Broj 268
Početna > Lepi i zdravi > Pravo vreme za bebu

Planiranje porodice

Pravo vreme za bebu

U stalnoj trci s vremenom i građenjem karijere sve manje bračnih parova razmišlja o uvećanju porodice. Žene sve kasnije postaju majke, a muškarci se u ulozi roditelja u velikom broju slučajeva ostvaruju u zrelim godinama. Ipak, porodicu je moguće planirati, tvrde stručnjaci

Doktorka Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva, kaže da je savremena kontracepcija omogućila da svaka žena ostane trudna onda kada to ona poželi.
- I pored toga što se danas u prvi plan stavljaju socijalno-ekonomski uslovi kada je u pitanju porodica, moguće je planirati trudnoću. Ipak, to treba uraditi u pravo vreme i na najbolji način, tako da planovi obuhvate pre svega fizičku i psihičku pripremu buduće mame. Moram naglasiti da je žena između 23. i 24. godine na vrhuncu reproduktivne moći, a već posle 25. godine teže ostaje u drugom stanju - objašnjava dr Fazlagić.

Bez odlaganja
Danas se žene sve kasnije odlučuju za prvu trudnoću. Stručnjaci tvrde da je i jajna ćelija s vremenom sve podložnija starenju.
- Više od 80 odsto trudnoća odvija se prirodno, bez potrebe za medicinskim intervencijama osim redovnih kontrola. Žene treba da razmisle da li da odlažu trudnoću za tridesete ili četrdesete. Što je žena starija, teže održava i iznosi trudnoću, a učestaliji su poremećaji i oboljenja koji je prate, poput hipertenzije i gestacijskog dijabetesa. Te trudnoće se, takođe, mnogo češće završavaju carskim rezom - kaže naša sagovornica.

Kontrola za zdravo potomstvo
Da bi se ostvarila zdrava trudnoća, lekari savetuju usvajanje zdravih navika i istovremeno uzimanje folne kiseline, koja je važna za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema. Neophodna je i poseta ginekologu radi potrebnih pregleda kako bi se isključila mogućnost infekcije i oboljenja reproduktivnih organa.
- Rutinskim ultrazvučnim pregledom možemo da ustanovimo stanje jajnika i materice, i istovremeno da utvrdimo postojanje mioma ili ciste koji mogu da komplikuju nastanak i održavanje trudnoće. Isto tako, potrebno je uraditi kolposkopski pregled grlića materice i briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Važno je preglede i analize uraditi pre trudnoće jer se infekcije određenim mikroogranizmima leče antibioticima koji nisu preporučljivi za trudnice - naglašava dr Fazlagić.

Prvo terapija, pa trudnoća

Od izuzetnog značaja je da se s lečenjem reproduktivnih organa završi pre trudnoće da ne bi dolazilo do infekcija i pobačaja. Ako su kolposkopski pregled i Papanikolau test uredni, sledeća kontrola se savetuje tek posle porođaja.
- To je važno, jer tokom trudnoće nećete razmišljati o problemima vezanim za infekcije i promene na grliću materice - kaže dr Fazlagić.

Šta uraditi:

- usvojiti zdrave navike (ishrana, redovna fizička aktivnost)
- korigovati telesnu masu
- uzimati folnu kiselinu
- pregled kod ginekologa (kolposkopija, Papa test, brisevi)
- završiti terapiju

Dragana Rodić