Broj 269
Početna > Lepi i zdravi > Hrana protiv umora

Značaj folne kiseline

Hrana protiv umora

Razdražljivost, depresija, dekoncentracija, nesanica i upala desni mogu biti znakovi nedostatka folne kiseline u ishrani

Od svih vitamina folna kiselina je najzanimljivija, kako po svojim izvorima, tako i po načinu delovanja u organizmu. Odličan izvor su spanać, pasulj, špargla, lišće repe, blitva, peršun, teleća džigerica, brokoli...

Anemija - jedan od znakova

Ostali znakovi nisu tako uočljivi, ali mogu biti vrlo ozbiljni, posebno kod trudnica koje u prehrani ne koriste dovoljno hrane bogate folnom kiselinom (malformacije ploda). Ti znakovi se uočavaju pre svega na krvnoj slici, budući da bez folne kiseline nema normalne produkcije i zamene crvenih krvnih zrnaca, što kao posledicu ima - anemiju.

Pasulj i blitva
Folna kiselina je predstavnik B-kompleksa, kog najviše ima u telećoj jetri, sočivu, pasulju, spanaću i blitvi. Kako je zanimljiv, tako je i hemijski komplikovan, jer mu se struktura zapravo sastoji od tri dela. Zbog svoje komplikovane strukture, u crevima se može apsorbovati samo oko 50 odsto ukupno unesene folne kiseline.

Najvažnije funkcije
Jedna od glavnih funkcija folne kiseline je produkcija crvenih krvnih zrnaca, koje prenose kiseonik u sve telesne ćelije i tkiva. Ako nema folne kiseline, crvena krvna zrnca rastu rastu bez deobe, čime prestaje njihova funkcija nosioca kiseonika, odnosno javlja se makrocistična anemija.

Rizik od osteoporoze
Nedvosmisleno je potvrđena veza između demencije, manjka folne kiseline i nivoa homocisteina u krvi. Nedostatak folne kiseline dovodi se u vezu i s povećanim rizikom od pojave Alchajmerove bolesti. Svetski stručnjaci utvrdili su da njen nedostatak povećava rizik od osteoporoze, zato što tada dolazi do porasta nivoa homocisteina, koji je doveden u direktnu vezu s velikim rizikom bolesti vena i staračke demencije.

Ž. M.