Broj 266
Početna > Lepi i zdravi > Crveni kesten za previše brižne mame

Bahova cvetna terapija

Crveni kesten za previše brižne mame

U našoj zemlji sve je popularnija terapija doktora Baha, koja se širom sveta uspešno primenjuje punih osamdeset godina

Strahovi, strepnja, neizvesnost, briga za bližnje opseda veliki deo populacije odraslih, remeti svakodnevicu, a neretko kod pojedinaca koji nemaju snage da se odupru bremenu savremenog života ostavljaju trajne posledice na psihičko zdravlje. Dok neki pomoć traže u lekarskoj ordinaciji, sve više je onih koji se okreću alternativnom načinu lečenja.

U strahu su velike oči
- U strahu se javlja potreba za zaštitom i sigurnošću, ali onaj koji je uplašen oseća se nesposobno i bespomoćno da se sam zaštiti. Priroda uvek ima jednostavno rešenje za sve probleme. Za razliku od klasične medicine, Bahova metoda lečenja ima holistički pristup. To znači da ne posmatramo samo pojedinačne simptome bolesti, već mentalno i emotivno stanje svakog pojedinca ponaosob. Za holističke praktičare svaki čovek je jedinka za sebe i kao takvog ga tretiraju i leče. Bahove cvetne kapi za grupu onih koji pate od različitih strahova sadrže pet esencija: sunčanicu (rock rose), zevalicu (mimulus), crvenu džanariku (cherry plum), trepetljiku (aspen), crveni kesten (red chesnut). Terapijom doktora Baha brzo se poboljšava psihičko stanje, jača životna volja, snaga i imuni sistem - objašnjava Katarina Popović, Bahov praktičar.

Trepetljika
Namenjena je preosetljivim ljudima koji pate od nepoznatih i bezrazložnih strahova sa doživljajem da su potpuno bespomoćni. Dešava se često da ih muči predosećanje loših, nesrećnih događaja, misli da su progonjeni ili, na primer, da je kuća spaljena. Od crnih misli i slutnji im se diže kosa na glavi, osećaju nelagodnost u stomaku, drhtavicu, gađenje, nervozu želuca. Trepetljika će pokriti strahove od demona, duhova, neprirodnih entiteta, kao i one koji proističu iz našeg sujeverja, ubeđenja o postojanju zla... Neretko su prisutne noćne more, kako kod odraslih tako i kod dece, kada traže da spavaju sa upaljenim svetlom ili s roditeljima u krevetu, a mogu da se manifestuju i danju drhtanjem ili pasivnošću, kao i stalnim traženjem da budu u krilu.

Sunčanica
Izuzetno je blagotvorna u stanjima paničnog straha od bilo čega, ili doživljenog nesrećnog slučaja bilo da je osoba akter ili samo svedok, zato što razbija blokade i osećaj zaleđenosti, a takođe uspostavlja normalan rad mentalnih i vegetativnih funkcija koje se poremete u ovakvim situacijama. Pomaže onima koji „gube glavu u panici", u kriznim i ekstremnim situacijama, u situacijama elementarnih nepogoda, katastrofa, nesreća, ratova kao i u svim situacijama u kojima osećamo da nam je opstanak ugrožen. Efikasna je i kod posttraumatskog stresa, anksioznosti, nesanica, noćnih mora, hipohondrije...

Crveni kesten
Pomaže da osoba eliminiše prebrižnost u svom stavu prema bliskim ljudima, dobar je za ljude koji preterano brinu o drugima i pate kada drugi pate. Esencija crvenog kestena preporučuje se posebno majkama koje preterano brinu o deci i stalno strahuju od najgoreg. Na primer, ako dete malo zakasni iz škole, majka brzo postaje nervozna i muče je crne slutnje. Stalna briga i strepnja za bližnje uzrokuju iscrpljenost, slabost, nesigurnost, teskobu, strah. Ti simptomi osobu opterećuju a njene bližnje guše. Kapi crvenog kestena pomažu u eliminaciji navike da se opsesivno brine o drugima, vraćaju unutrašnji mir, osećaj sigurnosti i pozitivne misli, kao i zdravu dozu egoizma.

Zevalica
Preporučuje se za svakodnevne strahove i strepnje, kao i strahove s poznatim uzrokom kao što su strah od ljudi, samoće, lifta, mraka, psa, zmije, vode, visine, neuspeha, ispita... Pomoći će svakom koga muči bojazan od bolesti, zubara, siromaštva, gubitka posla, nesrećnih slučajeva... Oni koje opsedaju takvi strahovi, obično imaju lak san, napeti su, mucaju, u određenim situacijama pocrvene ili preblede, nervozni su u društvu. Takođe, često imaju slabu cirkulaciju, lupanje srca, znoje se, imaju osećaj mučnine, poremećaj disanja, kožne alergije, sve u svemu, vrlo su osetljivi.

Crvena džanarika
Namenjena je ljudima koji su u opasnosti da učine nešto iracionalno ili izgube razum, onima koji su pod stalnim emotivnim i mentalnim pritiskom, onima koji se boje da ne učine nešto loše ljudima koje vole, svima koji su u stanju histerije, pred nervnim slomom ili skloni suicidnim mislima. Istoj grupi pripadaju i oni koji gube kontrolu nad sobom, u napadu ljutnje tuku svoje mališane, bacaju stvari oko sebe, histerično viču i psuju.

Blagotvorno dejstvo
- Trepetljika - esencija hrabrosti - vraća radost, pouzdanje i poverenje, snagu zdravog razuma i veru u sebe i život.
- Sunčanica - prva pomoć za paniku - vraća mir i pribranost, hrabrost i razboritost.
- Crveni kesten - vraća sposobnost da hladne glave pomognemo nekome, a ne da tu osobu dodatno opteretimo našim strahovima.
- Zevalica - vraća sposobnost da se suočimo s razlogom našeg straha a samim tim i da nađemo način kako da ga prevaziđemo.
- Crvena džanarika - smanjuje unutrašnji pritisak, uspostavlja kontrolu da situacijom upravljamo razumom.

Karakteristike kapi
- nemaju kontraindikacija
- mogu da ih koriste čak i bebe, trudnice, dojilje, vrlo stari ili bolešću iscrpljeni ljudi
- otklanjaju emotivne i fizičke patnje
- efikasne su za lečenje i negovanje svih životinja (veterinarstvo) i biljaka (botanika)
- poboljšavaju kvalitet svakodnevice (tolerancija, koncentracija...)
- njihova primena ne isključuje upotrebu drugih vrsta lekova
- ne može se predozirati

Dragana Rodić