Broj 268
Početna > Planeta > Pet stvari koje niste znali o Vudiju Alenu

Pet stvari koje niste znali o Vudiju Alenu

1. Glumac i reditelj Vudi Alen, koji ovih dana promoviše novi film pod nazivom Rimu s ljubavlju, rođen je kao Alen Stjuart Kenigzberg. Deci u školi, koja su ga prozvala Crveni zbog kose, oduvek je bio interesantan zbog humora i mađioničarskih trikova. Sa 16 godina je počeo da piše šale, a ubrzo je odlučio da promeni ime u Vudi Alen.
2. Prvi put se oženio sa 20 godina, s drugaricom iz detinjstva Harlin Rozen. Ovaj brak trajao je šest godina. U Holivudu je upoznao svoje buduće menadžere Čarlsa H. Džofa i Džeka Rolinsa, koji su od 1958. za Alena ugovorili poslove vredne milione dolara bez zvaničnog ugovora, sem rukovanja.
3. Kad je šezdesetih upao u melanholično raspoloženje, počeo je da posećuje psihijatra, pa i danas svake nedelje ide kod terapeuta. Otud u njegovim filmovima toliko ironičnih komentara na račun psihoterapeuta. Već 1965. godine je po njegovom scenariju snimljen prvi film Šta ima novo, mačkice, koji ga je kasnije učinio jednim od najpopularnijih komičara.
4. Četiri godine nakon razvoda od prve supruge, reditelj se 1966. godine oženio glumicom Luis Leser. Ovaj brak potrajao je nepune tri godine. Već 1970. godine je upoznao glumicu Dajan Kiton s kojom je započeo vezu. S njom je snimio osam filmova, među kojima je i kultni Eni Hol.
5. Osamdesete je u njegovom životu obeležila i ljubavna veza s glumicom Miom Farou, sa kojom je dobio sina Sačela. Dok su bili u vezi, usvojili su dvoje dece, a razveli su se kada je Mia otkrila fotografije koje je snimio Alen, a na kojima je njena gola usvojena ćerka Sun Ji. Vudi i Sun su se venčali 1997, Alen je imao 56, a ona 22 godine. Par je usvojio dve ćerke i dao im imena Beket i Menzi po džez muzičarima kojima se Alen divio.