Broj 266
Početna > Putovanja > Za neke nove uspomene

Uskršnja putovanja

Za neke nove uspomene

Uskršnji praznici su idealna prilika za posetu evropskim gradovima, zato evo nekoliko zanimljivih predloga domaćih turističkih agencija

Kao i svakog Uskrsa, evropske metropole postaju vrlo zanimljive našim turistima. Tako su se i ovog proleća u ponudi našli poznati gradovi Evrope: Rim, Prag, Berlin ali i dvorci Bavarske, krstarenja Mediteranom i mađarska banja Đoparoš. Za koje god se od ovih putovanja budete odlučili, neće pogrešiti.

Svi putevi vode u Rim
Da svi putevi vode u Rim, i ovog proleća potvrđuje veliki broj turista iz celog sveta koji ide u obilazak Večnog grada. Na prijatnoj prolećnoj temperaturi mogu se obići Vatikan, Koloseum, Španske stepenice, bazilika Svetog Petra u okovima, čuvena fontana Di Trevi, poznata po legendi da će se svaki stranac koji se napije vode sa ovog mesta ili baci novčić u fontanu sigurno ponovo vratiti u ovaj grad. Vernici u Rimu ne propuštaju priliku da posete i baziliku Svetog Pavla, podignutu na mestu gde je sahranjen „apostol naroda".

Banja Đoparoš
Na oko 280 kilometara od Beograda nalazi se mali mađarski gradić Orošhaza, a na samo tri kilometra od njegovog centra jezero Đoparoš sa istoimenom banjom i vikend naseljem. Banja Đoparoš ima tradiciju dugu 100 godina, a poznata je po nazivu „biser nizije". Banjski kompleks, otvoreni i zatvoreni bazeni i velnes spa centar potpuno su renovirani, tako da je Đoparoš danas jedna od najatraktivnijih toplih banja (47 stepeni) i centara za rekreaciju i negu tela.

Dvorci Bavarske
Ukoliko ste romantični ljubitelj starih dvoraca, izdvajamo za vas putovanje kroz Nemačku s posetama bavarskim dvorcima. U okviru ovog šestodnevnog aranžmana moći ćete da vidite čuvene ekstravagantne zamkove Linderhof, Herenkimze, ali i Nojšvanštajn, koji je poslužio Voltu Dizniju kao inspiracija za dvorac iz bajke u njegovim crtanim filmovima, kao i u Diznilendu.

Krstarenja Mediteranom
Ljubiteljima luksuznih brodova s bazenima, bioskopom, kazinom, Uskrs je sjajna prilika da sebi priušte krstarenje Mediteranom. Na Azurnoj obali organizuju se i posete Nici, Kanu, Monaku. Jedan deo putovanja rezervišite za obilazak Ljoret de Mara, Barselone i Firence.

Za ljubitelje umetnosti
Zaljubljenici u zanimljive istorijske i arhitektonske znamenitosti neće propustiti obilaske Praga i Berlina. Oba grada obiluju muzejima, galerijama, raskošnim palatama, a uz pratnju vodiča moći ćete da ih obiđete autobusom, brodićem ili u laganoj šetnji. Privlačnost Praga ogleda se u šest vekova staroj arhitekturi. Sagrađen na obalama reke Vltave, nikada nije prestajao da očarava posetioce, pesnike, slikare i fotografe.

Putovanje za zaljubljene
Sredina aprila je možda najlepše vreme za posetu Veneciji, koja izgleda
fantastično u proleće. Vožnja brodom do Trga Svetog Marka, glavnog trga u
Veneciji, kao i razgledanje najužeg centra prestonice nekada moćne
Mletačke republike, samo su neke stvari koje treba uraditi u ovom gradu
na severu Italije.

Večna Atina
Atina zrači posebnim šarmom hiljada godina stare civilizacije. Njen živi
karakter osvaja više desetina hiljada turista svake godine. Ulične
prodavnice, vinske taverne, radnje suvenira i antički spomenici
predstavljaju pravu turističku atrakciju. Najveća prednost ovog grada je
što se gotovo sve istorijske atrakcije nalaze u strogom centru grada,
sa njegovim zaštitnim znakom - Akropoljem.
 

 

Žaklina Milenković