Broj 269
Početna > Lepi i zdravi > Čaša puna zdravlja

Pšenična trava

Čaša puna zdravlja

Sok pšenične trave odlično je sredstvo za čišćenje krvi, regulaciju metabolizma, otklanja malaksalost i povoljno deluje na rad srčanog mišića

Pšenična trava je ogroman izvor hlorofila (70 odsto), enzima, minerala, vitamina, amino-kiselina (proteina najboljeg kvaliteta). Hlorofil, ta biljna krv, po svojoj molekularnoj građi slična je ljudskoj krvi. Razlika je u tome što hlorofil sadrži atomsko jezgro magnezijuma, a hemoglobin atomsko jezgro gvožđa. Hlorofil i belančevine daju hemoglobin, od koga se sastoji 75 odsto naših ćelija. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom hranom.

Na prazan stomak

- Sveže isceđen sok od pšenične trave najbolje je popiti ujutru na prazan stomak. Ako je to nemoguće, može i oko podneva ili u ranim popodnevim satima. Sok bi trebalo popiti u roku od 20 minuta posle ceđenja. Najbolje je piti polako, gutljaj po gutljaj, s povremenim zadržavanjem u ustima. Ne bi ga trebalo mešati s drugim pićima i ne uzimati hranu bar pola sata posle soka od pšenične trave - kaže naturolog Snežana Veselinović Đinđić.

Opšte čišćenje organizma
Prema njenim rečima, ukoliko želite da postignete opšte čišćenje organizma i ojačate imunitet, preporučuje se totalna terapija koja ne zahteva korenite promene u našem uobičajenom načinu ishrane. Totalno čišćenje organizma traje do tri nedelje. Sve vreme možemo da jedemo, pijemo i da obavljamo sve svoje uobičajene aktivnosti. Moramo jedino da vodimo računa o tome da svaki dan pijemo sok od pšenične trave. Svakog jutra posle buđenja trebalo bi popiti na prazan stomak malo sveže isceđenog soka.
U prvih nekoliko dana od početka kure treba piti po 0,2 decilitra soka. Tu količinu posle dva do tri dana postepeno povećavamo.

Za ublažavanje stresa

Na kraju druge nedelje trebalo bi dostići dozu od jednog decilitra. Ako je u pitanju veoma stresno fizičko ili psihičko stanje ili intenzivan sportski napor, onda doza može da dostigne jedan i po do dva decilitra.
Čitave treće nedelje trošimo po decilitar soka dnevno. Posle ovog perioda, bilo bi poželjno održati još i četvrtu, takozvanu silaznu nedelju u kojoj treba piti pola decilitra soka dnevno. Na ovaj način pomažemo organizmu da se postepeno adaptira na kraj čišćenja, a i pozitivniji su efekti na naš organizam.
Posle dva meseca poželjno je ponoviti tretman.

Intenzivna detoksikacija
Intenzivnu detoksikaciju možemo postići takozvanim posnim tretmanom od soka pšenične trave. Ovaj način traje mnogo kraće ali je vrlo značajan za naše zdravlje. Post bi trebalo podesiti pri kraju nedelje, za neke mirnije dane odmora, pošto zahteva više pažnje i drastičnije promene svakodnevice. Preporuka je da te dane provedemo u odmaranju, laganoj šetnji i sa dosta sna. Tretman je najbolje sprovesti na proleće pošto ćemo pored soka od pšenične trave imati povećanu potrebu za sezonskim povrćem.

Trodnevna terapija
- Tretman traje tri dana i za to vreme unosimo u organizam samo tečnost. Dnevno treba popiti dva i po litra tečnosti i ne jesti čvrstu hranu. Uzimamo sok od pšenične trave u količini od pola decilitra, tri puta dnevno. Posle svakog unošenja soka od pšenične trave, nakon pola sata, preporučuje se sok od povrća koji možemo spremiti po našem ukusu i od salatastog povrća: paprike, krastavca, celera, šargarepe, a može i od klica suncokreta, heljde i mlevenog crvenog kupusa. Uz to možemo piti i velike količine vode ili nezaslađenog čaja. Sve ovo navedeno treba održati bar tri dana zaredom. Sa završetkom ove terapije postepeno navikavajte organizam na čvrstu hranu - preporučuje naturolog Snežana Veselinović Đinđić.

Za spoljašnju upotrebu
- Kod umornog, preopterećenog oka ili kod svraba, dve do tri kapi proceđenog soka pšenične trave ukapati u oko.
- Kod zapaljenja sinusa, nekoliko kapi u nos će očistiti nosnu šupljinu.
- Kod upale grla ili desni grgoljiti sokom od pšenične trave.
- U slučaju oštećene, perutave kose utrljamo u kožu glave da odstoji oko pola sata pre ispiranja. Na ovaj način se regenerišu oštećene vlasi i ublažava iritacija kože glave.

Tretman za jačanje
Svakog jutra popiti po pola decilitra soka od pšenične trave. Na ovaj način možemo da sprečimo prehladu, prolećni umor i doprinesemo boljem opštem zdravlju.

Koktel za čišćenje organizma

Sastojci
0,5 dl soka od pšenične trave
sok od dve pomorandže
sok od ananasa
2 lista limunove trave (sitno seckane)
kašičica cimeta

Priprema
Isceđene sokove pomešajte u čaši i popijte polako, gutljaj po gutljaj.

 

Sok sadrži
- antioksidante
- beta karoten
- vitamine A, B, E, C, F, K
- holin
- 70 odsto hlorofila
- minerale
- žive enzime
- 21 odsto amino-kiseline

Primena soka

- odlično sredstvo za čišćenje krvi
- za jačanje kostiju i zglobova
- kod stomačnih tegoba, pospešuje varenje, reguliše metabolizam
- klistiranjem sokom od pšenične trave otklanjaju se štetne naslage sa zidova debelog creva
- otklanja malaksalost i vraća vitalnost
- odlično deluje na srčani mišić i cirkulaciju krvi
- poboljšava rad pluća
- deluje pozitivno kod muškog i ženskog steriliteta zbog visokog sadržaja vitamina C i E
- sprečava pojavu sede kose, usporava proces starenja
- odličan je za regulaciju šećera u krvi
- reguliše krvni pritisak

 

Žaklina Milenković