Broj 269
Početna > Putovanja > Vreme cvetanja magnolije

Botanička bašta „Jevremovac”

Vreme cvetanja magnolije

Stari Staklenik, Japanski vrt, prolećne biljke u cvatu dočekaće vas ovih dana u Botaničkoj bašti „Jevremovac”

Prolećni dani su pravo vreme za obilazak Botaničke bašte „Jevremovac” gde se na površini od oko pet hektara, na otvorenom prostoru nalazi preko 350 vrsta drveća i žbunja, domaćih, evropskih i egzotičnih biljaka. Ukupan biljni fond danas čini oko 1500 drveta, žbunja i zeljastih biljaka.

Staklenik - srce bašte
Uz pomoć Olivere Popović, diplomiranog biologa, razgledanje započinjemo od čuvenog, starog Staklenika.
- Staklenik je takođe donacija kralja Milana Obrenovića i predstavlja srce bašte gde se uzgajaju najegzotičnije biljke. Na 500 kvadratnih metara nalazi se zbirka tropskog bilja koja broji oko 1.500 različitih biljnih vrsta. Staklena bašta je podeljena na tri celine u kojima se gaji tropsko bilje, u desnom krilu nalazi se oko 400 vrsta kaktusa, mediteranske biljke, masline, limun, ruzmarina. U levom krilu su smeštene tropske biljke, među kojima su najpoznatije lijane - kaže Olivera Popović, diplomirani biolog i pi-ar Botaničke bašte „Jevremovac” Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Japanski vrt
Pored travnatog platoa ispred Staklene bašte, stazom pored nekoliko stabala ginko bilobe, svima poznate po lekovitom svojstvu, prelazi se u predeo Dalekog istoka. Japanski vrt dočarava harmoniju i jednostavnost prirode i ujedno njeno savršenstvo.
- Kada se gradilo jezero za Japanski vrt, na stotinak metara dubine, naišli smo na prirodnu vodu, sa Rudarsko-geološkog fakulteta rekli su nam da voda sadrži veliki broj minerala i da je na nivou banjskih voda. Pored podzemnih voda, ispod Botaničke bašte nalazi se nekoliko laguma koji su slučajno otkriveni pre petnaestak godina. U vreme Obrenovića, u podrumima su sekli led sa Dunava usred zime i donosili u lagume, i slagali slojeve leda i slame i tako tokom čitavog leta čuvali namirnice. U lagumima je i danas temperatura manja dvadeset stepeni od spoljašnje temperature. Pored bambusa, uskoro će se pojaviti i predivni lokvanji, tu je simbol Japana, nacionalna trešnja, čiji cvet već polako prolazi - kaže naša sagovornica.

Zelena oaza u centru grada
U ovo vreme mogu se videti biljke prolećnice, jorgovani, ruzmarin, božur je takođe u pupoljku i nekoliko vrsta magnolija. Među brojnim biljkama nalazi se i najlepši četinar Evrope, poznata u svetu kao srpska smrča, kod nas poznata kao Pančićeva omorika. Izuzetno je dekorativna, jedinstvena endemična vrsta koja se može videti u području srednjeg toka reke Drine, planine Tare - kaže profesor Petar Marin, upravnik Instituta za botaniku i Botaničku baštu „Jevremovac”.

Isceljujuća lepota prirode
Zbog užurbanog načina života i svakodnevnih stresova, biolozi Botaničke bašte „Jevremovac” preporučuju polučasovnu šetnju ovom zelenom oazom u centru grada.
- Kada smo uznemireni, prija nam mir, tišina i ovakva mesta su kao stvorena za to. Stazice su posute šljunkom i zvuk kamenčića deluje blagotvorno, preko čula sluha vas podseća na lagane šetnje u prirodi. Žubor vode, pogled na prirodu koja se neprestano menja, učiniće da životne teškoće, u kojima se trenutno nalazite, vidite na neki drugi način.

Čas istorije

Pri Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Botanička bašta „Jevremovac” osnovana je davne 1874. godine odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije, na predlog Josifa Pančića, koji je bio i njen prvi upravnik. Godine 1889. godine kralj Milan Obrenović poklonio je imanje Velikoj školi u Beogradu za Botaničku baštu, koja je pod zaštitom države od 1995. godine.
Danas „Jevremovac" stoji na raspolaganju naučnicima, studentima i posetiocima koji se zanimaju za prirodna dobra Beograda.

Žaklina Milenković