Broj 268
Početna > Lepi i zdravi > Crvene loptice zdravlja

Rotkvice

Crvene loptice zdravlja

Ovo ljutkasto povrće, koje među prvima najavljuje proleće, prava je vitaminska bomba i zato ih jedite što više dok traje sezona

Energetska vrednost rotkvice je svega 16 kcal na 100 grama od čega na vodu otpada više od 95 odsto, na ugljene hidrate preko tri odsto, dok belančevina i masti gotovo i da nema. Rotkvice su sjajan izvor vitamina C, a ostale vitamine i minerale rotkva ima samo u tragovima. Vitamin C ima značajnu ulogu u metabolizmu, pa tako pomaže u formiranju kolagena, održava desni zdravima, pomaže u apsorpciji gvožđa, poboljšava imuni sistem, ubrzava zarastanje rana i učestvuje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Jedna od najbitnijih uloga vitamina C je u neutralisanju slobodnih radikala, jer je vitamin C snažan antioksidant. Pomaže u jačanju imuniteta i prevenciji od raka. Rotkvice sadrže i razne minerale: kalcijum, fosfor, kalijum i gvožđe. Odnos kalcijuma i fosfora je takav da omogućava dobru apsorpciju kalcijuma. Ipak, rotkvica se ne preporučuju osobama sa oboljenjima bubrega, kao ni osobama koje pate od čira na dvanaestopalačnom crevu.
    
U kuhinji
Rotkvice je najbolje jesti sirove, u kombinaciji s drugim salatama. Ako vam je njihov ukus prejak, isecite ih, posolite i prelijte maslinovim uljem. Pre jela rotkvice dobro operite pod mlazom vode, jer soli azotne kiseline iz veštačkih đubriva direktno ulaze u biljku.

Birajte najsvežije

Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke, velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke. I još jedan savet, posle kupovine rotkvicama odsecite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.

Lekovita svojstva rotkvice

- Uništavaju bakterije i gljivice u želucu i crevima.
- Pomažu kod nadutosti, proliva i zatvora.
- Dezinfikuju sluzokožu usne šupljine i nosa.
- Sprečavaju nastanak kamena u žuči, bubregu i bešici.
- Smanjuju nivo holesterola i masnoća u krvi.
- Rastvaraju sluz kod prehlade i kašlja.
- Aktiviraju nervni sistem.
- Izvor su hranljivih materija za stvaranje krvi i rast ćelija.
- Pročišćavaju disajne puteve, omogućuju lakše disanje.
- Pročišćavaju krv.

 

Suzana Obradović