana su čuvale bake.
Da li je Dušan gledao neku tatinu predstavu?
Bane: Gledao me je u predstavi, ali dok je bio u maminom stomaku! Sada mu pričam priče i recitujem. Sve što sada radimo sa Dušanom, radićemo i sa našom ostalom decom. Potpuno je nevažno da li ćemo ih imati još troje, četvoro...
Kako ste podelili obaveze oko bebe?
Bane: Nema tu nikakve podele. Jelena i ja ga zajedno kupamo i šetamo. Sve radimo zajedno. Mnogo se oslanjamo na najnovija istraživanja o vaspitavanju dece. Više na to nego na neke bapske priče koje su već odavno prevaziđene.
Jelena: Želimo da našem detetu pružimo sve najbolje, ne samo u fizičkom smislu, već i kada je reč o njegovoj duši. Zato često konsultujemo najnoviju literaturu o odgajanju dece.
Jeste li sa Dušanom išli na neko dalje putovanje?
Jelena: Nismo, jer je još mali. Ali je napredan. Vidite samo kako drži uzdignutu glavicu! Dojim, pa zbog deteta još ne prihvatam nikakvo poslovno putovanje. Zato sve obaveze, koliko je to moguće, završavam telefonom.
A hoćete možda ići sa bebom na more?
Jelena: Sigurno ćemo ići negde u prirodu, ali još uvek ne znamo da li će to biti more jer će biti veoma toplo.
Bane: Bili smo 20 dana na planini i Dušan je za to vreme neverovatno napredovao. Možda ćemo u septembru da odemo na more, ali to ćemo još da vidimo.
Šta mislite da je najvažnije da vaše dete nauči?
Jelena: Najvažnije je kakav mu mi dajemo primer, jer svi naši postupci, reakcije, način na koji se Bane i ja ophodimo jedno prema drugome, naše dete će da usvoji kao model. U našoj porodici su zastupljeni mir, ljubav i dobra energija, a to je detetu izuzetno važno.
Bane: Mislim da decu treba pustiti da se što pre osamostale i da, kad odrastu, ostaju kod baba i deda jer će ih to ojačati. Prva godina je veoma važna u njihovom odrastanju jer tada stiču samostalnost i sigurnost. Deca kojima su se roditelji u tom uzrastu dovoljno posvećivali kasnije su sigurnija u sebe.
Hoćete li usmeravati vaše dete da krene istim putem kojim ste i vi?
Jelena: Mi ćemo mu uvek pružati ljubav i pozitivnu energiju, a na njemu će biti da donese konačnu odluku. Dušan trenutno uživa u tome što mu pružamo i verujem da će biti dobar u svemu što izabere, ma šta to bilo.
Bane: Mi ga nećemo usmeravati, ne samo mi, već ni njegove bate i seke koje će doći posle njega. Neka se bavi onim što odluči i što će ga učiniti srećnim.