Broj 265
Početna > Prica > Ćerka me uči da budem mudra

Mia Begović

Ćerka me uči da budem mudra

Jedna od najlepših hrvatskih glumica Mia Begović priseća se trenutka kada je sa sestrom Enom podelila saznanje da je ostala u drugom stanju, kako su joj protekli trudnički dani i koliko ju je majčinstvo promenilo

Mia Begović otkriva zašto je odlučila da se sa ćerkom Majom Lenom, koju je dobila u braku s vaterpolistom Ronaldom Lopatnijem, pojavi u rijalitiju Survajver koji se trenutno emituje na Televiziji Prva i koliko su ih opasna iskustva još više zbližila.

Izvesno vreme se emituje rijaliti Survajver u kojem učestvujete sa ćerkom, jeste li se dvoumili da li da prihvatite ponudu, naročito zato što i vaša ćerka učestvuje? Da li ste se međusobno konsultovale oko učešća?
Pričale smo o tome, ali je i Maja Lenina i moja odluka da odemo u Kostariku bila samostalna, iako smo bile svesne da postoji mogućnost manipulacije našim odnosom, kao uostalom i u životu, samo što je Survajver okrutniji od života. Moj motiv za učešće u ovom projektu nije bilo pojavljivanje pred kamerama i na naslovnim stranama jer meni ne treba regionalno dokazivanje, druge stvari su me privukle.

Kako vam celo iskustvo izgleda iz ove perspektive, s druge strane ekrana?
Ne volim da gledam sebe na televiziji, bez obzira na to da li je u pitanju film, serija ili predstava jer sam perfekcionista, uvek vidim samo mane. Ni Survajver ne pratim redovno, jedno zbog toga što u vreme emitovanja igram predstave u matičnom pozorištu, a drugo jer sam ovo angažovanje doživela profesionalno, pozvana sam da učestvujem u projektu kao Mia Begović. Za razliku od ostalih projekata, u ovom nisam glumila iako bi to u nekim trenucima bilo pametnije. Nikada u životu nisam igrala igre, zato mi je bilo teško da se uklopim s nekim ljudima na ostrvu. Privatno se ne družim s takvim ljudima. Svet kojem pripadam, umetnici, to su prostodušni ljudi. Naša snaga je u tome što smo u srcu deca.

Jeste li zadovoljni kako se Maja Lena snašla u ekstremnim uslovima?
Preponosna sam na nju! Samo je potvrdila da je veliki borac, devojka koja u sebi nosi dečju naivnost. Meni se beskrajno dopada ta njena čistoća duha, nema nimalo zlobe u njoj. Sve što je postigla u svom životu učinila je na krvavim žuljevima, plešući balet od svoje četvrte godine. Ona je već sa dvanaest godina na „špicama" plesala ulogu, što je retko kome polazilo za rukom. Sa trinaest je položila ispit plešući na prstima s polomljenim palcem, uz moje plakanje i molbu da to ne radi. Paralelno je pohađala dve škole.

Kakav ste odnos izgradili sa ćerkom, delite li tajne? Da li vas je zajedničko učešće u Survajveru još više zbližilo?

Kao majka sam preslaba na nju. Zbog nje sam tri meseca ležala u postelji čuvajući trudnoću, a najsrećnija osoba u svemiru sam bila onog trenutka kada sam je rodila živu i zdravu. Od prvog dana sam joj posvećena i ona je moj motiv da se borim u životu. Oduvek smo imale zajedničke priče, a učestvovanje u Survajveru nam se iz potencijalno neprijatne situacije, pretvorilo u najlepše iskustvo davanja međusobne ljubavi i poverenja.

Koliko često pomislite da je „vreme brzo prošlo i da je Maja Lena još juče bila samo beba"?
Danas, kao zrela žena, uživam u činjenici da imam tako zanimljivu ličnost od svog deteta. Njeno bivstvovanje shvatam kao produžetak svog ženstva. Trudim se da jednostavno uživam u svakom njenom danu.

Sećate li se, kako ste se osećali kada ste saznali da ćete postati mama?
Naježila sam se u ovom trenutku! Vest sam prvo podelila sa svojom sestrom Enom. Bile smo kod nje i počele smo da vrištimo od sreće kad sam joj rekla.

Maja Lena je prilično neobično ime, ko ga je izabrao?
Maja Lenin tata i ja smo se dogovorili da ako rodim muško, zvaće se Nikola u čast mog oca, a ako bude devojčica, daćemo joj ime Maja u čast njegove majke. Onda je došla Ena i rekla mi kako u porodici imamo toliko lepih imena i kako je ime Maja obično za našu porodicu. Ona je predložila da se dete zove Maja Lena po našim bakama. Naime, jedna baka nam se zvala Marija, a druga Magdalena, a interesantno je da smo po njima Ena i ja dobile imena.

Koliko vam je majčinstvo, i sve što ono nosi sa sobom, promenilo život?

Jedno godinu dana posle porođaja bila sam potpuno zbunjena jer sam izmenila celokupan život i sistem vrednosti. Iako obožavam svoj posao i radim ga strastveno, shvatila sam da je moje dete ipak najbitnije. Do trudnoće nisam bila tip žene koja trči na ulici za malom decom. Od trenutka kada sam zatrudnela imala sam osećaj da sam kvočka koja bi svu decu ovoga sveta stavila pod svoje krilo.

Ko vam je tada najviše pomagao?
Manje-više sve je bilo na meni. Po cele noći sam je nosila jer je imala jake grčeve, dobila sam cervikalni sindrom, ali mi i dalje ništa nije bilo teško za nju. Sve mame to znaju. Ja nju jednostavno obožavam. Negde sam pročitala prelepu izreku u kojoj se pronalazim a kaže: „Onoga trenutka kada žena odluči da zatrudni, njeno je srce na ulici". Majčinstvo mi je potvrda mene kao žene, nešto što mi je dalo smisao da postojim na ovom svetu.

Za razliku od vas, Maja Lena je odlučila da upiše političke nauke, je li to za vas bilo iznenađenje? Da li ste možda priželjkivali da pođe vašim stopama?

Ona se dugo premišljala da li da uđe u glumu. Posle Ene, ja sam druga osoba iz moje porodice koja je odlučila da se bavi glumom, što znači da bi Maja Lena bila treća. Već sam ja osetila na svojoj koži kako su se sva Enina rivalstva slamala na meni, a zamislite koliko bi rivalstava tek Maja Lena nasledila i koliko bi energije morala da potroši dokazujući da nije u glumu ušla preko veze. Iako mi je pao kamen sa srca kada je rekla da neće upisati glumu, negde mi je i žao što se ne bavi tim poslom jer sam je gledala u nekim predstavama i videla koliko je talentovana i harizmatična na sceni.

Šta ste vi naučili od svoje ćerke?

Od nje učim da budem mudrija jer sam u nekim situacijama zatečena njenom mudrošću.

Da možete da se vratite unazad, da li biste promenili nešto u vaspitanju svoje ćerke?
Svojevremeno sam joj nudila da ide u inostranstvo da studira, na šta ona nije pristala. U jednom trenutku sam osećala medijsku hajku i doživljavala sam da je za to zaslužna moja popularnost u medijima, od čega sam je htela zašititi. S obzirom na to da je dete poznatih roditelja, osuđena je na raznorazne neistinite napise u medijima koji mogu da je povrede, s kojima će sama morati da se izbori.

Suzana Obradović

Foto: Filip Shobot (www.shobot.rs)
Šminka: Ivana Stoilov Shobot
Stajling: Irena Jovanović
Haljina i cipele: Chic
Nakit: LaDoLaLu