Broj 267
Početna > Lepi i zdravi > Lečenje petrolejom

Alternativna medicina

Lečenje petrolejom

Savremeni lekari tvrde da se uz pomoć lečenja petrolejom šire krvni sudovi, poboljšava apetit i normalizuje kiselo-alkalna ravnoteža, ali da je terapiju neophodno primenjivati uz obaveznu kontrolu stručnih osoba

Još je srednjovekovni lekar Avicena tvrdio da ovaj način lečenja pomaže kod bolova na nozi iznad kolena i bolova u zglobovima, astme, dugotrajnog kašlja i da ublažava oštre bolove u crevima. Savremeni lekari tvrde da se uz pomoć ovog alternativnog načina lečenja šire krvni sudovi, poboljšava apetit i pojačavaju funkcije žlezde unutrašnje sekrecije, normalizuje kiselo-alkalna ravnoteža, poboljšava razmena materija. Retikulo-endotelijalni sistem pojačava svoju funkciju, smanjuje se krvni pritisak, reaktivnost organizma se menja prema desenzibiliciji, povećavaju se zaštitne sile organizma. Ispoljava se i protivupalno dejstvo i ublažava bolove.

Jak antiseptik
- Bela vrsta nafte je svima poznata kao kerozin, a u sastav nafte ulaze organska jedinjenja kiseonika - u vidu fenola i kiselina. Fenol je ugljovodonična kiselina i veoma jak antiseptik. Sva lekovita svojstva nafte odnose se i na njen produkt - petrolej koji sadrži primese kiseoničnih, sumpornih i azotnih jedinjenja. Postoji više vrsta kerozina. U narodnoj medicini koristi se avijacijski i kerozin za osvetljavanje. Kerozin za osvetljavanje podvrgava se dopunskom sumporno-kiselom čišćenju radi smanjivanja smola i naftnih kiselina - kaže Milovan Milošević iz Centra za prirodne alternative i autor knjige Lečenje petrolejom.

Preparati od naftalinske nafte
Za razliku od katranskih preparata, naftalinska nafta ne nadražuje kožu, ne izaziva pojave intoksikacije, ne sprečava znojenje i ne zagreva kožu.
- Naftalinska nafta i njeni preparati u današnje vreme imaju široku primenu u dermatologiji. Pri dejstvu na kožu, čine je mekšom i dezinfikuju je. Izazivaju protivupalni efekat, deluju protiv svraba i imaju blago dejstvo za ublažavanje bolova.
Glavne indikacije za lekovitu primenu naftalinske nafte i njenih preparata su akutni i hronični dermatitis i ekcemi, mikrobni ekcem, opekotine na koži, neki oblici piodermije i krljuštastog lišaja i svraba kože - kaže naš sagovornik.

Protiv reumatizma
Uzeti meku krpu (preporučuje se da bude vunena tkanina) dovoljno veliku da se pokrije bolno mesto (ruku, nogu...). Tu krpu namočiti u petrolej i staviti na bolni deo tela. Zatim uzeti debeli peškir i zaviti oko krpe namočene petrolejom. To omogućava stvaranje toplotno-izolacionog sloja, koji je neophodan za kvalitetno zagrevanje bolnog mesta. Peškir fiksirati pomoću elastičnog zavoja. Po pravilu, posle izvesnog vremena, ispod peškira dolazi do jakog zagrevanja što je potrebno za lečenje reumatizma. Ukoliko se javi jak osećaj peckanja na koži, peškir malo popustite, ali ga ne skidajte potpuno. Oblogu bi trebalo držati od 30 minuta do dva sata. Posle skidanja peškira i krpe natopljene petrolejom, preporučuje se mazanje biljnim uljem na mestima na kojima je bila krpa s petrolejom. Upotreba petroleja u nekim zemljama legalizovana je za lečenje. Za sada u Švajcarskoj, Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj, gde može da se nabavi apotekarski petrolej iz kojeg su odstranjeni neprijatni mirisi.

Obavezan alergotest
Pre početka terapije treba uraditi alergotest na ugljenikova jedinjenja i
primenu početi s malim dozama uz obaveznu kontrolu stručnih osoba -
kaže Milovan Milošević iz Centra za prirodne alternative.

 

Žaklina Milenković