Broj 268
Početna > Putovanja > Banjska dolina

Seoski turizam

Banjska dolina

Etno-selo „Zornića kuća", obližnje jezero, crkva brvnara samo su deo turističke ponude sela Baćevca, koje je od Beograda udaljeno svega tridesetak kilometara

Selo Baćevac kod Barajeva, poznato je i kao Banjska dolina jer je smešteno između Lipovačke šume, s jedne strane, i Kosmaja s druge. Do idiličnog šumadijskog kraja, koji se nalazi tridesetak kilometara od Beograda, najlakše se stiže čuvenom Ibarskom magistralom, za svega tridesetak minuta vožnje kolima. Ljubitelji prirode mogu obići i obližnje jezero, crkvu brvnaru, Rimski most i čuveno etno-selo „Zornića kuću".

Raj za ribolovce
Akumulaciono jezero Duboki potok udaljeno je dva kilometra od centra Barajeva. Oivičeno gustim šumskim pojasem, koji je ispresecan brojnim potocima, jezero se prostire na površini od oko osam hektara i redovno se poribljava, pa je postalo omiljeno odredište brojnim ljubiteljima prirode, posebno ribolovcima. Na jezeru je uređena i plaža pa u letnjem periodu osveženje u čistoj vodi ovog jezera potraži i veliki broj kupača.

Crkva brvnara
U okolini se može posetiti i crkva brvnara iz 18. veka, poznata po riznici koja obiluje velikim brojem eksponata iz arheoloških nalazišta ovog područja, starog novca, oružja, ikona i crkvenih knjiga, etnografskim materijalom, dokumentima i fotografijama. Riznica čuva krst Hadži Ruvima, igumana manastira Bogovađa, rađen 1796. godine, a poklonjen crkvi 1800. godine. Tu se nalazi i bogata knjiško-arhivska građa koja obuhvata period od 16. do 20. veka, kao i biblioteka koja ima oko 10.000 knjiga.

Mesto dobrih domaćina

Za Baćevac kažu da je selo dobrih i gostoljubivih ljudi koji neguju stare vrednosti i običaje, što potvrđuje i etno-selo „Zornića kuća" smešteno u idiličnom šumadijskom krajoliku s pogledom na Kosmaj. Obilazak etno-domaćinstva započinje razgledanjem podruma, gde se turistima nudi 60 vrsta rakija i pedesetak vrsta raznih vina proizvedenih u Srbiji.

Davno zaboravljena Srbija

Pored zoo-vrta s paunovima, srnama, lisicama, vukovima, labudovima, može se videti i ergela konja, a najmlađima je namenjena i škola jahanja. Poseban deo posvećen je zaboravljenim predmetima ovog kraja a ljubazni domaćini će ispričati priču o davno zaboravljenoj Srbiji i starim običajima.

Da se ne zaboravi
- Bilo je ovo staro seosko domaćinstvo na kome su se čuvale ovce, koze i krave, sa zapuštenim šljivicima, ambarima, danas je to etno-domaćinstvo koje privlači turiste ne samo iz Beograda već i iz bivše Jugoslavije i čitave Evrope. Cilj nam je bio i da sačuvamo od zaborava deo stare Srbije i nekadašnjeg načina života na selu - kaže Elvis Zornić iz etno-sela „Zornića kuća".

Srpski mezetluci

Goste u etno-domaćinstvu dočekuju uz tradicionalno srpsko posluženje, slatko, vodu i rakiju šljivovicu. Slede zatim razni srpski mezetluci, proje, pite iz furune, kozji sir, kačamak od heljde. Glavno jelo obično je teletina ispod sača na bukovini i na kraju desert, suva pita sa orasima, a sve to zaliveno domaćim crnim vinom.

Žaklina Milenković