Broj 27
Početna > Lepi i zdravi > MORSKI KOKTEL LEPOTE

Blagodeti mora

MORSKI KOKTEL LEPOTE

More je blagotvorno, izvor zdravlja, lepote i kondicije. „More ispira sve tegobe", reči su grčkog filozofa Platona koje dokazuju koliko je staro saznanje o tome da more dobro deluje na naš organizam.

Istraživanje blaga koje skriva more još je u početnoj fazi, iako se zna da, uz to što je izvor zdrave hrane, more ublažava mnoge svakodnevne tegobe, ali i vrlo ozbiljne bolesti. Pozitivan uticaj morske vode na kožu vidljiv je već nakon prvog kupanja pa je ona primetno mekša, nežnija i zategnutija. More je sa svojim sastojcima, algama, planktonima i solju, najprirodniji balzam za kožu, a ima i dokazani efekt podmlađivanja. More je kao stvoreno za održavanje telesne kondicije. Plivanjem se podiže snaga i izdržljivost, ali se takođe jačaju, formiraju i učvršćuju gotovo svi mišići tela. More jača imunitet i pogoduje disanju i krvotoku. Ima izraženi antistres faktor, ono nas smiruje, relaksira, puni energijom i podstiče pozitivne osećaje i razmišljanja. Plivanjem gubimo kalorije, zglobovi i kičma nisu opterećeni, jača se imuni sistem, a voda ima i dodatni efekt masaže. Trčanjem u vodi do bokova, za pola sata se potroši oko 400 kalorija, a na suvom samo oko 250. Plivanje, posebno leđno, dobro je za kičmu.
 
  MOREM PROTIV DEPRESIJE
  Zahvaljujući sastojcima, morska voda je visokovredan balzam za kožu. Njeni osnovni sastojci, soli, alge i planktoni, obiluju različitim mineralima, vitaminima, proteinima, masnoćama i aminokiselinama. Morski koktel lepote, koji sadrži obilje minerala natrijuma, kalijuma, joda, broma, kalcijuma, magnezijuma, mangana, fosfora i selena, prodire u kožu, poboljšavajući cirkulaciju u njenim dubljim slojevima i jačajući njena vezivna tkiva. Stoga se usled kupanja u morskoj vodi koža vidno učvršćuje i postaje sjajna i vlažnija, nežnija i zdravija. Morska voda, prvenstveno zahvaljujući algama koje sadrže vitamine A, B, C i E, ima i dokazani efekt podmlađivanja. More podstiče stvaranje kolagena i neutralizuje slobodne radikale. Morska voda povoljno utiče na sve tipove kože, čisti masnu i smiruje osetljivu kožu sklonu crvenilu. Ona jača odbrambene mehanizme kože i utiče na smanjenje masnih naslaga i celulita, pa tako i na mršavljenje. More ima i relaksirajući efekat. Antistres faktor mora izuzetno je visok. More ne samo da opušta od stresa napete mišiće, već ono, samo po sebi, ima izuzetan efekat na psihu. I sam pogled na morsko plavetnilo dovoljan je da nas preplave pozitivni osećaji, životna radost i zadovoljstvo, i da u trenutku zaboravimo na svakodnevne probleme. Vazduh iznad morske površine, koji je posebno bogat kiseonikom, takođe nas opušta i čini zadovoljnijima.
 
  TALASOTERAPIJA
  Koliko je more zdravo, pokazuje i podatak da se poslednjih godina razvijaju različite lekovite terapije morskom vodom. Jedna od njih je talasoterapija (od grčke reči thalassa = more), koju nudi sve više modernih hotela i velnes centara, a kombinuje morski vazduh, vodu, alge, blato i so za različite namene. Pokazuje dobre rezultate kod upala na koži (kao što su psorijaza ili neurodermitis), jača imuni sistem, pomaže kod bolova u leđima i zglobovima, ublažava reumu i opušta od stresa. Još jedan pozitivan efekat je i uklanjanje nečistoće s kože te čišćenje tena, uz vlaženje suve kože.
 
  BALZAM ZA KOŽU
  Mrtvo more je posebno blagotvorno jer mnogobrojne turiste tamo manje tera pustolovni duh, a više potreba za ublažavanjem bolesti kao što su psorijaza, astma ili neurodermitis. Još su Stari Rimljani poznavali lekovito delovanje tog posebnog mora. Za vreme egipatske vladavine, kraljica Kleopatra osigurala je ekskluzivno pravo da u tom području pokrene pogone za proizvodnju kozmetike i lekova. Voda, vazduh i sunce odgovorni su što je tamo nastala sasvim posebna klima. Vodu odlikuje visok sadržaj minerala kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum-hlorid, pa ona zato deluje umirujuće i ublažava upalne promene na koži. Vazduh na najslanijoj vodi na svetu nije samo suv, nego zbog svog posebnog položaja, na 417 metara ispod visine mora, sadrži puno više kiseonika nego običan vazduh zbog čega i olakšava disanje.
 
  ELIKSIRI IZ MORA
  Poslednjih godina sve više morskih stvari završava u lekovima ili kozmetičkim proizvodima. Morska so pri tom igra jednu od glavnih uloga. Gotovo svako od nas barem je jednom u životu koristio sprej za nos s morskim rastvorom za vlaženje isušene sluznice. Jod je jedan od sveprisutnih elemenata iz mora koji je ljudskom organizmu potreban za proizvodnju važnih hormona štitne žlezde. Hormoni štitne žlezde među lekarima su poznati kao „bič organizma", jer upravljaju potrošnjom energije u telu. Nedostatak joda može brzo dovesti do hroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do stvaranja gušavosti. Morska riba i drugi morski plodovi pouzdani su dobavljači joda. Posebno visoke koncentracije sadržane su u morskim algama. S obzirom na to da algi ima u velikim količinama i da se brzo razmnožavaju, zahvalan su objekt proučavanja. Naučnici u celom svetu dosad su pronašli oko 36.000 vrsta algi - neke su mikroskopski male, druge do deset metara duge. Već sama imena kao plava, crvena, zelena i smeđa alga, upućuju na posebna svojstva tih živih bića. I zaista, alge za vreme fotosinteze, osim raznih pigmenata (boja), proizvode vitamine, esencijalne masne kiseline i aminokiseline, pa čak i sastojke koji deluju poput antibiotika. Iz crvenih algi, kao što je irska mahovina, dobija se agar-agar, koji se upotrebljava u namirnicama kao što je puding i u kozmetici, ali i u eksperimentalnoj biologiji kao hranljiva podloga za bakterije. Crvene alge već se godinama koriste u čajevima i pastilama za kašalj.