Broj 268
Početna > Intervju > Ivana Gajica

Moj stil

Ivana Gajica

Voditeljka Prve srpske televizije kaže da stil može da se izgradi i s malo novca i tvrdi da ženstvenost leži u ženi, a ne u garderobi

Kako si zadovoljna reakcijama i komentarima publike na emisiju Tačno 1 na Prvoj srpskoj televiziji?
Raduje me što već imamo vrlo lepe komentare publike. Trudićemo se da opravdamo poverenje gledalaca i da budemo još bolji u budućnosti.

Da li će se s novom emisijom promeniti i nešto u tvom dosadašnjem načinu oblačenja pred kamerama?
Promena u stilu oblačenja će se sigurno videti, jer Prva ima svoje stiliste i izgled voditelja koji neguje i koji se na neki način izdvaja od ostalih televizija.

Koliko je inače rad na televiziji uticao na formiranje tvog stila odevanja?
S obzirom na to da na televiziji sarađujemo s profesionalcima, stilistima koji su školovani za taj posao, neke tajne njihovog posla mogu nam biti vrlo korisne. Ipak, garderoba za televizijske nastupe i za privatne prilike ume dosta da se razlikuje. Neke stvari uživo i ne deluju najsjajnije, dok se odlično slikaju i za ekran su pravi pogodak. Ipak, za nastupe koji nisu u okviru programa najčešće sama biram garderobu.

U kojoj meri odeća utiče i na poslovni uspeh žene?
Verovatno utiče, ali zavisi čime se žena bavi. U mnogim poslovima u kojima ne postoji propisano pravilo o oblačenju, ležerne i opušteno obučene žene su veliki stručnjaci u svom poslu. Nisu uvek mašna i tašna garancija nečije profesionalnosti i sposobnosti. S druge strane, premalo odeće i preslobodno oblačenje u profesionalnom smislu mogu poslati potpuno pogrešnu poruku.

Može li se stil izgraditi bez mnogo novca?

Mislim da može. Možda je lakše sebi priuštiti neke stvari ako imate više novca, ali da novac nije presudan za dobar stil potvrđuju mnoge poznate i bogate dame koje se baš ne mogu pohvaliti sjajnim ukusom.

Izdvajaš li velike sume novca za odeću?
Kako za koji komad odeće, odnosno obuće. Za neke stvari vredi izdvojiti više novca, dok neki odevni predmeti ne moraju da budu skupi. Trebalo bi da cena bude proporcionalna kvalitetu, ali svako se upravlja prema svojim mogućnostima i u okviru njih verovatno bira najkvalitetnije moguće.

Na šta posebno obraćaš pažnju kada kupuješ novu garderobu?

Uvek je važno kako garderoba stoji, bila ona kvalitetna ili ne, potpuno je nebitno ako u tome izgledate loše ili smešno. Bolje je da dobro izgledate u kvalitetnijoj garderobi, ali kvalitet je obično u vezi sa finansijskim mogućnostima.

Razmenjuješ li garderobu s prijateljicama?
Što sam starija, sve ređe razmenjujem garderobu s drugaricama. Nekada mi se desi da kupim nešto što maltene uopšte ne nosim, pa takve stvari prvo nosim svojim sestrama. Ono za šta više nema mesta u ormaru najčešće spakujem u kese i ostavim pored kante. Nažalost, nije malo onih koji na taj način pronalaze stvari za sebe.

Kada bi na brzinu morala da napustiš stan, koje tri stvari iz ormara bi bez razmišljanja ponela sa sobom?
Pantalone, tuniku-haljinu, baletanke i minđuše... To je već četiri. Uf, teško bih se odlučila.

Koje boje dominiraju u tvom ormanu?
Za razliku od većine žena, kod mene garderoba nije povezana s raspoloženjem. Najviše imam crne odeće i dobro se osećam u crnom, iako volim ljubičastu, zelenu i poneku jarku boju, crna je najzastupljenija.

Šta najviše voliš da nosiš, a šta posebno izbegavaš?
Ne volim da obučem nešto o čemu moram da razmišljam više nego o svemu ostalom što se dešava. Preusko, neudobno, prekratko, previsoko - sve to radije izbegavam nego da mu robujem.

Šta je, po tebi, osnovna nega koju svaka žena mora da primenjuje, a koji je najbolji savet o nezi koji si ti dobila?

Mislim da sve žene dobro znaju kako bi trebalo da se neguju, pitanje je samo ko šta sebi može priuštiti. Ono na šta mi je moja nana davno skrenula pažnju, a sve više shvatam zašto, jeste da vodim računa o nezi vrata. Često se desi da u nezi zaboravimo na vrat i ruke, a to su delovi tela koji najpre otkrivaju godine.

Koliko su ti važne marke kozmetičkih preparata i šminke koju koristiš?

Važno mi je što sam vremenom otkrila preparate koji meni odgovaraju, mojoj koži i kosi. Mislim da ne postoji univerzalna preporuka preparata, individualno je šta će kome kako prijati. Što se šminke tiče stvar je ista, a čini mi se da je posebno važno pronaći puder koji odgovara vašoj koži, ne samo zbog estetike već zbog njene nege.

Koliko pažnje posvećuješ fizičkom izgledu?
Nisam baš prava osoba za ovo pitanje, jer sam malo lenja da vežbam i malo razmažena da se odreknem nekih stvari koje volim, a ne bi trebalo da jedem.

Koji je odevni predmet, po tebi, simbol ženstvenosti?
Mislim da ženstvenost leži u ženi, a ne u garderobi.

Modna pravila
Jedina stvar koje se pridržavam jeste da ne nosim nešto po svaku cenu, samo zato što je trenutno moderno. Bitno mi je da se u garderobi koju nosim osećam kao svoj na svom.

 

Milica Prelević
Foto: privatna arhiva