Broj 264
Početna > Lepi i zdravi > Povećajte IQ svog deteta

Novi program Mense za mališane

Povećajte IQ svog deteta

Program pomaže svakom detetu koje učestvuje u njemu da poveća nivo intelektualnih sposobnosti

Svi bismo voleli da se u našoj deci kriju mali geniji. Deca napredna i ispred ostalih. Ali za početak pomozimo deci da dosegnu svoj biološki potencijal. Inteligencija ne zavisi samo od genetike, od broja nasleđenih nervnih ćelija, nego i od broja veza među neuronima. Upravo na uspostavljanju tih veza i značaju njihovog ostvarivanja radili su stručnjaci Nikola Tesla Centra (odseka Mense za darovite). Tako je nastao program NTC sistema učenja, čiji je cilj da stimuliše mentalni razvoj dece, razvije koordinaciju pokreta i motorike, brzinu razmišljanja i zaključivanja, ali i spreči poremećaj koncentracije i pažnje i prevenira disleksiju. Kako funkcioniše NTC sistem učenja i na koji način se sprovodi, objasnio je autor programa dr Ranko Rajović.

Prva slova u trećoj godini
Uvreženo je mišljenje da su deca koja se školuju u Srbiji po znanju ispred svojih vršnjaka iz zapadnih zemalja. Međutim, PISA test (Međunarodni program procene učeničkih postignuća) to nije potvrdio.
- Interesantno je da deca iz Evrope znatno zaostaju za svojim vršnjacima iz istočne Azije. Ima puno istraživanja na tu temu, a jedna od pretpostavki je da je u pitanju rana stimulacija koja je uobičajena za decu iz istočne Azije.
Deca u Evropi počinju da uče slova u petoj ili šestoj godini, dok u Japanu počinju da uče dva paralelna pisma, preko 100 slova, već u trećoj godini. Rezultati koji kazuju da deca iz jugoistočne Azije postižu izuzetne rezultate na međunarodnim testovima znanja, dovode do zaključka da njihove metode ranog učenja prepoznavanja simbola, njihova klasifikacija i pamćenje uz asocijativno pamćenje, jesu stimulativne - kaže dr Ranko Rajović.

Greške roditelja

NTC ima drugačiji pristup, pre svega u razvoju dece, jer smo svedoci da sve više dece ima razvojne smetnje koje otežavaju proces učenja, a samim tim i kasnija postignuća neće biti u skladu s biološkim potencijalom takve dece.
- Ono što mi radimo jeste oslonac na roditelje, koji prave velike greške (iz najbolje namere), pa čak i oštećuju razvoj svoje dece. Od rođenja do sedme godine se napravi puno grešaka, koje kasnije teško možemo da ispravimo, a sve je više takve dece. Jasno je da kada krenu u školu, učiteljica neće moći svima dovoljno da se posveti, tako da je pitanje kuda će nas odvesti toliki broj poremećaja kod dece - objašnjava naš sagovornik.  

Uče i u parku
Za roditelje je dovoljno da nabave knjigu IQ deteta - briga roditelja i da sami sprovode delove programa, na ulici, u parku, u automobilu, u dnevnoj sobi,  kad god stignu i imaju malo vremena. Ostali rekviziti nisu neophodni, ali mogu i to da nabave. Za vrtiće postoji poseban seminar, koji služi da se obuče vaspitači da rade po NTC programu, jer su u vrtiću bolji rezultati (pre svega zato što se radi u grupi, a deca lakše tako prolaze neke faze programa).

Poštujte želje mališana

Postoje tri faze programa (razvoj mozga, učenje i razvoj funkcionalnog razmišljanja), što je teško ukratko objasniti. Ali evo nešto iz prve faze programa; dete koje želi da se vrti, pustite da se vrti tako što će dete samo da odabere koliko želi da provede u toj aktivnosti. Ili ako želi da skače, pustite ga da skače ali obezbedite bezbedno okruženje.

Opasno mirovanje

- Jedna od štetnih aktivnosti dece je mirovanje, koje danas može da bude po nekoliko sati svakog dana (TV, kompjuteri, video-igrice), posebno u periodu do pete godine. Čovek je fiziološki stvoren da hoda, tako da je veoma važno da dete što više bude u pokretu do pete godine, jer tada će i razvoj mozga biti u skladu sa fiziologijom - objašnjava dr Ranko Rajović.

Otkrijte darovito dete
Istraživanjem Mense utvrđeno je da se uvođenjem NTC programa podstiču
mentalne sposobnosti svakog deteta. Jedna od prednosti ovog sistema je i
otkrivanje darovite dece i na taj način pravilno usmeravnje njihovog
razvoja. Na nivou svetske Mense osam država je prihvatilo program i
počelo da ga primenjuje. U Novom Sadu, u predškolskoj ustanovi Radosno
detinjstvo, u toku je studija kojom će biti praćena deca od treće godine
pa sve do završetka osnovne škole. U ispitivanje je uključen i
Filozofski fakultet, Odsek za pedagogiju i Visoka škola za vaspitače u
Vršcu. Kako naš sagovornik u svojoj knjizi IQ deteta - briga roditelja
navodi, u istraživanju je potvrđeno da roditelji koji su preambiciozni
zapravo ne pomažu svojoj deci jer na taj način kod njih stvaraju otpor
prema učenju.

Ozbiljne smetnje

Institut za sport je objavio da 90 odsto dece u Srbiji ima nepravilno
držanje tela. Naša istraživanja su pokazala da preko 50 odsto dece ima
slabiju razvijenu finu motoriku, da oko 40 odsto dece ima usporenu
akomodaciju oka. U pitanju je reakcija oka na količinu svetlosti i
pokrete u prostoru, gledanje ekrana (TV, kompjuter, video-igrice)
sprečava normalan razvoj akomodacije. Rezultat toga je brzo zamaranje i
lenjost očnih mišića, što izaziva ozbiljne smetnje u procesu čitanja, a
samim tim proces usvajanja znanja i koncentracija je na vrlo niskom
nivou.

Žaklina Milenković