Broj 264
Početna > Putovanja > Mala Holandija

Madurodam

Mala Holandija

Grad u razmeri 1: 25, u kome su smeštene sve najznačajnije građevine i krajolici iz različitih delova živopisne Zemlje lala smešten je na samom ulasku u Sheveningen, pored Haga

Više od pola veka minijaturni grad Madurodam je jedna od nekoliko turističkih atrakcija Haga, posle čuvene duge plaže u Sheveningenu, koju svake godine obiđe veliki broj turista, avanturista, mališana i onih koji se bez obzira na godine osećaju kao velika deca. Do danas ga je videlo više od deset miliona posetilaca.

Gradić koji diše
„Holandija u malom” nije statičan park s minijaturnim strukturama. Naprotiv! Život se odvija kao u svakoj modernoj državi. Vetrenjače se okreću, avioni rulaju po pisti aerodroma, brodovi plove u luci Roterdam i na kanalima Amsterdama, dižu se i spuštaju mostovi, vojnici izvode vežbe u kasarnama, automobili kruže po saobraćajnicama. Održava se parada, muzika svira na ulicama... Više od 13.000 stanovnika vrvi malenim gradom, rade, bave se zanatima, igraju fudbal... A kad zađe sunce i spusti se veče, pedesetak hiljada sijalica osvetli impresivne primerke stare i nove holandske arhitekture.

Kopije bez mane
Svaka građevina savršena je kopija svog originala. Tu su, jedna pored druge, katedrala iz Utrehta, haška zgrada parlamenta, Gradska kuća iz Delfta, čuvena pijaca za sir iz Alkmara, kuća Ane Frank u Amsterdamu, groningenska platforma za naftu, Erazmov most u Roterdamu, seoske kuće, najznačajniji muzeji, kasarne... Lepotu holandskih pejzaža ovog čarobnog gradića dočarava oko 5.000 stabala minijaturnog drveća i više od 30.000 raznog cveća.

Kreativan tim stručnjaka
Madurodam funkcioniše kao pravi grad koji raste i razvija se. I svake godine dobije novu zgradu. Za izgradnju objekata i održavanje već postojećih minijaturnih zdanja zaslužan je tim od četrdesetak stručnjaka za rekonstrukcije, koji se uz pomoć mnogo skica, fotografija, maketa trude da svaki objekat izrade do savršenstva kako bi što približnije i vernije parirao originalu. Svake druge godine niknu dve nove zgrade, a neke za koje se smatra da su dotrajale lagano odlaze u zaborav. Dok je za izgradnju manjih maketa potrebno bar tri meseca, komplikovanije građevine se rade tri do četiri godine.

Do najsitnijih detalja
Zgrada Rijks muzeja u Amsterdamu, poznatog po najvrednijoj zbirci slika holandskih majstora, urađena je do najsitnijih detalja. Kroz prozore veličine desetak kvadratnih centimetara mogu se videti maleni posetioci kako posmatraju Rembrantovo remek-delo Noćnu stražu, naslikanu, takođe, u minijaturi.

Gradonačelnik i skupština
Između ostalog, mala Holandija unikatna je i po tome što ima svog gradonačelnika, ali i svoju skupštinu koju čini 25 studenata. Patron grada je kraljica Beatrisa, koja je bila gradonačelnik i 1980. godine. Gradonačelnik i članovi skupštine organizuju proslave i „inauguracije" novih modela objekata.

Sećanje na Madura

Minijaturni gradić, u kome su svi objekti u srazmeri 1: 25 u odnosu na one u prirodnoj veličini, izgradili su, u znak sećanja na svog sina Džordža Madura poginulog u ratu, 9. februara 1945. njegovi roditelji. Na samom ulasku u kompleks nalazi se reljef s njegovim likom, kao i maketa njegovog doma. Kako je Maduro bio student Univerziteta u Lajdenu, njegovi roditelji su odlučili da sav prihod od prodatih ulaznica i donacija ide u prilog holandskog Studentskog sanatorijuma.


Tekst i foto: Dragana Rodić