Broj 27
Početna > Putovanja > KOPAONIK

Planinska lepotica

KOPAONIK

Kopaonik, najveća planina u Srbiji, nacionalni park i najpoznatiji planinski, turistički i skijaški centar Srbije nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje. Ovaj planinski gorostas neizmerne lepote i prirodnih bogatstava, omiljeno je mesto za odmor, rekreaciju i sport, podjednako privlačan i leti i zimi.

Kopaonik je atraktivan turistički centar koji se nalazi na 1.800 metara nadmorske visine, smešten ispod najvišeg vrha Srbije, Pančića (2.017 metara nadmorske visine) obasjan suncem 200 dana u godini. Neosporno je da je Kopaonik atraktivna destinacija, ali i leti ovde je raj na zemlji. Vazduh je čist, nema gužve i idealno je mesto za odmor i tela i duše. Bez snega je pitomiji i bogatiji, čak možda i lepši nego zimi. Pruža neverovatne mogućnosti za aktivan sportsko-rekreativni odmor. Na raspolaganju su jahanje, tenis, skvoš, košarka, džoging, veslanje, aerobik, lenčarenje pored bazena ili na terasi, ali i duge šetnje po „stazama zdravlja". Možete brati najukusnije voće kakvog nema nigde na svetu: jagode, maline, kupine i borovnice kojima je prekriven Kopaonik. Kopaonik tek leti otkriva svoju pravu lepotu.

Kulturno nasleđe
Ako se već odlučite da posetite ovu planinu, nemojte propustiti da vidite i naše kulturno nasleđe. Manastir Studenica, najznačajniji spomenik srednjovekovne Srbije, svrstan u registar svetske kulturne baštine UNESCO-a nalazi se podno Kopaonika, pored rečice Studenice. Tu je i Bogorodična crkva, sva u belom mermeru, najdragoceniji spomenik rane škole. U blizini Kopaonika su još i Maglić, jedno od najočuvanijih srednjovekovnih utvrđenja, i manastir Žiča gde su krunisani srpski kraljevi i ustoličavani srpski episkopi.

Biljni svet
Ko je navikao da Kopaonik vidi pod snegom, leti, iznenađen, otkriva jedan sasvim drugi svet. Kada jutarnje sunce probije maglu i osvetli vlažne krošnje zimzelenih lepotica, na Kopaoniku zamiriše šuma svežinom ozona i razlije boje do tada gušene tamom. Svojim prostranstvom, vrstom vegetacije i klimom Kopaonik služi turizmu tokom cele godine.
Od podnožja do vrha planine smenjuju se različiti tipovi vegetacije: hrast, bukva, jela, smrča. U pojasu niskog žbunja na visinama iznad 1.800 m najčešće se vidi planinska polegla kleka, koja jedina odoleva snegu, ledu i snažnim udarima vetra. Malo je mesta koja mogu da se pohvale tako raznorodnim pejzažom kao Nacionalni park Kopaonik.
Kanjon Samokovke, vodopad u Koznici, Lisičja stena, netaknuta priroda romantičnog Kadijevca, pogled sa Pančićevog vrha ili orlovog gnezda zvanog Kukavica, hiljadu ledenih izvora i potoka što neočekivano banu iz trave ili šume. Ovde se skrivaju i radioaktivni izvori. Neki od njih su se pribili uz same vrhove planine, Krčmar-voda izbija ispod samog Pančićevog vrha na 1.950 m, Marina voda je na 1.700 m, Pajino presko na gotovo istoj visini.
Ako odlučite da Nacionalni park Kopaonik posetite leti, otkrićete skrivene tajne ove naše lepotice među planinama.

Autor: Suzana Stanarević