Broj 269
Početna > Zanimljivosti > Sve o nezi kose

Sve o nezi kose

U kojim god godinama bili, postoje načini da negujete kosu tako da ona izgleda zdravo i sjajnije

Bez obzira na to da li farbate kosu, lučenje prirodnih ulja iz temena smanjuje se nakon tridesete godine života, što dodatno doprinosi suvoći i „mlitavosti" kose. U četrdesetim i pedesetim godinama, kada žena ulazi u menopauzu, kosa se proređuje, postaje oštrija i gubi elastičnost pa zbog toga postaje još neposlušnija. Osim toga, kada kosa počne da sedi, njena tekstura se vidljivo menja i postaje grublja.

Ograničite šamponiranje
Previše pranja kose uklanja prirodna ulja s temena zbog čega ono može postati suvo i iziritirano, a zbog toga vam i kosa može izgledati beživotno. Prema stručnjacima za kosu, previše šamponiranja neće samo po sebi oštetiti kosu, ali ako je vaša kosa već oštećena, previše šamponiranja može pogoršati situaciju.

Kosu ispirajte hladnom vodom
To površinski sloj čini glađim, kosa se lakše češlja i sjajnija je. Pored toga, ispiranje hladnom vodom poboljšava prokrvljenost kože glave i tako jača kosu.

Zaštitite se od toplote
Feniranje, peglanje i kovrdžanje uništava vlažnost u vlasima. Zato je pre oblikovanja važno naneti sredstvo kojim ćete zaštititi kosu.

Unosite gvožđe i vitamin E

Gvožđe je dobro za kosu, a ako ga ne unosite dovoljno, verovatno ćete imati beživotnu kosu. Dodajte malo više namirnica bogatih gvožđem u ishranu, pa će vam kosa i koža izgledati bolje. I šamponi i regeneratori koji sadrže vitamin E odlični su za vašu kosu i pojačaće njen sjaj.

Jednom nedeljno nanesite masku
Maska ne mora da bude kupovna, možete je napraviti i sami. Za osobe s masnim temenom preporučuje se maska od majoneza. Za bolji sjaj i hidrataciju kose upotrebite jaja i maslinovo ulje. Ne zaboravite ni na jabukovo sirće koje je od davnina nezaobilazno sredstvo za održavanje lepe kose. Osim što dubinski čisti kosu, uspešno rešava i problem duge zapletene kose.