Broj 268
Početna > Lepi i zdravi > Oprezno s makazicama

Urasli nokti

Oprezno s makazicama

Ako niste dovoljno vešti da nokte na rukama ili nogama isečete onako kako treba, prepustite stvar profesionalcima jer ćete jedino tako izbeći bolne i mučne tegobe

Oni koji su se bar jednom u životu suočili sa urastanjem nokta u meso vrlo dobro pamte iskustvo koje često nazivaju „hodom po trnju”. Prema rečima pedikirke Marije Dobrić, urastao nokat se najčešće javlja na nožnim palčevima, ali isti problem može da se javi i na rukama.
- Usled nepravilnog skraćivanja, nokat urasta tako što ugao nokta raste nadole i useca se u kožu koja ga okružuje. Posledice su izuzetno bolne. Prst otiče, crveni i postaje izuzetno osetljiv. Uglavnom nokat urasta na palcu, na jednoj ili na obe strane. Ako se takvi problemi ne tretiraju i ne saniraju na vreme, vrlo lako dolazi do komplikacija, neretko do upale i infekcije - objašnjava naša sagovornica.

Najčešće trpe sportisti
Do urastanja noktiju uglavnom dolazi zbog neodgovarajuće obuće, loše higijene stopala, pogrešnog skraćivanja noktiju, ali i ponekad zbog genetske predispozicije. Najčešće pogađa muškarce, mada ne zaobilazi ni sportiste, trudnice, adolescente i deo najmlađe populacije. Fudbaleri su posebno izloženi riziku zbog uskih kopački i neprestanih udaraca lopte nogom usled čega dolazi do konstantnog pritiska na nokat, koji se urezuje u meso i oštećuje.

Teži slučajevi kod hirurga
Lekari upozoravaju da se problem ne rešava na svoju ruku, već u samom začetku treba potražiti stručnu pomoć. Ako još nije nastupila infekcija, urastao nokat može da tretira pedikir i da se stanje u vrlo kratkom roku dovede u red.
- Kada se javi problem, mnogi iz sve snage pokušavaju sami da ga reše, drastično krate nokte i uporno seku uglove slobodnog ruba kao i deo urasle bočne ivice. Na taj način se situacija prividno smiruje, ali kad nokat ponovo izraste, zauzima još jaču poziciju urastanjem u meko tkivo. Tegobe se iznova javljaju, pa većina izbegava kretanje. Urastao nokat se sanira tako što se odmah uklanja taj takozvani višak koji smeta, zacepljen je i urezuje se u meso i to je najlakši deo posla. Onda se tretira upala i eventualna infekcija blažeg oblika. Koriste se antibiotske kreme i određene masti. Teže slučajeve rešavaju hirurzi, lakšom intervencijom - kaže pedikirka Marija Dobrić.

I bebicama urastaju noktići
Neiskusni novopečeni roditelji iz neznanja greše kada svojim bebicama krate noktiće, pa se problem sa urastanjem noktiju javlja i kod male dece. Nokti bebe su izuzetno tanki i savitljivi pa se ugao nokta ponekad okrene u meso i izazove iritaciju. Kada se prstići upale, oteknu i pojavi se gnoj koji curka pored same ivice nokta, već je došlo do bakterijske infekcije. Nije isključena pojava povišene telesne temperature. U tom slučaju najbolje je obratiti se pedijatru. Da bi sprečili tu prilično bolnu i neprijatnu pojavu, roditeljima se savetuje da svom detetu krate nokte tako da uglovi ostanu relativno dugački.

Mere preventive
- nošenje pamučnih čarapa
- kraći boravak u cipelama i patikama
- pravilno sečenje noktiju
- redovna higijena nogu

 

Dragana Rodić