Broj 269
Početna > Lepi i zdravi > Tamo gde caruje drugarstvo

Odrastanje

Tamo gde caruje drugarstvo

Prva prijateljstva deca stiču u ranom školskom uzrastu. Onda kada zajedno s drugarima uče prva slova, rešavaju zadatke iz matematike i provode vreme na odmorima između časova

Pedagozi ističu da mališani svoje emocije i odnos prema okruženju, ljudima, braći i sestrama, kao i vršnjacima, kreiraju kroz „osnovno poverenje" ili „osnovno nepoverenje". Upravo to određuje socijalnu percepciju budućeg čoveka, ali i kvalitet njegovih budućih odnosa.

Mali ljudi, veliki prijatelji
- Da li će dete kasnije u adolescentskom periodu biti zadovoljno sobom i sopstvenim životom, umnogome zavisi od toga kakav odnos i osećanja gaji prema svom okruženju, ljudima, drugarima. Poruke roditelja u periodu ranog detinjstva u velikoj meri oblikuju sliku deteta o sebi i svetu, a isto tako utiču na njegovo ponašanje u društvu uopšte, kao i među drugarima iz vrtića ili škole. Vreme provedeno s vršnjacima igra važnu ulogu u odrastanju i sazrevanju svakog deteta. Razmenjujući iskustva između sebe, bilo da su ona loša ili lepa, mališani se zbližavaju, neretko poistovećuju jedni s drugima, dele dobro i zlo i kroz druženje stiču prijateljstva koja mogu trajati do kraja života - objašnjava učiteljica Maja Nikolić.

Drugari još iz vrtića
Već s tri godine, kada u većini slučajeva krene u obdanište, dete može da oformi svoj mali krug drugara.
- Mnogi roditelji imaju dilemu kada je dete spremno za vrtić. Okvirno, mališan je s tri godine dovoljno zreo za druženje s vršnjacima, ali još uvek nije stasao da se protivi boravku u vrtiću. Kada prvi put ostavite dete u obdaništu, treba da budete uporni jer će ono na svaki način pokušati da vas ubedi kako se plaši nepoznate dece. Isto tako, važno je da o vrtiću pričate pozitivno i da steknete poverenje u stručni kadar kojem poveravate dete. Jedino na taj način dete će uspostaviti dobar odnos i saradnju s vaspitačem, a samim tim i s novim drugarima u vršnjačkoj grupi - kaže naša sagovornica.

Juniorov izbor
Često roditelji imaju potrebu da sugerišu mališanima koga da biraju za najboljeg druga ili drugaricu. Stručnjaci naglašavaju da svako dete treba samo da se snađe kada traži najboljeg prijatelja.
- Kada su novi drugari u pitanju, pustite dete da samo odluči s kim će se igrati, učiti ili deliti klupu u školi. Neki mališani su poput leptirića, radoznalo i društveno prilaze vršnjacima i vrlo brzo uspostavljaju kontakt. S takvom decom punom samopouzdanja nema problema ni prvih dana u školskoj sredini. Za razliku od njih, stidljivi i uplašeni dečaci i devojčice moraju da se izbore za mesto u svom kolektivu. Da bi dete steklo pravog prijatelja, roditelji treba svakodnevno da podstiču svoju decu pričom kako se prijateljstvo čuva i neguje, zaliva kao biljka, da se prijatelj podržava i poznaje najbolje kada si u nevolji. Dobri primeri su basne i priče s takvim porukama. Nedavno smo u školi radili priču na temu drugarstva, pod nazivom Svitac traži prijatelja, a ima još mnogo sličnih i veoma poučnih koje šalju ove lepe poruke - ističe Maja.

Uči putem igre i igra se učeći
Igra ima višestruki značaj za razvoj deteta jer doprinosi razvijanju njegovih sposobnosti i znanja. Razni problemi koji se rešavaju u igri doprinose intelektualnom razvoju deteta. Igrom se takođe stvaraju uslovi za formiranje emocionalno stabilne, socijalizovane i kreativne ličnosti. Stručnjaci ističu da ponašanje deteta u igri i vrsta igre mogu da budu indikator detetovog intelektualnog i emocionalnog razvoja. Dečija aktivnost u igri može da služi u u psihodijagnostičke i psihoterapeutske svrhe. Dete kroz igru često razrešava neke svoje konflikte kojih nije svesno, što se koristi u terapiji igrom.

 

Dragana Rodić