Broj 265
Početna > Lepi i zdravi > Hitna kontracepcija

Reproduktivno zdravlje

Hitna kontracepcija

Svaka četvrta Srpkinja bar jednom u životu upotrebila je hitnu kontracepciju, a svaka deseta žena u našoj zemlji nije čula da takva zaštita od neželjene trudnoće uopšte postoji

Blagovremeno savetovanje o hitnoj kontracepciji i njenoj dostupnosti može pomoći da se broj neželjenih trudnoća, a samim tim i abortusa, smanji, naglašavaju stručnjaci.
- „Pilula za jutro posle” je oblik hitne kontracepcije koji služi kao rezervna podrška nakon nezaštićenog seksualnog odnosa u roku od 72 sata. Koristi se u slučaju da je primena drugog kontraceptivnog metoda bila neadekvatna ili neželjenog odnosa (silovanje) – objašnjava doktorka Ana Mitrović Jovanović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje.

Nisu abortivna sredstva
U Srbiji su registrovane dve tablete za urgentnu kontracepciju. Dok jedna deluje ako se uzme do 72 sata od rizičnog odnosa i stopa njene uspešnosti je 81-90 odsto, druga, koja se nedavno pojavila kod nas, uzima se i do 120 sati posle rizičnog odnosa (pet dana) i uspešna je u oko 98 odsto slučajeva.
- Primarni mehanizam dejstva tableta za hitnu kontracepciju je da spreče ili odlože ovulaciju, ili spreče implantaciju oplođene jajne ćelije u zid materice. One štite samo od polnog odnosa koji se desio u poslednja 72 ili 120 sati i ne pružaju zaštitu od neželjene trudnoće unapred, stoga je neophodno sve polne odnose koji slede, do pojave prvog menstrualnog krvarenja, zaštititi primenom mehaničke kontracepcije, na primer kondomom. Treba naglasiti da tablete za hitnu kontracepciju nisu abortivna sredstva i nisu namenjena za redovnu upotrebu – kaže dr Mitrović Jovanović.

Važno za tinejdžere
Svake godine oko 3.000 devojaka uzrasta od 15 do 19 godina iskusi neželjenu trudnoću, što predstavlja šest odsto ukupnog broja abortusa koji se urade u Srbiji, pokazuju istraživanja Ministarstva zdravlja.
- Iako je od bitnog značaja za celu populaciju koja se nalazi u reproduktivnom periodu, blagovremeno savetovanje o hitnoj kontracepciji i njenoj dostupnosti od izuzetne je važnosti za tinejdžere, jer je upravo najveći procenat njihovih trudnoća neplaniran. Svakih sedam minuta u svetu se uradi po jedan abortus. Tačan broj abortusa u Srbiji se ne zna, a procene od pre nekoliko godina su išle i do 200.000 abortusa godišnje. Danas je taj broj revidiran na oko 80.000 godišnje. Realnost govori da postoji potreba za hitnom kontracepcijom te je potrebno informisati stanovništvo o toj opciji – kaže dr Mitrović Jovanović.

Koriste, a ne znaju kako deluje
U periodu od šest meseci, studenti Farmaceutskog fakulteta su pod nadzorom profesorke dr Ljiljane Tasić sproveli istraživanje o upotrebi, stavovima i znanju o hitnoj kontracepciji u populaciji starosti 15-49 godina na teritoriji grada Beograda. Jedna četvrtina (26,6 odsto) ispitanog stanovništva upotrebilo je bar jednom u životu hitnu kontracepciju, svaka deseta žena nije čula da takva vrsta kontracepcije postoji, a oko polovine ispitanica (51,8 odsto) nije znalo kada je ispravno primeniti ovu kontracepciju niti kako ona deluje (41,3 odsto).

Zabrinjavajući podaci
U Srbiji 50 odsto seksualno aktivnog stanovništa u reproduktivnom
periodu ne koristi kontraceptivna sredstva. Od preostalih 50 odsto, njih
15 odsto uzima ih povremeno, dok 35 odsto koristi neke od nesigurnih, a
tradicionalnih metoda, kao što su brojanje plodnih dana, prekidanje
snošaja ili korišćenje kondoma, koji često pucaju.

Kada se koristi
- prsnuće kondoma
- greška u metodi prekinutog snošaja
- zaboravljanje uzimanja klasičnih kontraceptivnih pilula
- u slučaju neželjenog odnosa (silovanja)

 

Dragana Rodić