Broj 264
Početna > Lepi i zdravi > Sprečite listanje noktiju

Lepe i negovane ruke

Sprečite listanje noktiju

U proleće, kada je organizam iscrpljen posle zime, naši nokti počinju da se listaju i postaju lomljivi. Tada im treba pružiti odgovarajuću pomoć

Listanje i pucanje noktiju česta su promena i javljaju se ili kao mehaničko oštećenje ili kao indikator da organizmu nedostaje neka hranljiva materija, najčešće kalcijum ili vitamin B. Ovako oštećeni nokti mogu da budu i pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja. Nije svaka promena na noktima znak neke bolesti, ali budite uvereni da se na noktima pokazuju znaci vašeg opšteg zdravstvenog stanja. Šta vaši nokti govore o vama?

Bledi nokti
Veoma bledi nokti su znak starenja, ali ako se promena desi u roku od samo nekoliko nedelja, to može biti upozorenje da ste anemični, bolujete od srca, jetre ili da se loše hranite.

Žuti nokti
Najčešće su posledica dugotrajnog korišćenja crvenog laka i gljivičnih infekcija. U retkim slučajevima, nagoveštavaju oboljenja tiroidne žlezde, pluća, dijabetes i psorijazu.

Plavičasti nokti
Upozoravaju na to da telo ne dobija dovoljno kiseonika, uglavnom zbog dijabetesa ili bolesti pluća. Ali, može značiti i da vam je vrlo hladno.

Rupice na noktima, neravni nokti
Uglavnom su rezultat manje povrede nokta, ali ako ih ima dosta i ne prestaju da se pojavljuju, mogu biti znak psorijaze ili upalnog artritisa. Ponekad smeđe mrlje mogu značiti i probleme s bubrezima.

Lomljivi ili razdeljeni nokti

Nokti koji se listaju povezuju se s bolestima tiroidne žlezde. Ukoliko je lomljivost i listanje kombinovano sa žućkastom bojom nokta, to ukazuje na gljivičnu infekciju. Ako se nokat polomi preko polovine, od korena prema ivici nokta, to može ukazivati na srčani udar, boginje ili upalu pluća.

Beli nokti s tamnim ivicama

Takve nokte najčešće imaju oboleli od žutice. Može pokazivati i kongestivnu srčanu slabost, dijabetes, rak ili samo starenje.

Ako se nokat odvaja od mesa

Može ukazivati na probleme s tiroidnom žlezdom, na manjak gvožđa, a dešava se i zbog povreda i psorijaze, kao reakcija na gljivičnu infekciju.

Nekoliko praktičnih saveta!

Nemojte skraćivati nokte grickajući ih ili kidajući, jer tako možete da oštetite ne samo nokat već i osetljivu površinu kože ispod njegove ivice. Trebalo bi da imate i sopstveni pribor za sečenje noktiju. Nokte na rukama nikada ne treba sasvim skraćivati, pošto oni štite splet nervnih završetaka na samom vrhu prstiju, a nokte na nogama trebalo bi uvek seći ravno da bi se sprečilo njihovo urastanje.

Listanje noktiju je često pokazatelj nekog nedostatka:

- Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C prouzrokuje zanoktice.
- Bela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak proteina.
- Nedostatak vitamin A i kalcijuma uzrokuju suvoću i lomljivost.
- Nedostatak vitamina B izaziva lomljivost sa horizontalnim i vertikalnim brazdama.
- Nedostatak vitamina B 12 dovodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva noktiju i tamnih noktiju.
- Nedostatak gvožđa može izazvati pojavu vertikalne brazde.

 

Suzana Obradović