Broj 268
Početna > Lepi i zdravi > Pobedite celulit

Silueta bez mane

Pobedite celulit

S dolaskom lepog vremena oslobodili smo se teške garderobe, ali su postale vidljivije masne naslage i celulit koji su se nakupili tokom zimskih dana. Sada je pravo vreme da se objavi rat „pomorandžinoj kori" na butinama, donjem delu leđa, stomaku. Evo nekoliko korisnih i lako primenljivih saveta

Kada se jednom „zapati”, zahteva dugotrajan tretman i lečenje, ali i promenu načina života. Pored toga što estetski narušava izgled figure i bode oči, celulit u već uznapredovaloj fazi izaziva bolove na dodir. Doktorka Gorana Isailović, dermatovenerolog i profesor na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija, kaže da obračun sa potkožnim masnim čvorićima treba da počne mesecima pre dolaska lepih i sunčanih dana.
- Većina se pred samo proleće zabrine da li će moći da pokaže i prikaže očima javnosti svoje vito telo. Međutim, odraz u ogledalu je nemilosrdan i celulit upozorava da treba nešto preduzeti. Celulit je konstitucioni problem. To je jedna vrsta sistemske bolesti vezivnog tkiva i obično je povezana s ravnim stopalima, proširenim venama, krivom kičmom... Generalno, imamo slabost vezivnog tkiva, tako da čak i vrlo vitke i mršave osobe mogu imati celulit. Naravno, mnogo je izraženiji kod onih koji su malo puniji i koji veoma često razmišljaju o tome na koji način i što brže da reše problem. Ipak, oni koji se odluče za liposukciju treba da znaju da čak i kada odu na operaciju vrlo brzo će se ponovo suočiti sa celulitom. Ako nešto radite protiv masnih kuglica ispod kože, onda to treba da radite svakodnevno jer će se jedino tako taj trud na kraju isplatiti - objašnjava dr Isailović.

Mukotrpno za dame u klimaksu

Celulit znatno češće pogađa žene nego jači pol. Dok za dame koje su kročile u menopauzu oslobađanje od celulita predstavlja mukotrpnu i dugotrajnu borbu, za mlade žene i devojke redovni tretmani i kombinovane metode lečenja mogu dati pozitivne rezultate u relativno kratkom roku. Da biste iz te bitke izašli kao pobednik, potrebno je da se naoružate strpljenjem i da delujete strateški, što podrazumeva svakodnevnu masažu kremama i uljima, redovne terapijske tretmane, ali i trening u kontinuitetu i zdravu ishranu, tvrde stručnjaci.
- Za razliku od mlađih žena kod kojih se celulit lakše razbija, žene u menopauzi čeka Sizifov posao, kao i one koje koriste kontraceptivne pilule, često jedu slanu i začinjenu hranu ili su pušači. Celulit se kod njih teško razbija - kaže dr Isailović.

Uštini, prevrni
Prema rečima naše sagovornice, masaža je najdelotvornija u razbijanju celulita.
- Ako se svakog dana mažemo bršljanovim gelom ili kremom, a onda masiramo jedan sat, možemo ukloniti celulit. Potrebno je samo znati na koji način to da radimo. To je vrlo jednostavan posao. Lagano nanesite kremu na obolelo mesto. Zatim krenite sa glađenjem da se oseti hlađenje koje otapa masne naslage, a onda uštinite i napravite kožni nabor, aktivirajte presor receptore duboko u koži koji podstiču cirkulaciju i ubrzavaju je tri do četiri puta, pa izvrnite na spoljnu stranu. Anticelulit masaža bi trebalo da se odvija po sistemu, pomazi, uštini, prevrni... A posle nekog vremena, kada prekrstite noge, koža u vidu pomorandžine kore više neće biti vidljiva kao nekad - naglašava dr Isailović.

Kombinacija različitih metoda
Efekat je daleko bolji ukoliko se uz masaže koriste i dodatne metode poput limfne drenaže, ultrazvuka, mezoterapije...
- U kombinaciji s masažom ultrazvučna metoda eliminacije celulita daje izvrsne rezultate. Kod ultrazvučne kavitacije, energija ultrazvučnog talasa poseduje snagu da selektivno razbija masne ćelije pri čemu površina kože, mišići, nervi i tetive ostaju neoštećeni. Jedino se ne preporučuje ženama koje pate od proširenih vena, kardiovaskularnih bolesti i infekcija kože - kaže dr Isailović.
Još jedan korak u otklanjanju celulita svakako su mezoterapija i limfna drenaža.
- Dok se mezoterapijom bez igala, elektromagnetnom stimulacijom ispod kože ubacuju aktivne supstance koje „razbijaju” celulit, limfna drenaža odlično otklanja višak tečnosti iz organizma. Upravo zbog toga se i kombinuju sa ostalim metodama lečenja celulita - objašnjava dr Isailović.

Krivci za masne kuglice
- loša ishrana
- nedovoljan unos tečnosti
- fizička neaktivnost
- predugo sedenje
- hormonska neravnoteža
- kafa, pušenje, alkohol
- nepravilno disanje
- seksualna apstinencija
- zagađenost vazduha

Anticelulit arsenal
- Krema
- Masaža
- Mezoterapija
- Elektroskulptura
- Ultrazvuk

Tako moćan bršljan
Bršljan ima moć da eliminiše višak tečnosti i nagomilane masnoće u organizmu. Stimuliše mikrocirkulaciju, rastvara masnoće i sprečava skupljanje novih.

Blagotvorno ulje
Flašu sa širim otvorom napunite bršljanom i nalijte maslinovo ulje. Dobro zatvorite. Flašu stavite u veliki lonac, uvijte dobro u novine da ne bi ispucala i okolo sipajte vodu do visine grlića. Ostavite da se kuva na najnižoj temperaturi do jutra. Procedite i posle kupanja mažite mesta na kojima je celulit najizraženiji.

Razbijač celulita
Izmešati 500 g svinjske masti, 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja čičkovog korena i 50 ml ulja od cveta nevena. Zagrejati smesu na 70 stepeni uz stalno mešanje. Dodati lagano 50 ml otopljenog pčelinjeg voska. Razliti gotovu smesu u plastične kutijice i dobro ih zatvoriti. Naneti kremu na delove tela zahvaćene celulitom i masirati 15 minuta svako veče pred spavanje.

Čarobna kupka
Dve šake svežih listova bršljana stavite u pet litara ključale vode i ostavite da vri još pola sata. Procedite i sipajte u kadu koja je već napunjena vodom (38 stepeni). Dodajte kilogram krupne morske soli i potopite se u kupku na pola sata. Priuštite sebi ovo banjanje s bršljanom bar jednom nedeljno.

Dragana Rodić