Broj 265
Početna > Planeta > Najveća sultanova ljubav

Hurem

Najveća sultanova ljubav

Odnedavno se na našoj televiziji emituje najskuplji turski serijal Sulejman Veličanstveni, čiji su likovi za kratko vreme osvojili srca domaće publike, a serija je već oborila sve rekorde gledanosti

Sulejman Veličanstveni je priča o životu i vladavini jednog od najvećih turskih i svetskih osvajača u istoriji. Radnja serije se odvija u 16. veku kada je sultan sa 26 godina došao na vlast, a onda se prate njegova osvajanja i buran život. Osim istorijskog, drugi aspekt ove priče usmeren je na sultanov privatni život, odnosno vezu s robinjom Aleksandrom (Hurem) koja je postala najveća ljubav njegovog života zbog koje je promenio turske zakone.

Ko je, u stvari, Hurem?
Nakon jednog od mnogobrojnih putovanja po Crnom moru, na carski brod koji je prevozio robinje kao poklon Sulejmanovoj palati, dospela je i Aleksandra Lisovska, ćerka ukrajinskog pravoslavnog sveštenika. Ova mlada devojka se, oteta od porodice i prodata u belo roblje, našla u sultanovom haremu, koji je obuhvatao oko 300 robinja. Aleksandra, koja je imala vatrenocrvenu kosu, opisana je kao nežna, vitka, očaravajuća, inteligentna devojka koja se često smejala. Kao i sve haremske dame, ona je imala obavezne časove turskog jezika i islama. Učila je da čita i piše, da sastavlja nežna ljubavna pisma, da šije i štrika, da peva, pleše kao i da svira jedan muzički instrument. Robinje koje su kao i ona imale šanse da postanu sultanove ljubavnice još su učene i erotskim veštinama. Aleksandri nije bilo teško da privuče sultanovu pažnju, s obzirom na to da je njena vedra priroda privlačila sve u haremu zbog čega je i dobila tursko ime Hurem, što znači nasmejana, ona koja donosi radost i sreću. Nije dugo trebalo da postane sultanova omiljena ljubavnica. Pošto nije služila samo za seksualno zadovoljavanje, nego se pokazala i kao dobar sagovornik i iskrena prijateljica sultan je sve češće insistirao na njenom društvu. Na taj način počeo je da zanemaruje glavnu ženu Đulbehar, poreklom iz predela Crne Gore i Albanije, koja mu je rodila sina Mustafu.

Žena zbog koje je promenjen zakon
Nedugo pošto mu je postala ljubavnica, već 1521. godine Hurem je sultanu Sulejmanu rodila prvo dete, sina Mehmeda. Postojao je jedan običaj koji je počivao u politici nasleđivanja, a to je da svaka sultanova žena, bila ona zakonita ili konkubina, kad bi jednom rodila sultanu muško dete, više nikada ne bi ušla u njegovu odaju. To se dešavalo zbog toga što je svaki sultanov sin, od rođenja postajao pretendent na presto, i samim tim bi postajao politički rival svojoj braći. Prinčevi zato nisu rasli zajedno, već je svaka majka podizala odvojeno svog sina dok ovaj ne bi napunio između deset i dvanaest godina. Tada bi mu bivala dodeljena provincija na upravu i on bi odlazio na novu dužnost zajedno sa svojom majkom koja je postajala njegov duhovni vodič i čuvar. Običaj je bio strogo poštovan sve do vladavine Sulejmana Veličanstvenog koji ga je prekinuo zbog neizmerne ljubavi prema Hurem. U prilog tome govori da je svet ugledalo još petoro njihove zajedničke dece, jedina ćerka Mirima i sinovi Abdulah, Selim, Bajazit i Džihangir, svi rođeni do 1531. godine. Sudbina njihove dece bila je takva da je najstariji sin Mehmed umro od boginja 1543. godine, Abdulah je umro još kao dete, Džihangir je rođen s grbom na leđima zbog čega nije bio pretendent na presto, što znači da su samo Selim i Bajazit ostali da se međusobno bore za vlast nakon što im je majka s puta sklonila prvog sultanovog sina iz braka sa Đulbehar, Mustafu. Naime, Hurem je krivotvorila pismo kojim je Mustafu uplela u zaveru protiv oca. Ogorčen, ne znajući da greši, sultan je odlučio da najstarijeg sina zbog izdaje kazni smrću. Ćerka Mirima je ostala očeva mezimica do kraja života.

