Broj 264
Početna > Intervju > Ples sa flašom

Kako postati bartender

Ples sa flašom

Atraktivna bartenederka Suzana Jovanović, koja već četiri godine pravi najbolje koktele po poznatim gradskim mestima, osvaja nagrade i mašta da otvori svoj bar, otkriva koji je najbolji način da se nauči ovaj sve popularniji zanat

Ne viđa se često žena za barom. Kada si poželela da budeš bartenderka?
Sama pojava, kao i pokreti žene, elegantniji su, kao ples sa flašom i, naravno, osmeh da začini celu priču. Kao mala želela sam da budem advokat, prevodilac ili inspektor, što sam kasnije i studirala. Želja za bartendingom se stvorila dok sam kao student radila kao konobarica, želeći da postanem nešto više, da učinim priču interesantnijom.

Gde si sve radila do sada?
Početke vezujem za bar Santo Domingo gde se i rodila ideja da upišem kurs za bartendere u Udruženju barmena Srbije. Nakon kursa otvorila su se mnoga vrata i rad u Jarbol baru, Nachos baru, disko baru Mladost, Bar Kulturi, firmi čija je delatnost barski ketering i organizacija koktel partija uz koju sam upoznala srž barskog poslovanja i ispekla zanat. A tu je i ugovor za brodsku kompaniju Celebrity Cruises, na kruzeru Silhouette.

Jesi li učestvovala na nekim takmičenjima?
Na Nacionalnom takmičenju u pripremanju koktela, kategorija klasici, osvojila sam drugo mesto, a na Skyy challenge takmičenju u organizaciji Udruženja barmena Novog Sada uzela sam prvo mesto.

Da li postoji neka škola bartendinga kod nas?
Postoje razna udruženja i u okviru njih škole. Ne postoji loša škola ni loša knjiga o bartendingu. Završiti kurs, a potom neumoljivo krasti zanat od starijih kolega, to je dobitna kombinacija. Ja još uvek učim od kolega s kojima radim u Bar Kulturi.

Pored toga što mora da zna da pravi koktele, koje osobine treba da ima bartender?
Najbitniji je zarazni entuzijazam i ljubav prema poslu. Poželjni su i doza duhovitosti i otvorenosti, jer gost u vama često vidi prijatelja kome je, ponekad, spreman da otkrije i najdublje tajne, a zauzvrat očekuje savet ili vic. Bartending je način života, kako kažu definicije.

Koji je najbolji deo tvog posla?
Poznanstva, rad s kolegama, sezonski rad na moru, kreativnost, najbolji osećaj je kada u momentu smisliš neku recepturu, a gost se oduševi i ostavi ti dobar bakšiš...

A najgori?
Rad s ljudima zna biti veoma težak, gosti umeju da budu zahtevni, ponekad i problematični. Čišćenje barmenske stanice nakon duge noći ume da bude naporan zadatak, u momentima kada vam je krevet preko potreban.

Daj savet nekome ko želi da se bavi tvojim poslom
Bartenderi, moj savet je da se naoružate strpljenjem, jer ovo je profesija u koju se ulaže dosta truda i učenja, ali i da gajite i negujete ljubav prema ovom zanatu i ljudima koji vam sede s druge strane bara. Kao u svakom zanatu, i u ovom uvek ima mesta za napredak i nadogradnju.

J. R.
Foto: Privatna arhiva