Broj 267
Početna > Lepi i zdravi > Stomak u panici

Iritabilni kolon

Stomak u panici

Iz godine u godinu sve više je onih koji pate od sindroma iritabilnog kolona. Iako još uvek nije poznat tačan uzrok nastanka ovog oboljenja, stručnjaci ga posmatraju kao bolest savremenog čoveka

Iritabilni kolon karakterišu bolovi u stomaku u kombinaciji s poremećajem stolice u vidu dijareje ili zatvora. Dok se neki pate s nadutim stomakom, mnogi mogu da čuju svoja creva kako mučki krče. Simptomi se skoro uvek ispoljavaju za vreme ili posle stresa i emocionalne napetosti.
- Iritabilni kolon, u narodu poznatiji kao „nervozno crevo”, predstavlja funkcionalni poremećaj nervnog sistema kolona. U osnovi ovog oboljenja leži poremećaj motiliteta i sekrecije sluznice. Kod jednih dominira hiper, a kod drugih hipomotilitet creva (ubrzan ili usporen rad). U oba slučaja pacijenti prilikom defekacije izbacuju veliku količinu sluzi. Poremećaj je češći kod ženske populacije i uglavnom je praćen opstipacijom (zatvorom), dok se kod muškaraca javlja dijareja (nikad noću) - objašnjava doktorka Bojana Božović, lekar opšte prakse.

Stres glavni okidač

Prema rečima stručnjaka značajnu ulogu u ovoj bolesti imaju: nasledni faktori, odgovor organizma na psihički stres i napetost, alkoholizam, pušenje, nelečena bacilarna dizenterija, nesanica, neredovna ishrana... Lekar postavlja dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike, povezivanjem simptomatskih epizoda s periodima životnog stresa i emocionalne napetosti i isključivanjem drugih bolesti koje mogu da se ispolje istim ili sličnim simptomima.
- U tipičnoj kliničkoj slici bolesnici su nervozni, napeti, imaju osećaj bola u obe preponske jame, koji nestaje nakon defekacije. Isto tako, pacijente prate i problemi u vidu opstipacije (zatvora) ili dijareje (proliva), kao i sluzi u stolici. Značajno je isključiti organsko oboljenje određenim dijagnostičkim metodama poput irigografije, rektosigmoidoskopije, ultrazvuka abdomena, koprokulturom, laboratorijskim testom opterećenja laktozom - kaže naša sagovornica.

Rešiti se muka
Gastroenterolozi savetuju ishranu bogatu vlaknastim supstancama (voće, povrće, žitarice, mekinje) i naglašavaju da je posebno važno prekinuti s lošim navikama kao što su začinjena i preobilna ishrana, preterano konzumiranje alkohola i pušenje. Stručnjaci upozoravaju da treba izbegavati laksante (sredstva za čišćenje), jer mogu da stvore zavisnost i tako oslabe rad creva. Preporučuje se relaksacija kad god za to ima vremena, kvalitetan san i zdrav odmor. Poslednjih godina psihoterapija se pokazala kao odličan vid lečenja.

Glavni krivci za tegobe
- odgovor organizma na psihički stres i napetost
- alkoholizam
- pušenje
- loša i neredovna ishrana
- nedostatak crevne laktaze
- nelečena bacilarna dizenterija
- nasledni faktor

Smiruje stomak
- psihoterapija
- namirnice bogate vlaknima
- povećati unos vode
- izbegavati začinjenu hranu

Dragana Rodić