Broj 269
Početna > Lepi i zdravi > Opasan nakit

Moda i zdravlje

Opasan nakit

U zemljama Evropske unije od ove godine zabranjena je prodaja nakita izrađenog od kadmijuma, koji može da izazove i neka kancerogena oboljenja

Prodaja nakita izrađenog od kadmijuma, visokotoksičnog metala, zabranjena je u svim zemljama Evropske unije od početka ove godine. Kadmijum, koji se upotrebljava kao zamena za zlato i srebro, najviše se koristi za proizvodnju jeftine bižuterije koja dolazi iz Kine i Indije, a izuzetno je opasan za zdravlje. Jeftin nakit koji sadrži kadmijum može da izazove i kancerogena oboljenja, a za povećanje rizika od onkoloških oboljenja dovoljan je i najmanji kontakt s kožom, tvrde stručnjaci. Kadmijum tako veoma lako može da dospe u organizam, a zatim i da ošteti jetru, bubrege, pa čak i kosti, upozoravaju naučnici.

Nikl i olovo
Jedno istraživanje u Americi pokazalo je da je bižuterija najčešće prepuna olova, a većina takvog nakita proizvodi se u Kini. Hipokrat je prvi opisao grčeve uzrokovane unošenjem previše olova u organizam, a iako je olovo štetno za zdravlje svih, pokazalo se najštetnijim za trudnice, odnosno za zdravlje nerođenog deteta. Naime, kada je majka izložena olovu, naročito u prva tri meseca trudnoće, to ima velikog uticaja na mentalno zdravlje deteta koje kasnije često ima znatno umanjen IQ. Olovo u ljudski organizam može da dospe na razne načine - putem kože, udisanjem ili unošenjem u usta.

Jeftina bižuterija
U bižuteriji se, uz olovo, najčešće nalazi i nikl, još jedan štetan sastojak za zdravlje. Ako vam minđuše ili prsten ostavljaju tamne tragove na koži, to znači da vaše telo sve to upija i taloži. Čak i minimalne količine nikla u prstenju, minđušama, kopčama za kaiš ili poleđini satova mogu da izazovu svrab i crveni osip kod ljudi alergičnih na nikl. Zbog trovanja niklom javljaju se mučnina, smetnje s varenjem i osip. Istraživanja su pokazala da bižuterija u sebi obično ima oko 50 odsto olova, uz koji često ide i nikl, a mnogo žena kupuje upravo ovakav nakit zbog niskih cena, ne shvatajući da tako stavljaju svoje zdravlje na kocku.

M. P.