Broj 27
Početna > Poznati > ANĐELINA DŽOLI

Kontroverzni anđeo

ANĐELINA DŽOLI

Često je proglašavaju za jednu od najlepših žena i izveštavaju o njenom životu van filmskog platna. Anđelina Džoli je dobitnica tri Zlatna globusa, dve nagrade Američkog udruženja filmskih glumaca i jednog Oskara. Ipak, najaktuelnija je priča o njenom životu sa Bredom Pitom i njihovom decom

Anđelina je ćerka glumaca Džona Vojta i Marselin Bertran. Sa očeve strane je češkog porekla, a francusko-kanadskog sa majčine strane. Posle razvoda njenih roditelja 1976. godine, Anđelina i njen brat su živeli kod majke koja je napustila glumu i preselila se sa njima u Njujork. Kao dete skupljala je zmije i guštere i bila zaljubljena u gospodina Spoka iz Zvezdanih staza. Sa majkom je redovno išla na projekcije filmova i kasnije je rekla da je to, a ne njen otac, navelo da počne da se bavi glumom. U školi su je zadirkivali zbog njenog karakterističnog izgleda - bila je izuzetno mršava, nosila je naočare i naramenice. Kako je njena potištenost rasla, počela je da se samopovređuje. Kasnije je to prokomentarisala u jednoj CNN-ovoj emisiji: „Skupljala sam noževe i uvek sam imala mnogo stvari nadohvat ruke. Iz nekog razloga, ritual sečenja i osećanja bola činio me živom, osećala sam se slobodnom i to je za mene bila neka vrsta terapije." Nastupio je buntovnički period u kom se oblačila u crno, bojila kosu u ljubičasto, a posle dve godine ponovo upisuje časove glume koju je prethodno napustila jer je želela da postane pogrebnik. Dugo je bila udaljena od svog oca, kriveći ga za nevernost i razlaz njene porodice. Pokušali su da se pomire i on se čak pojavio u filmu „Lara Kroft: Tomb Rajder” (2002), ali nešto kasnije podnela je zahtev za legalnu promenu imena u Anđelina Džoli, a odbacila je Vojt kao srednje ime.
 
  HUMANITARNI RAD
  Anđelina Džoli je prvi put postala svesna svetske humanitarne krize dok je snimala „Tomb Rajder” u siromašnoj i punoj mina Kambodži. Duboko pogođena ovim iskustvom, obratila se UNHCR-u za više informacija o međunarodno problematičnim mestima. Februara 2001, otišla je na prvu terensku posetu, na 18-dnevnoj misiji u Sijera Leone i Tanzaniju, i bila je šokirana onim što je videla. Insistirala je u pokrivanju svih troškova koji su bili u vezi sa njenom misijom i delila je iste osnovne uslove rada i života kao UNHCR terenski kadar. Impresionirani njenim interesovanjem i predanosti za to, UNHCR ju je imenovao za Ambasadora dobre volje 27. avgusta 2001. godine u svom sedištu u Ženevi, uprkos upozorenjima da će njena kontroverzna javna slika možda baciti negativno svetlo na UN. Tokom prve tri godine kao Ambasador dobre volje, Džolijeva je usredsredila svoje napore na misijama na terenu, posećujući izbeglice i interno raseljene osobe širom sveta. Sa povećanjem iskustva, Džoli se više angažovala u promociji humanitarnih slučajeva na političkom nivou. Prisustvuje 2005. godine Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde je dala i novčanu pomoć za 70 miliona ranjene dece u Trećem svetu, za šta ju je pohvalio predsednik Buš. Anđelina 24. oktobra 2005. glumica prisustvuje WWO, gde se zalaže da postane njihov partner koji će lečiti decu u Etiopiji koja su siročići i zaražena sidom. Džolijeva je dobila široka priznanja za humanitarni rad. Oktobra 2003. bila je prvi dobitnik nagrade Građanin sveta koju dodeljuje UNCA (United Nations Correspondents Association).
 
