Broj 265
Početna > Putovanja > Vina s dušom

Vinofest u Vršcu

Vina s dušom

U Vršcu, usnuloj banatskoj varošici pod kulom, protekle nedelje na sedmom festivalu vina, okupili su se brojni vinari, vitezovi vina i ljubitelji božanskog pića. Pored vršačkih, mogla su se degustirati i vina iz Rumunije, Makedonije, Mađarske, Crne Gore i Ukrajine

Na čuvenoj vinskoj svetkovini koja se u Vršcu održava sedmu godinu zaredom, među brojnim proizvođačima vina i degustatorima, mogao se videti i čuveni Vinko Lozić, sa zadatkom da širi slavu vršačkih vinograda. U vreme berbe postaje i gradonačelnik, tada dobija ključeve grada i počinje njegova vladavina.
- Berbe obično počinju posle Krstovdana, nekada su na berbama bile mlade beračice, koje su u drvenim bačvama tananim nožicama muljale grožđe od kojeg se pravila čuvena šira. Danas se vino proizvodi mašinski, u staklenim buradima. I dalje su to dobra vina, ali se stari Vrščani s nostalgijom sećaju starih vremena i berbi kada je vino pored boje, ukusa, mirisa, imalo i dušu.

Sa ukusom zove

Miloš Kalapiš, vitez beogradskog viteškog reda Singidunum, dok prodaje „crnu tamjaniku", kaže da je u pitanju retka sorta kod nas koja može da se nađe u okolini Negotina i u jednom delu Župe. Vino ima slatkast ukus i miris zove.

Guduričke degustacije

U poznatom vršačkom selu Gudurici nalaze se najlepši vinogradi i čuveni gudurički podrumi u kojima se organizuju degustacije najboljih vina ovog kraja.
Degustacije obično započinju „italijanskim rizlingom" sledi zatim „beli burgundac" koji deluje prilično osvežavajuće u ovim toplim prolećnim danima. Na red potom dolazi „šardone" sa 13,5 posto alkohola, što je sasvim dovoljno da vam vrati osmeh na lice i rumenilo u obraze. Kako degustacija odmiče, posetioci sve manje slušaju stručnog degustatora, svako ima neku svoju priču, smeh i žagor su sve glasniji. Otvara se sledeće vino – „rajnski rizling” koji, za razliku od prethodnih, ima sedam grama šećera i specifičnu mineralnu aromu. Na radost nežnijeg pola, na redu je „muskat otonel" zbog 19 grama šećera i mirisa ruže, a potom „kasna berba", staro, snažno vino s mirisom suvog grožđa. Za to vino karakteristično je da se ne proizvodi svake godine jer su potrebni posebni uslovi da se grožđe održi na lozi do kasnih jesenjih dana.

Frankovka za kraj
Za kraj, crveno vino „frankovka", koja ima rubin-crvenu boju. Kako se degustacija ne bi otrgla kontroli, ljubazni domaćini ponudiće vam trapist blagog neutralnog ukusa i tanjir ljutog, ukusnog kulena.
- Kod degustacije je bitno da već prilikom sipanja u čašu možete da ocenite boju i bistrinu. Ako ne blista kao oči devojačke, ne treba ga ni probati. U slučaju da prođe vizuelni efekat, ocenjuje se zatim miris i, na kraju, ukus dok se ispija u malim gutljajima. S vinom ne treba žuriti, ono, kao i žena, traži strpljenje i pažnju - objašnjava Nikola Lekić iz čuvenog vršačkog sela Gudurice.

Kod Spasitelja
U Vršcu, staroj banatskoj varoši, mogu se posetiti i crkve Svetog
Teodora Vršačkog i Uspenska iz 18. veka, Vladičanski dom izgrađen 1763.
godine, čiji zadužbinar vladika Jovan Gligorijević ima kapelu u kojoj se
nalazi čudotvorna ikona Presvete Bogorodice. Pored rimokatoličke crkve,
tu su i ostale znamenitosti mesta i Gradska kuća, monumentalna zgrada
„Apoteka na stepenicama" u centru Vršca, stara 221 godinu, koja se
nekada zvala „Kod Spasitelja". U blizini Vršca je i manastir Mesić koji
je, kako se veruje, osnovao jedan od poslednjih despota Brankovića.

 

Žaklina Milenković