Broj 269
Početna > Lepi i zdravi > Igrajte se sa mnom

Na podu s mamom i tatom

Igrajte se sa mnom

Doktor Stenli Grinspen, dečji psihijatar iz Vašingtona, kaže da pažnja usmerena isključivo ka detetu produbljuje vezu sa njim i istovremeno vodi ka njegovom dobrom ponašanju. Zato, svakodnevno obezbedite sebi i svom detetu vreme koje će biti samo vaše, sate i minute tokom kojih ćete mu se u potpunosti dati. Vreme je za igranje na podu!

Svakodnevna navika
Svakodnevna zajednička igra od tridesetak minuta bolja je od pokušaja da se nadoknadi hroničan nedostatak pažnje povremenim potpunim trudom.

Bez uslovljavanja
Nemojte prekidati vreme na podu kada vam se čini da se dete loše ponaša. Detetu je preko potrebno osećanje da ga volite i kada uradi nešto loše. Ne koristite to vreme kao nagradu ili kaznu za ponašanje deteta.

Bar pola sata dnevno

Topao odnos, pun ljubavi i nežnosti ne može se razviti za pet minuta usputnog ćaskanja. Da biste upoznali svoje dete u potpunosti i da bi vaša komunikacija postala kvalitetna, potrebno je vreme.

Posvećeni samo detetu
To vreme u potpunosti posvetite detetu - isključite televizor, uključite telefonsku sekretaricu, ne mislite na radne obaveze... Predajte se u potpunosti svom mališanu.

Mališan kao lider

Više slušajte i pratite dete. Ako mališan želi da mu po ko zna koji put zaredom čitate istu priču, učinite to. Opustite se i nemojte unapred imati određena očekivanja o tome šta bi dete trebalo da radi ili priča.

Učestvujte u akciji
Podjednako je važno da dete vodi glavnu reč i da roditelj pritom ne ostane pasivan. Naprotiv, budite aktivni učesnik i pravi partner detetu. To će otvoriti puteve ka interakciji.