  LJUBAVNE VEZE
  Džolijeva se 28. marta 1996. udala za britanskog glumca Džonija Li Milera, tadašnjeg partnera u filmu „Hakeri”. Na venčanje je došla u crnim kožnim pantalonama i beloj košulji, na kojoj je bilo ispisano na leđima ime mladoženje, ali njenom krvlju. Rastali su se već godinu dana kasnije. Zatim se udala za američkog glumca Bilija Boba Torntona, koga je srela na snimanju filma u maju 2000. godine. Kao rezultat njihovih učestalih javnih izliva strasti i gestova ljubavi (najčuvenije je nošenje malih bočica krvi jedno drugih, oko vrata), njihova veza je postala omiljena tema zabavnih medija. Njih dvoje su se rastali u maju 2003. godine, a na tu temu izjavila je: „Iznenadilo me je jer smo se preko noći, totalno promenili. Mislim da jednog dana mi više ništa nismo imali zajedničko. To može da se desi kada se vežete, a ne poznajete sebe dovoljno". Nekoliko puta u intervjuima je govorila da je biseksualka, kao i da je imala seksualne odnose sa glumicom Dženi Šimizi. Povodom toga, rekla je: „Verovatno bih se oženila sa Dženi da se nisam udala za mog muža. Zaljubila sam se u nju prvog trenutka kada sam je ugledala." U intervjuu sa Barbarom Valters 2003, upitana da li je još uvek biseksualka, Džoli je odgovorila: „Naravno. Ako se sutra zaljubim u ženu, da li ću osećati da je dobro to što želim da je poljubim i dodirnem? Apsolutno!" Pored toga, bila je umešana u veliki javni holivudski skandal gde je okrivljena da je bila „druga žena" u razvodu glumaca Breda Pita i Dženifer Aniston. Tvrdi se da je Pit započeo aferu za vreme snimanja filma „Gospodin i gospođa Smit", međutim, ona je to demantovala u nekoliko intervjua, uz objašnjenje: „Biti intimna sa oženjenim čovekom, kada moj rođeni otac vara moju majku, nije nešto što mogu oprostiti. Ne bih mogla da se pogledam ujutru u ogledalo da sam to uradila. Ne privlače me ljudi koji varaju svoje žene." Dok Džoli i Pit nikad javno nisu komentarisali prirodu svoje veze, nagađanja su se nastavila tokom 2005. Prve intimne paparaco fotografije pojavile su se u aprilu, mesec dana kasnije, nakon što je Anistonova podnela zahtev za razvod. Tokom leta viđani su zajedno sve više i mediji su ih proglasili parom, dajući im nadimak „Branđelina". Nakon što je potvrdila svoju trudnoću 2006. godine, non-stop su bili okruženi paparacima, a nije prolazilo ni nedelju dana, a da njih dvoje ne osvanu na naslovnoj strani. Pokušavajući da izbegnu pažnju medija, par je otputovao za Namibiju zbog rođenja „najočekivanije bebe još od Isusa Hrista", kako je bilo opisano.
 
  SVA ANĐELININA DECA
  Džolijeva je usvojila prvo dete, Kambodžanca Medoksa, 10. marta 2002. Na ovaj korak odlučila se nakon što je posetila ovo mesto dva puta, dok je snimala film „Tomb Rajder” i na UNHCR putovanju po terenu 2001. Posle razvoda od Bilija Boba Torntona, dobila je starateljstvo nad dečakom, a Medoks je postao slavna ličnost i pojavljuje se redovno u tabloidima. Anđelina je, 6. jula 2005, usvojila šestomesečnu devojčicu iz Etiopije Zaharu koja je ostala siroče kada joj je majka umrla od side. Ćerku, po imenu Šiloks Nouvel Džoli-Pit, rodila je 27. maja 2006, u Kotadž Mediklinik bolnici u Šakopmundu u Namibiji. Šiloks je rođena planiranim carskim rezom, po rečima njihovih predstavnika za štampu, a Pit je bio tamo da preseče pupčanu vrpcu. Pošto je nastala opšta pomama i trka za slikanje glumačkog para sa tek rođenom bebom, novopečena mama je odlučila da ponudi prve slike bebe preko distributera Getty Images, radije nego da dozvoli paparacima da naprave i prodaju slike po ekstremno visokoj ceni. Magazin Pipl je platio više od 4,1 miliona dolara za severnoamerička prava, dok je britanski magazin Hello! dobio međunarodna prava za surovih 3,5 miliona dolara. Prava na prodaju su ukupno dostigla sumu od 10 miliona širom sveta, što su i najskuplje prodate slike poznatih svih vremena. Sav prihod je doniran u humanitarne svrhe.
  Muzej Madam Tiso u Njujorku otkrio je, 26. jula 2006, voštanu figuru dvomesečne Šiloks i to je prva beba napravljena od voska u ovom muzeju.
  Anđelina je 2007. usvojila Paks Tina, trogodišnjeg dečaka iz Vijetnama, koji je bio napušten u bolnici na rođenju, a sudeći po ljudima u sirotištu, rođen je 29. novembra 2003. godine.
 
  STARE I NOVE TETOVAŽE
  Anđelinin popis tetovaža je privukao pažnju većine medija, a veliki broj tetovaža na njenom telu je primoralo scenariste da budu što kreativniji kada planiraju obnažene i ljubavne scene. Anđelina često dodaje ili menja postojeće tetovaže i navodi da sve tetovaže koje poseduje imaju specijalno značenje. Trenutno ima 12 poznatih tetovaža, kao što je citat Tenesija Vilijamsa „A prayer for the wild at heart, kept in cages (molitva za divlje u srcu, zatvorene kao u kavezu)" koju je imala i njena majka, arapska fraza „snaga volje", latinska izreka: „Quod me nutrit me destruit" (šta me hrani to me i uništava) molitvu koja se sastoji od budističkih sanskrit simbola za njenog sina Medoksa. Pre nekoliko godina izbrisala je laserom ili pokrila drugom, neke tetovaže, uključujući „Billy Bob", ime njenog bivšeg muža, kineski simbol za smrt i prozor na donjem delu leđa.