Broj 268
Početna > Putovanja > Muzej pod vedrim nebom

Đerdap

Muzej pod vedrim nebom

Zbog lepote, etnološke raznovrsnosti, mistike, neotkrivene, a tako dostupne prirode i bogate istorije Đerdap je idealno mesto za vikend-odmor

Stotinak kilometara duga, krivudava Đerdapska klisura najbolji je dokaz koliko je dugo i „mučno" voda nagrizala stene, koliko je puta pobedila i koliko se puta povukla, tražeći lakši put. Klisuru najveću u Evropi čine, poređane naizmenično, četiri kotline i četiri klisure, i to: Golubačka klisura, Gospođin vir, Kazan, Sipska klisura, kao i kotline: Ljupkovska, Donjomilanovačka, Oršavska i Vlaško-pontijska nizija.

Nacionalni park
Nacionalni park prostire se na desnoj obali Dunava, u dužini od oko 100 kilometara, od Golupca do Karataša kod Kladova. Na području parka evidentirano je i proglašeno deset rezervata prirode a brojnost i raznovrsnost lovne faune i kvalitet „trofeja" pružaju pravi sportski i lovački doživljaj u netaknutom prirodnom ambijentu lovišta „Đerdap".

Trajanova tabla
U svojoj turističkoj ponudi Nacionalni park „Đerdap" predstavlja zaokruženu turističku celinu, po mnogo čemu jedinstvenu u Evropi i svetu. Primamljive turističke lokacije toliko su brojne da ih je teško navesti sve. Nižu se tako: Lepenski vir, Golubački grad, ostaci Trajanovog mosta, Trajanove table, kralj Decebal uklesan u stenu, Ramska tvrđava, Vetislam - takozvana kapija mira, rimsko utvrđenje Dijana, Rajkova pećina i razni očuvani primeri slovenske arhitekture. Česte su i turističke atrakcije, poslednjih godina posebno popularne među inostranim turistima - „staze zdravlja", izleti brodom, škole u prirodi, foto-safari, obilasci hidroelektrane „Kladovo", rudnika bakra „Majdanpek", zlatare „Majdanpek" i ribokombinata „Đerdap".

Ukus Đerdapa

Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap" je zajedno sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka realizovalo projekat „Ukus Đerdapa - Tradicionalna kuhinja Nacionalnog parka Đerdap". Ova knjiga treba da omogući inostranim turistima i posetiocima Nacionalnog parka Đerdap da otkriju prirodno i kulturno nasleđe, kao i gastronomsku baštinu ovog kraja Srbije. Među brojnim receptima ukusnih specijaliteta nalaze se i đerdapske šnicle, pasulj sa zeljem i kajmakom, posne sarme sa orasima, paprike s medom, alaski kotlić, riba pečena na tanjirači, čorba od koprive i druge đakonije - kaže Jelena Bujdić Krečković, jedna od autorki ovog izdanja.

 

Žaklina Milenković