Broj 264
Početna > Prica > Ponosan sam na svoju decu

Nebojša Grnčarski

Ponosan sam na svoju decu

Vlasnik modne agencije „Selekt" Nebojša Grnčarski kaže da ne bi voleo da se njegova deca bave modnim menadžmentom i priznaje da, kao svaki otac, prema ćerki Olgi ima posebno zaštitnički odnos

Pred 20. jubilarni Maybelline Fešn selekšn Nebojša Grnčarski, ponosni otac Viktora, Olge i Ignjata, daje recept za srećnu porodicu i savetuje sve očeve koji puno rade.

Najužu porodicu Grnčarski čini pet članova. Koji je vaš recept za srećnu porodicu?

Pre svega, ljubav i razumevanje. Zvuči stereotipno, ali svako ima svoje potrebe i svoje želje, sve to treba uskladiti i mislim da je to smisao zdravog porodičnog života.

Ko postavlja pravila u vašem domu, supruga Dragana ili vi? Kako su vam podeljene uloge?
Uglavnom se trudim da ja postavljam pravila, ali manje-više smo svako u svom domenu, Dragana više za kuhinju i te stvari koje se tiču porodice, a ja sam više zadužen za neke strateške porodične planove.

Imate troje dece, Viktora, Olgu i najmlađeg Ignjata. Da li su slični ili su potpuno različitog karaktera?

Potpuno su različiti. Olga je najsamostalnija, Viktor je osetljiv i prilično senzibilan, a izgleda mi da će Ignjat biti najdrčniji, takve bar afinitete pokazuje u prvih godinu i po dana.

Da li ste strog otac?

Često me kritikuju da bih mogao da budem i stroži, ali nisam mnogo s decom, tako da nemam ni vremena ni želje da treniram neku preteranu strogoću, više idem na komunikaciju. Mislim da se to do sada pokazalo dosta dobro.

Na šta ste posebno ponosni kada su vaša deca u pitanju?

Ponosan sam na njihovu samostalnost. Mislim da su dosta samostalni, da imaju prilično velike sfere interesovanja i da se ne libe da upoznaju život, što mislim da je strašno važno.

Hteli ste da budete stjuard ili pilot. Kojim zanimanjem biste voleli da se bave vaša deca?
Nečim što nije neki preterani fizički napor, a što će im odgovarati i gde će pronaći sebe.

S obzirom na to da je i vaša žena Dragana u modnom svetu, da li vaša deca pokazuju preferencije da se bave modom?

Olga stalno menja neke suknjice i haljinice pred ogledalom, a Viktor voli fotografiju, pošto smo stalno u tome. Ali ja ne bih voleo da se bave modnim menadžmentom, jer mislim da je to vrlo težak i odgovoran, a prilično nezahvalan posao.

Kako biste opisali svoj odnos sa ćerkom Olgom, da li se razlikuje od odnosa prema Viktoru i Ignjatu? Da li je ona počela da pokazuje interesovanje za manekenstvo?

Svaki otac prema ćerki ima zaštitnički odnos. Olga voli da šeta po pisti, svaki dan gleda Fashion TV, i to je kroz moj i Draganin posao postalo nekako i deo njenog života. Mislim da će možda čak više biti usmerena prema nekom modnom biznisu nego Viktor.

Sve troje dece ste krstili na njihov prvi rođendan. O kakvoj je tradiciji reč?
Viktor je kršten na Đurđevdan, 6. maja, a Olga i Ignjat su kršteni na njihov prvi rođendan. I ja sam kršten na krsnu slavu, 6. maja 1967, i smatram da je to jedna pozitivna stvar i kontinuitet koji donosi i porodičnu stabilnost. Što bi rekao sveštenik Boško, krštenjem svako dobija svog anđela čuvara, i verujem da je to tako.

Treći sin vam se zove Ignjat. Ko je birao ime za sina?

Ime smo birali zajedno. Nisam razmišljao o simbolici, dopada mi se da muška imena imaju čvrstinu, kao što imena Viktor i Ignjat imaju u sebi. Posle sam saznao da Ignjat znači vatra, što znači da će biti prilično nemiran, a to se već vidi.

Planirate li opet proširenje porodice?
Voleo bih, ali mislim da je za mojih 46 godina troje dece u ovim uslovima apsolutno dovoljno.

Uskoro počinje 20. jubilarni Maybelline Fešn selekšn. Kako usklađujete sve dnevne aktivnosti, posebno u ovakvim situacijama kada se sigurno dosta profesionalnih obaveza preklapa s porodičnim?
Imamo ispomoć u kući, a i pomoć od porodice i kumova. Imamo jednu celu malu organizaciju koja se bavi čuvanjem i vođenjem dece na raznorazne aktivnosti.

Koji je vaš savet za očeve koji rade punom parom kao vi?
Što manje gledanja nazad, a što više gledanja u svetlu budućnost.

Ana Ostojić