Velike počasti
Sulejman je toliko voleo Hurem da je 1533. godine prekršio još jedan duboko ukorenjeni običaj i time izazvao veliki skandal u ondašnjem osmanskom društvu - oslobodio je Hurem a potom se oženio njom i celog života joj je ukazivao velike počasti. Pošto je ona bila i majka više sinova naslednika, došlo je do promene još jedne tradicije - sultanija Hurem nije pratila nijednog od svojih sinova kad su im bile dodeljene provincije na upravu, nego je ostala u Istanbulu u samom centru moći, gde je sve do svoje smrti 1558. vršila znatan uticaj na sultana. Kada je umrla, Sulejman ju je sahranio u raskošnoj džamiji-mauzoleju Sulejmaniji u Istanbulu. Kada je osam godina kasnije i sam umro na pohodu u Ugarskoj, tražio je da ga sahrane pored nje. Ostao joj je veran do kraja života. Nasledio ga je njegov i Huremin zajednički sin Selim koji je ostao upamćen kao nesposoban i razvratan vladar u čijoj vladavini nije bilo velikih propusta samo zahvaljujući sposobnosti velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Umro je osam godina posle Sulejmanove smrti kada se pijan okliznuo i udario glavom u turskom kupatilu.

Merjem Uzerli
Hurem mi je donela slavu

Uloga najpoznatije sultanije u Osmanskom carstvu poverena je glumici
nemačko-turskog porekla Merjem Uzerli. Rođena je 12. avgusta 1983. u
nemačkom gradu Kaselu u porodici modernih shvatanja - majka Ursula je
profesor engleskog jezika u srednjoj školi, dok je tata Husein profesor
na univerzitetu. Merjem ima i mlađu sestru Džanan, kao i dva brata po
majci Denija i Kristofera. Po njenim rečima, svi članovi porodice su
oduvek bili jako bliski, a njen otac nikada nju i sestru nije razdvajao
od usvojenih sinova. Roditelji su je od malih nogu ohrabrivali da se
bavi različitim stvarima, pa se tako jedno vreme bavila manekenstvom i
trenirala plivanje, košarku i jahanje. Međutim, na vreme je shvatila da
je gluma njena najveća ljubav. U Nemačkoj je nekoliko godina radila kao
glumica sa osrednjim uspehom sve dok joj jedan poziv nije promenio ceo
život. Krajem 2010. godine prijatelj kojeg je upoznala na snimanju
nekoliko godina ranije, pozvao ju je i predložio da dođe na probno
snimanje za novu tursku seriju. Ne znajući kakav je projekat u pitanju,
niti koga će glumiti, Merjem se spakovala i uputila ka Istanbulu. Odmah
je dobila ulogu, i od tada se njen život potpuno promenio. Najveći deo
dana provodila je na snimanju serije Sulejman Veličanstveni, glumeći uz
popularnog turskog glumca Halita Ergenča zbog čega su ubrzo u medijima
počeli da plasiraju vesti da je ovaj glumački par u vezi i van scene.
Halit je zbog tih tračeva morao da trpi ljubomorne ispade svoje supruge
Bergizar Korel, što je rezultiralo i odlaskom kod bračnog savetnika, dok
se Merjem nije mnogo potresla. „Svaki moj demanti može da bude reklama
nekom tabloidu, a ja ne želim da se na taj način borim za naklonost
publike", rekla je riđokosa glumica koja je na početku loše govorila
turski jezik. Iako je otac pokušavao da je ubedi da nauči maternji
jezik, Merjem kao dete nije bila naročito zainteresovana. Iako je na
svaku reč teksta ponavljala nebrojeno puta, sada ponosno ističe da je
sjajno savladala maternji jezik njenog oca. Danas uživa u novostečenoj
slavi, doduše sama, zato što je neposredno pre dolaska u Tursku
prekinula šestogodišnju vezu sa dečkom turskog porekla Odžanom.

 

Suzana Obradović
Foto: Prva TV